Къде и как да рециклираме стари и ненужни дрехи

| от Webcafe.bg* |


Разделното изхвърляне на отпадъци в България все още е тема, по която е нужна много работа. Първо, хората все още не са свикнали да го практикуват масово, и второ – има какво да се направи на държавно ниво за стимулиране на рециклирането.

Такъв е случаят и със старите дрехи. Текстилните отпадъци в страната са над 100 000 тона годишно, а половината от тях могат да бъдат използвани повторно, казват експерти. Във Варна и София например, където има най-много контейнери за събиране на текстил за рециклиране, стари дрехи все още попадат в масовия боклук. И все пак с всяка изминала година все повече дрехи отиват в контейнерите за рециклиране.

Съображенията на хората, които не изхвърлят старите си дрехи в предназначените за това места, са свързани най-често с неинформираност по темата.

Някои от тях смятат, че захабените и скъсани дрехи, които не стават за повторно носене, трябва да отидат в масовите контейнери за боклук. Други не знаят къде са поставени тези, които са специално за текстил. Трети не желаят да ги хвърлят там, заради разпространени в мрежата опасения, че дрехите се разграбват или отиват в магазини за втора употреба.

Една част от хората не изхвърлят износените си дрехи в предназначените за това места и заради изискването да са поставени в неголеми пликове и да са чисти. А живеещите в по-малките населени места пък нямат контейнери в близост.

Правилното събиране и третиране на текстилните отпадъци обаче намалява вредното влияние на този вид отпадък върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

У нас такива контейнери има от няколко години. И макар тази практика да идва в България няколко години след като е въведена в Западна Европа, страната ни от вносител се превръща в износител на ненужен текстил. Експерти отдават това отчасти на по-осъзнатото потребителско мислене.

Къде да оставим старите си дрехи

Най-мащабната инициатива за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението е тази на Българския червен кръст (БЧК), подкрепена от фирма „Хюманита“ с опит в рециклирането.

Първите контейнери за текстил от тази инициатива са поставени в Пловдив през 2016 г. Мрежата от контейнери постепенно се разширява и в София, а за период от няколко години е планирано броят им да достигне 1000, посочват организаторите.

Според актуализирания през октомври 2019 г. списък на БЧК контейнери такива има в София (61), Пловдив (19), Варна (134) и Перник (2). Най-често те са поставени пред големи супермаркети, общински пазари, молове, поликлиники и училища. Следващите градове, които ще влязат в кампанията, са Бургас и Стара Загора, а организаторите се надяват мрежата да обхване цялата страна.

Текстилните изделия, които могат да бъдат оставени там, могат да включват дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари, да са в годно за употреба състояние, тоест чисти, и да са прилежно опаковани в торбичка. Събраните продукти периодично се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване.

Годните за употреба дрехи отиват в кризисния резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи, както и за целево даряване на хора в нужда.

Друга част от годните за ново използване текстилни изделия се изнасят за страни от Третия свят – в Африка, Централна Америка, Близкия Изток и др.

Изделията, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил, посочват от БЧК.

За всеки килограм текстилни изделия фирмата дарява суми на Българския червен кръст, които средства под различни форми отново отиват за подпомагане на хора в нужда. Моделът има за цел да връща суровините обратно в икономиката, отваряйки възможност за удължаване на живота им, което води и до намаляване добива на нови природни ресурси.

По думите на Екатерина Борисова от БЧК пред Bulgaria On Air през първата година на кампанията са дарени над 300 000 кг дрехи, през втората – почти двойно, а през 2018 – над 900 000 кг. Тоест тенденцията е за повишаване на даряването.

Друга мащабна кампания за събиране на ненужен текстил се случва съвместно с общините и фирма „Евротекс“, специализирана във внос, сортиране и търговия на едро с дрехи втора употреба.

„Милиони тонове облекла се изхвърлят на сметищата в Европа всяка година, a някои видове дрехи имат нужда от повече от 50 години, за да се разградят. Токсични вещества се просмукват в почвата и подземните води и вредят на околната среда в продължение на години. Губят се ценни ресурси, които биха могли да се оползотворят, а вместо това остават на боклука. Отклоняването на този отпадък от сметищата има огромен положителен ефект върху околната среда“, отбелязват от фирмата.

Компанията сключва договори с общините, които определят подходящите места за поставяне на контейнерите. Такива вече са разположени в Стара Загора, Бургас, Поморие, Добрич, Шумен, Аксаково, Белослав и на над 20 места в София (тук може да видите адресите).

„През 2018 г. проведохме различни инициативи за събиране на стар текстил от домакинствата, в резултат на които бяха събрани и последващо третирани общо 24,5 тона текстилни отпадъци. Опитът ни показа, че гражданите имат нагласа да изхвърлят разделно и текстилните си отпадъци“, коментира зам.-кметът по екология в Столичната община Йоана Христова при представянето на контейнерите в София.

Както при кампанията на БЧК, така и тук задължение на фирмата са контейнерите, брандирането и обслужването. Събраните количества се транспортират до фирмени площадки за дезинфекция, сортиране, третиране, премахване на копчета и ципове.

Годните за втора употреба дрехи се търгуват на едро, а негодните се балират и предават за рециклиране в Индия и Гърция. Тези, които не стават за рециклиране, отиват за алтернативно гориво.

Компанията не плаща на общините наем за площите, на които са разположени контейнерите. Ако социалните служби или кризисните центрове към общините се нуждаят от дрехи, фирмата им ги предоставя безплатно. Разликата с кампанията на БЧК е, че в тези контейнери могат да се оставят и стари обувки.

През годините, съвместно със Столична община, са организирани и мобилни пунктове за събиране на дрехи, като специален микробус отива до адрес в София и взима на място приготвения стар текстил.

В Костинброд също има контейнер за събиране на ненужни дрехи. Той е поставен от работеща в града фабрика на „Texaid“, клон на швейцарска фирма, която се занимава със събиране, сортиране и рециклиране на дрехи и има фабрики в Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Мароко. Компанията обмисля възможността да постави контейнери и в София.

Към инициативата на БЧК наскоро се включи и известна верига магазини. Друга верига пък има собствена глобална инициатива за събиране на стари дрехи и ненужен текстил, като в замяна предлагат отстъпки в магазините си.

А през миналата година във вериги магазини за втора употреба бе започната кампания „Дрехите не са боклук“, също на принципа за отстъпки в магазините срещу дарени дрехи, а част от събраните средства от продажби отиват за благотворителност. Онлайн магазини също предлагат възможност да не изхвърлите старите си дрехи, а да ги размените или да пазарувате с отстъпка.

Възможностите за изхвърляне на ненужния текстил видимо не са малко. Ако дрехата, пердето или покривката така или иначе е ненужна за вас, по-добре я оставете в съответните контейнери, вместо в масовия боклук.

„За мен това така или иначе са ненужни дрехи – мои и на децата. Вместо да задръствам боклука и да не се разградят с години, по-добре да ги оставя в контейнерите за текстил. Освен това има такъв контейнер в близост до дома ми. Дали от тези дрехи някой ще спечели или ще бъдат разграбени, не ме интересува – в крайна сметка това за мен е боклук, от който искам да се отърва. Освен това от толкова време изхвърлям в контейнера, а нито един път не съм видяла дрехите да се разграбват от недоброжелатели“, казва Милена Петрова от София, която редовно изхвърля дрехите си на съответните места.

И призовава всички да го правят: „Това е най-малкото добро, което можете да сторите със старите си дрехи. И освен това е в помощ на изнемогващата от замърсяване природа“.

*Оригиналният текст е публикуван в Webcafe.bg


Повече информация Виж всички