Как да не сте продуктивни, когато работите от вкъщи

| от Марина Стоименова |


„Надценен ли е коронавирусът?“

„Дали да не сготвя мусака за обед?“

„И днес няма да успея да изляза в парка…“

„Трябва да си купявъншна памет“

„Днес не е ли петък?“

Алармата едва е спряла, а мислите вече се прескачат в главата ти – конкретни и ясни. Ставаш в 8:30, защото от 9 си на работа. Имаш половин час да си изпиеш кафето, да прочетеш поредната порция новини, да си вземеш душ, да си измиеш зъбите, да се облечеш… И петнайсет крачки по-късно да седнеш на компютъра за поредния работен ден.

Слънцето напича през прозореца, а ти ще прекараш целия си ден на работа от вкъщи. Не е толкова зле. Всъщност може да станеш в 9 без 5, да останеш по пижама, да пиеш кафето на бюрото и да не си вземеш душ и да не си миеш зъбите. Няма никакво значение.

След малко вече сърфираш в нета, вместо да работиш. Забравяш да пуснеш служебния чат и да отговориш на мейлите. Минават няколко часа „на работното място“, а нищо не е свършено.

Започват угризенията: „Може би трябваше да изляза сутринта рано да се разходя: сега щях да имам повече енергия за работа“… И извиненията: „Не може човек да си седи вкъщи, да не се вижда с хора, да не се движи достатъчно – и да има психическа енергия за работа!“… И отчаянието: „Просто не става“.

Ако имате такива непродуктивни дни вкъщи, то тогава няма никакъв смисъл да се опитвате да се съсредоточите върху работата.

По-добре спрете всичко и прочетете как да не сме продуктивни, когато работим от вкъщи.

Започвайте деня си хаотично и бъдете изненадани от това

На света съществуват милиони навици, които само чакат да ги прихванем, за да започнат да саботират работата ни. Продуктивните хора са онези, които от всички навици са прихванали само добрите. Те стават рано. Преди да започнат работа, медитират. След което пият зелен чай, хапват здравословно и когато концентрацията им скочи до максимални нива, се впускат в работата си. Не се разсейват („Дори когато им е скучно ли?“). Притежават дисциплина и една вътрешна мотивация, която превръща деня им в спокойно езеро, по което те порят с лодката на собствените си цели, необезпокоявани от никакви препядствия.

Непродуктивните хора – напротив. Те са хаотични и объркани. След като са спали лошо, чудейки се какво се случва по дяволите с живота и света („Ще намерят ли ваксина срещу този коронавирус?“), те са станали с раздразнен стомах. Сутрешното кафе на гладно само е изострило тяхната чувствителност и съвсем не им е до упражнения и медитации. Те оставят одеалото под формата на топка на кревата и включват компютъра, само за да си зададат въпроса „И сега какво?“.

Без план, без цел, без фокус, те преминават през деня си като на сал в бурно море. Разтърсвани от новините, от световната безработица, от тежките обществени кризи, за които четат и слушат, те не могат да се съсредоточат по никакъв начин върху конкретните задачи.

Според специалистите, без човек да структурира работата си, продуктивността му куца. Без рутина вие губите много енергия, докато прецените на кое да обърнете внимание и кое е важно. Същите тези специалисти се кълнат, че номерът е простичък: излъжете себе си, че ви е интересно. („А какво стана с искреността, това чудесно човешко качество?!?“). Спомнете си защо обичате работата си… освен заради заплатата. Не се поддавайте на най-човешкото си желание да мързелувате на терасата. Просто седнете и свършете ши…ната работа най-после. А ако си направите и списък със задачите за деня, ще ви е по-лесно да прекарате осем часа пред проклетия компютър. Напишете задачите за деня още от предната вечер… Или пък недейте.

Отдавайте голямо значение на безсмислиците

В наше време заради огромния информационен поток е доста трудно да се определи кое е важно и кое е маловажно. Но продуктивните хора успяват да преценят, че работата им е по-важна от забавлението, че свръшването на нещо е по-добро отколкото обмислянето му. Те знаят, че няма никакъв смисъл да търсиш смисъла на живота и да се чудиш защо трябва да правиш каквото и да е било.

Именно заради това пошло мислене, ти презираш в някаква степен продуктивните хора. Те не могат да се наслаждават на момента, но обществото възхвалява тяхната работоспособност. Защото са му изгодни, удобни и важни. А ние – непродуктивните – сме някакви хора втора ръка. Обръщали сме били внимание на безсмислиците: като например на цъфналото дърво отсреща. Обичали сме да слушаме пеенето на прелетните птици. Обожавали сме да ядем шоколад и да гледаме сериали. А това всъщност са ценностите на живота! Това са ГОЛЕМИТЕ му истини. Но ние, непродуктивните, все сме излишните. Важното е да се свърши Работата – най-основната и най-важната. Не нейните лесни, странични компоненти (отговарянето на имейли, връщането на телефонните разговори, провеждането на конферентни разговори), а Голямото.

