Как да се чувстваме по-уютно в дома си

| от Ния Лазарова |


Ненапразно е казано, че домът е крепост. Това е мястото, към което бързаш да се прибереш и което ти носи спокойствие, сигурност и уют. Или поне така трябва да бъде.

Ако се прибирате вкъщи и още от вратата започвате да се дразните на това и онова, значи имате нужда от промяна на интериора и на самите ви навици.

Далеч не се има предвид ремонт на апартамента. Така или иначе подобни дейности са удачни за лятото, а не за навечерието на коледните празници.

Нека все пак дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да върнете уюта в дома си, че и да се гордеете с мястото си за живеене.

На първо място е важно да осъзнаете, че подредеността и чистотата на едно жилище не се крие в честото почистване, а в това да държите подредено. Тоест, ако не си хвърляте дрехите върху фотьойла, чорапите под леглото, а ключовете някъде из масата в хола, ще ви е много по-лесно да поддържате чистота и ред.

Изградете си навик (ако все още нямате) да оставяте всяко нещо на мястото си, след като приключите с него и изведнъж ще осъзнаете колко по-подредено е у дома.

Също така не чакайте пролетното или есенно почистване, за да избършете прахта вкъщи. Събота или неделя, като ви остане малко време, просто забършете повърхностите с подходящи мокри кърпи или парцал. Не чакайте всичко да потъне в прах, за да изчистите.

Ако имате деца (или особено разхвърлян партньор) е жизнено необходимо да им обясните, че всички играчки и джунджурии се прибират веднага след игра на точно определено място. Нужно е и да имате такова място. Може да е шкаф, голям ракитен кош или нещо друго, важното е да събира всичко и да изградите навик в подрастващите да прибират принадлежностите си там, а не да стоят из ъглите на къщата.

Обзавеждайте дома според нуждите, а не толкова според вкуса ви. Това може да ви се струва доста неправилно и нелогично, затова нека обясня – може много да искате да сложите бял килим в хола, защото е красиво и стилно, но освен ако не живеете сами и имате време да почиствате през няколко дни, това е изключително лоша идея. И ви го казвам от личен опит.

Другото е с подреждането на различни украси по секции и рафтове, които според вас допълват по чудесен начин интериора, но бързо ще установите, че събират прекалено много прахоляк, за почистването на който се изисква време и търпение.

Така че проявявайте повече практичност при подхода си в обзавеждането и в един момент ще постигнете баланс между красивото и удобното.


Повече информация Виж всички