Изкуството, което мъжете не владеят

| от Лилия Огнянова |


Наскоро четох история за мъж, който тайно следял жена си в Пинтерест какво споделя, лайква и т.н. Така винаги знаел точно какво да ѝ подари, за да я зарадва истински.

А тя и приятелките ѝ години наред са се чудили как съпругът винаги имал перфектния подарък за жена си.

Доста бях впечатлена от тази история, най-вече от това колко малко се иска от страна на партньора, за да не се чуди на всяка Коледа и рожден ден какво да вземе за жена си.

И аз, и приятелките ми, а сигурна съм и още прекалено много жени, могат да споделят доста горчив опит по отношение на получаваните от гаджета подаръци.

Мога да изброя няколко, за да нахвърлям щрихи върху немощта на мъжете, като се стигне до подаръци.

За рождения си ден приятелка получи солничка и пеперничка, подозрително изглеждащи като купени от магазин за 1 лев в последния момент. Без кутийка, без картичка, без панделка. Може би следва да кажа, че в онези години още живеехме по общежитията на Студентски град и последното, което можеш да си позволиш или изобщо искаш, е да си редиш редиш кухня.

За 8 март аз съм получава детска книжка за оцветяване, която колкото и да звучи “сладко” като подарък, някак не успя да поглези жената в мен.

Друга приятелка е получава реален строителен чук за рождения си ден – явно някакъв странен майтап, който тя така и не схвана, една позната пък получи заКоледа спирала за мигли, друга достастранни тенекиени обеци и нещо като колие в същия материал, от който да ти се изрине деколтето.

Разбира се, не мога да не споделя и за празниците като имен ден, например, за които не съм получавала нищо с обяснението “ами, не знаех какво да ти взема”. И затова реши просто да е нищо?! Или за онези мъже, които решават, че ще ти подарят нещо, от което имаш нужда, а не нещо, което искаш. Защото има голяма разлика между двете.

В първия случай все едно да получиш тенджера или нов комплект хавлиени чорапи, защото ти трябват. Да, разбира се, че ще ти свършат работа, това е все пак “полезен/практичен” подарък. Или да ти каже, че иска да ти купи маратонки за празника, защото е преценил, че имаш нужда от такива, след което да те заведе в магазин и да ти каже да си избереш маратонки до 50лв (отново реално случила се история).

Може би някои жени ще кажат, че от негова страна това е проява на загриженост и т.н., но не, това единствено издава неспособността му (или нежеланието) да се постарае малко повече и да те зарадва с истински добър и находчив подарък.

Искам много дебело да подчертая, че във всички цитирани случаи не става дума за мъже с ограничени финансови възможности или за жени, които точно такъв безумен подарък са искали.

Единственото ограничено нещо е било желанието им да напънат малко сивото си вещество или дори да се консултират с интернет или някоя продавачка в мол и да вземат на приятелките си нещо, на което тя истински ще се зарадва.

Някои ще ме апострофират веднага с това, че не материалното в лицето на подаръците е важно, а отношението и чувствата към личността.

Да, обаче подаръците са красноречив израз на това как другият ни възприема. Обърнал ли е внимание на интересите и желанията ни, на това кое ни вълнува, вслушва ли се в разговорите ни или просто защото сме жена, значи ще се зарадваме на някаква козметика/грим и на плюшена мишка.

Най-интересното е, че какво искат жените не е тайна, защото ние просто си казваме! Нужно е само някой да ни слуша с двете си уши и мозък, а не да отговаря машинално “да, скъпа, така е”, докато си мисли какво ли трака под капака на колата.

И пак казвам – не е до парите! Можеш да направиш разкошен подарък и с малко средства или дори без никакви, ако решиш сам да подготвиш нещо. Не е нужно да е нещо грандоманско или скъпо, за да я зарадваш, може да е просто любимото ѝ цвете в комбинация с хубава бутилка вино и кутия бонбони или книга на любимия ѝ автор, билети за театър или ваучер за любимия ѝ магазин, ако толкова не идва нищо друго на ум.

Същото обаче важи и за жените, с още една важна уговорка – не подарявайте на мъжете дрехи и/или аксесоари, с които се стремите да ги промените. Защото има мнозина такива “грижовни” приятелки, които са предприели тайна кампания за префасониране на гаджето и използват всеки повод за подарък, за да му обновят гардероба по свой вкус.

Основният принцип при избирането на подарък следва да бъде какво ще хареса човекът насреща, а не какво сам искам да получа аз или какво отговаря на моя вкус.

Така че с оставащите почти два месеца до Коледа се постарайте тази година да зарадвате любимите си хора с истински желани от тях подаръци, а не да отбивате номера с извинения колко сте натоварени или с купуване на първото, на което ви попадне погледа.


Повече информация Виж всички