„Каквото си сметнала за най-добро“… почти

| от Гергана Боева |


Кърменето – най-естественото и просто нещо на света, може да ти бъде представено като ужасно сложна и комплексна операция, особено когато ти се случва за първи път и не си наясно. Защото това не е някак си „твоята“ тема, нова е и да, разбира се, че ще опиташ и ще бъдеш постоянна, за да подсигуриш най-доброто за детето си.

Изпуснеш ли момента обаче „влакът много бързо заминава“ и с бебето отгръщате нова страница – тази с адаптираното мляко. Релактацията е реално изпълнима, но дали на бебето ще му се иска – това не се знае.

8 месеца след края на кърменето при нас, аз все още поглеждам назад и се питам защо се оставих толкова лесно.

Естествено има уговорка – не съм ходила на консултации, нито на семинари и пр., мероприятия за бъдещи майки. По това време не познавах изключително кърмещи жени. Работех почти до края на бременността и четях по темата.

Но… колкото и да се подготвяш, когато и кърменето, като ред други неща случващи се едновременно покрай новия човек, е за първи път, просто може да ти се стори като поредната сложна работа.

Не е, но ако попаднеш на неподходящите съветници може да се случи това, което стана и при мен, наред с несъмнено много други – кърменето продължи до 6-месечна възраст. За мое съжаление, някак си постепенно успях да се проваля в това начинание. Най-лошото е, че знам защо и как. Знам също, че можеше да направя нещо по въпроса, но го осъзнах твърде късно. просто тръгнах в друга посока.

При посещението от педиатъра след 1-вата седмица след раждането, се установи, че бебето не е наддало изобщо. Съответно аз – хормонясала и нестабилна прясна майка веднага се разтреперих, че няма достатъчно мляко и че не се справям, а бебето седи гладно. Лесна мишена.

бебе

Динг-динг-динг-динг!!!

Педиатърът: „- Давайте добавка!“

И аз я послушах… а с това дойде лъжливото успокоение.

Междувременно правех какво ли не, за да оправя положението. Интересувах каква трябва да бъде „диетата“ на кърмещата жена, какви лактогенни чайове и напитки да приготвям, фрешове от резене, масажи, помпи и какво ли още не.

Първоначално може да не знаеш, но все накъде бързо ще ти обяснят, че има една купчина с неща, които са ти „необходими“, за да кърмиш успешно. Трябва ти помпа – първо ръчна, после като ти писне да цъкъркаш с нея минаваш на електрическа (а тя от своя страна може да търпи всякакъв ъпгрейд), трябва чай, и хомеопатия, обаче не трябва да ползваш ментова паста за зъби, защото тя ще спре „ефекта“ на хомеопатията (omg), и масаж, и протектори, и кремчета, и кърпички, и подплънки, и специални шишета против отбиване и тнт и тнт. И накрая се стига до адаптираното мляко. Честито! Но ти си направила, каквото си сметнала за най-добро. Нищо, че някой ти е набил в главата тези същите „неосъзнати“ нужди в момент, в който си била, да речем уязвима и податлива по един и друг начин.

И всичко това реално беше излишно. Излишна е била и тъпата добавка. Само че аз не подходих критично към „ситуацията“, а с неувереност и страх. Голяма глупава грешка. Всичко това можеше да се реши с една среща с консултант по кърменето, например, който най-подробно щеше да обясни защо не трябва да има притеснения. Можеше, беше, щеше…

И така един ден, след като за нас кърменето беше вече отдавна приключило, по стечение на обстоятелствата все пак се срещнах с консултант по кърменето. Разказах за нашия опит и отговорът беше „Направила си каквото си сметнала за най-добро.“. Тези думички са някаква индулгенция ли?

Не, направих пълна глупост – от страх, съмнение, дезинформираност. Защо трябва да омаловажавам това? Наясно съм със себе си. По-скоро съжалявам, че в онези несигурни моменти не познавах човек, който да ме хване за раменете, и да ми каже, че правя глупости и хабя енергия напразно.

Познавам жени, които са правили и правят същата грешка като мен. И на тях се пее тази мантра, от всякакви хора, при положение, че реално няма медицински проблем или някакъв по-специален случай, а само море от стереотипи и списъци с ненужни приспособления, които се изливат върху много млади майки от всички страни.

Същевременно щастливите ексклузивно кърмещи жени, които познавам твърдят, че не използват никакви лакто-спомагащи средства. Толкова просто и тривиално: Кърменето се получава с още от същото, на често и на спокойствие. Колкото повече толкова повече. The more demand, the more supply. Само това. И е един от най-най-хубавите моменти за теб и твоето дете. Най-естествените и прекрасни неща на света не вървят с торба адаптери, помпи и приставки.


Повече информация Виж всички