Историята на абсента

| от MamaMia, по културология.ру |


В историята на алкохола няма по-диаболизирано питие от абсента. Твърди се, че той отваря третото око и помага да проникнем в окултните тайни на света, но носи и халюцинации, лудост и тежко пристрастяване.

Около абсента витаят какви ли не мрачни истории, приписват му и вина за отрязаното ухо на Ван Гог. Истината е, че в края на ХІХ и началото на ХХ в. въздействието на множество вещества не е било ясно на медицината. Морфинът се е използвал при упойка, кокаинът е минавал за надеждно обезболяващо, алкохолизмът също не е бил проучен. Така че не е ясно дали причините за абсентизма не трябва да се търсят другаде.

Абсентът е бил забранен в Америка до 2007, когато службата за акцизи и търговия с алкохол и тютюн одобрява продажбата на продукти, означени като абсент. Само че има условие: продуктът не може да съдържа туйон, считания за психотропен химикал, който дава на зелената фея крила и се предполага, че причинява у консуматорите халюцинации.

Същевременно има все повече изследвания, показващи, че туйонът – активното вещество в пелина, от който се прави питието, почти няма реален психотропен ефект върху хората. Анализите установяват, че за да се наблюдава някакъв вид халюцинаторен ефект, трябва да погълнете пет милиграма туйон на килограм телесно тегло. Дори и да пиете най-силния възможен абсент (35 мг туйон на литър), трябва да изпиете повече от осем бутилки наведнъж.

Към този момент алкохолното отравяне би трябвало вече да ви е убило, преди да видите зелени феи.

Голяма заслуга в исторята на питието има Анри-Луи Перно. Каквото е Майкъл Джексън за попмузиката, това е Перно за абсента и всички останали напитки на анасонова основа.

За да се придаде на напитката упоителния колорит, татко Перно започнал да я боядисва с хлорофил. Ето откъде се взел отровноизумрудения цвят, толкова подходящ за третото око.

Абсентът и Перно пожънали лаврите на популярността, когато френската аристокрация оценила напитката. Триумфът в Европа започнал. А продажбите на вино паднали със 70%. Абсентът – евтин, необикновен и модерен – замаял главата, ума и сърцето на публиката.

Как да се пие абсент?

Трябва да се отбележи, че абсентът е доста горчива напитка. Традиционно в него наливат хладна вода през бучка захар, поставена на специална лъжичка. Водата разтваря захарта, която се смесва с абсента. Сладката вода помага да се скрие горчивият вкус.
Най-доброто съотношение за разреждане с вода на абсента е 5 части вода към 1 част абсент. Да се превъзмогне горчивият вкус на абсента помага резенче лимон.

Има разни начини на пиене

Френски
Налива се в стъклена чаша една част абсент. Поставя се на края на чашата специална надупчена лъжица. На нея се слага бучка захар. Наливат се 3 части вода през захарта така, че тя да се разтопи. Полученият сироп се смесва с абсента.

Чешки
Върху нагрята метална лъжица с отвори се поставя бучка захар. Лъжицата се поставя върху чаша и отгоре се налива абсент. Получава се смес от разтопена захар и леко затоплен абсент.
Налива се в бокал една част абсент. Топва се мокра лъжица в захар или върху нея се слага бучка захар. Може да се потопи лъжицата със захарта в абсента, а може и да се налее абсент в лъжицата със захарта. Захарта, напоена със спирт, се запалва и в абсента се накапва полученият карамел. След това се разрежда с три части вода. Този способ е опасен с това, че абсентът в чашата може да се запали, така че трябва да се изпълнява по-внимателно.

Руски
Прави се захарен сироп, като се смесват захар и вода. След това абсентът се разрежда със захарния сироп. Това е най-простият и ефективен начин за смекчаване вкуса на абсента.