Истинската жена може да изхвърля

| от Лилия Огнянова |


Знаете ли по какво се познава, че вече сте жена? По това, че си казвате „ау, каква хубава кутия/торбичка, ще си я запазя!“

От безгрижни момичета, които искат да имат още и още от тези дантелки, парцалки и сандалки и с всяка следваща покупка забравяме какво имаме вече натрупано в гардероба, се превръщаме в жени, които отново купуват, но нищичко не изхвърлят и трупат всички по гардероби, шкафове, скринове, ъгли, тавани и мазета. Докато не се затрупат с хиляди излишни вещи, но ще продължават да ходят с едни и същи жилетки и да прехвърлят всеки сезон едни и същи дрехи за следващата година.
„Защо да го изхвърлям, то е още толкова запазено“

„Със сигурност ще го облека пак“

„Някога може да ми потрябва“

„Ще го оставя за домашна дреха“

Само част от нещата, които си казваме, за да не изхвърлим нищо от натрупалото се напълно излишно количество дрехи, обувки и аксесоари. А торбичките – най-често подаръчни, се съхраняват надлежно подредени в по-голяма торба или сложени в кутия, която пък е останала от нещо друго (подарък, козметика и т.н.) и е част от семейството на още много и различни кутии, пръснати из дома, съхраняващи отдавна забравени неща. Към тях могат да се прибавят и един куп тефтери, по които се умиляваме и сме убедени как ще ги изпишем (с рецепти, цитати от книги, велики мисли, график за седмицата), а реално само им бършем праха.

Истината обаче е, че съхранявайки излишни неща, затрупваме както дома, така и съзнанието си и постепенно започваме да робуваме на вещите. Колкото повече място освобождаваме в живота си – в пряк и преносен смисъл, толкова по-свободни се чувстваме.

Особено когато става дума за дрехи, стилът и модният ми усет страдат неимоверно много, пазейки блузи и рокли от зората на византийската империя. Разбира се, всяка жена (аз включително) има своя особено любима дреха, която пази ревностно и в която се чувства страхотно винаги, когато я облече. Но всичко, което не е обличано повече от един сезон, трябва да замине в кофата.

Използвайте пролетта и необходимостта да приберете дебелите дрехи и да извадите пролетните, за да се изчистите от всичко ненужно. Най-добре това ще стане, ако действате смело и без да му мислите много. Ако дрехата не е обличана през този сезон, значи няма да я сложите и догодина, затова – в боклука. Що се отнася до домашните дрехи – нямате нужда от повече от един спортен екип, клин, една-две блузи и суичър или жилетка.

Колкото по-смело и решително действате, толкова повече място ще освободите. Като приключите, ще се усетите леки като перце и невероятно свободни.

За да не ви е съвестно за дрехите ви, можете да ги дарите на БЧК, да подарите нещо на някоя приятелка, да продадете в Shedd или да рециклирате в H&M – там можете да занесете до две торби на едно посещение с дрехи за рециклиране, срещу които получавате талон с отстъпка за пазаруване в магазина .

Бъдете смели и докажете първо на себе си, че не сте зависими няколко парчета плат. А когато освободите гардероба и живота си от излишните и стари вещи, ще дишате с пълни гърди и с чиста съвест и ведро сърце ще можете да се отправите към магазините, за да си купите нещо новичко.