Гурутата на продуктивността съветват да отделяте важните задачи от маловажните и да приоритизирате първите. Те водят до изпълняването на дългосрочните цели. Разбирайте: сложете правенето на пари на първо място и всичко останало на второ. Просто е като краставица, поръсена със сол. Не отбягвайте важните неща, докато правите безсмислици.

Но какво да правим, ако осъзнаваме, че целият ни живот е една безсмислица? Никой гуру на продуктивността не може да отговори на този огромен въпрос. А именно този въпрос може изобщо да ни демотивира да станем от леглото.

Не си поставяйте приоритети

Всичко ли на света е важно? Разсеяният ум на непродуктивния човек отговаря категорично и високо: ДА! Всичко е важно: важно е да дишаш, важно е да ходиш до тоалетната, важно е да оправиш крана на чешмата, важно е да си подредиш бюрото. Важно е, разбира се, семейството и всичко около него. Важно е семейството ми да е нахранено, по тази причина е еднакво важно както да се изкарват пари, така и да се отиде до магазина на пазар…

Добре дошли в света на работещите у дома. Това е свят, управляван от парадоксалното: „Искам да направя и това, и онова, но не мога, защото трябва да работя“. „Работя, защото това е много важно, но не мога да работя, защото нямам мотивация“.

Ето как непродуктивните хора получават своята голяма доза стрес. Те наистина знаят, че всичко е еднакво важно.

Добре че са гурутата на продуктивността, които съветват: научете се да си поставяте приоритети, като важните неща трябва да са на първо място. Сред важните неща, разбира се, е работата. Ако имаш две еднакво важни неща, сложи работата на първо място. Точка. Иначе ще се парализираш.

Работете без каквато и да е система, защото така е по-интересно

Животът без система е много уморителен психически, емоционално и физически. Но продуктивноста означава да регулираме своите задачи според времето, в което трябва да бъдат изпълнени. Системите за продуктивност включват списъци за постигане на цели, списъци с неща, които трябва да се свършат, списъци с неща, които трябва да се свършат за определено време. Система е и това да работиш 45 минути и 5 да почиваш (например Pomodoro Technique – приложение с доматче, което отчита времето и на 45 минути ни замразява десктопа).

Мениджърите много добре знаят и други системи за продуктивност, като например Getting Things Done (GTD), Методът „Смарт“, таймбоксинг, Biological Prime Time, Personal Kanban, Матрицата на Айзенхауер, „Не късай веригата и „Изяж жабата“ .

Всички тези методи представляват индивидуални системи, създадени да ни накарат да се фокусираме върху работата, да я приключим и толкова. Но не всяка система работи за всеки.

На теб пък ти се струва, че щом има толкова много системи, които да накарат човека да работи, значи има нещо гнило изобщо в работата. Ако на човек му идваше отвътре да работи, нямаше да му трябват системи. Ти си защитник на естествените неща, затова предпочиташ да се завиеш през глава с одеялото и да си почетеш книжка.

Признайте си: непродуктивните хора никога не си почиват

Това е една от най-големите истини в този текст. Да си непродуктивен в крайна сметка е изключително уморително, стресиращо и неблагодарно.

Непродуктивните хора никога не могат да си починат както трябва – защото никога нищо не са свършили. Те не са отметнали нито една задача от списъка си със задачи, който така и не са написали, което пък води до усещане за несвършена работа през целия ден – включително и в извънработно време.

Гурутата на продуктивността проповядват регулярни почивки от 5 до 15 минути на всеки час. Но ако нищо не си направил заедин час, ти няма как да се насладиш на заслужената почивка. Неслучайно непродуктивните хора седят пред нета по цял ден – те просто не знаят как да се откъснат от пасивното дигитално сърфиране. Ако никога не се откъсваме от онова, което привлича вниманието ни (а то е всичко), то мозъците ни плащат сериозна цена. А умореният мозък ни прави непродуктивни – толкова е просто. Усещането за несвършена работа пък може да причини безсъние, а безсънието се свързва пряко с непродуктивността.

Затова ако ти идва след всичко прочетено, просто да си полегнеш – не се колебай.

Почини си добре и след това поработи. Ако искаш, може и в обратен ред.