Грешките, с които превръщаме ремонта у дома в истински ад

| от MamaMia |


Пролет е, макар и твъре много да не си личи. А това значи, че е настъпило идеалното време да се заемем с една дейност, която подобрява интериора и функционалността на домовете ни, но често съсипва нервната ни система успоредно с това.

Ремонтът може да бъде сложна и отговорна задача, която изисква внимание към детайлите и правилно планиране. Въпреки това, много хора правят грешки, които могат да доведат до проблеми или неприятности. Най-страшно е, когато реалност и очаквания тотално се разминат. В тази статия ще разгледаме някои от най-често срещаните грешки, които хората допускат, когато се захванат с ремонтни дейности.

Не правят достатъчно подробен план

Една от най-честите грешки, които правят хората при ремонт, е липсата на подробен план за проекта. Това може да доведе до непредвидени разходи, забавяне на работата и неправилно изпълнение на техническите задачи. Преди да започнете ремонта си, е важно да направите подробен план с всички етапи на проекта и да го споделите с всички подизпълнители, а при нужда и да го консултирате предварително, или да наемете доверен координатор, който ще върши това вместо вас.

Не избират правилните материали

Изборът на правилните материали е от решаващо значение за успешно изпълнение на ремонтния проект. Хората често избират компромисно и ниско качество материали поради неуместна икономия или материали, които не отговарят на нуждите на проекта поради незнание и неразбиране. Това може да доведе до необходимост от повторен ремонт след много кратко време или към още по-големи разходи за поправяне на щети, които е можело да се избегнат.

Не следят разходите

Ремонтът генерално може да бъде скъпо мероприятие, особено ако не се следят разходите и човек не се придържа към предварително очертан бюджет, поне ориентировъчен. Хората често недооценяват общите разходи и прекалено оптимистично оценяват бюджета си. Преди да започнете ремонта, е важно да изчислите всички разходи и да създадете реалистичен бюджет за проекта.

Не правят достатъчно проучване

Преди да пристъпите към действие, е важно да направите необходимите проучвания, анализи и съпоставки. Това включва преглед на водопроводните и електрическите системи, проверка на състоянието на стените и пода и т.н. Хората често пропускат тези стъпки и това може да доведе до непредвидени проблеми по време на ремонта или до необходимостта почти веднага след него да къртите и пробивате пак заради проблема, който сте пропуснали… един вид „ремонт на ремонта“.

Правят се на твърде самостоятелни

Много домашни майстори обичат да се справят с ремонта на дома самостоятелно. Това може да бъде полезно за малки проекти, но за по-големи е нужно да потърсите помощта на истински експерти. Разбираме романтиката в идеята да съберете домочадието и най-верните си приятели, за да боядисвате заедно с по (безалкохолна) бира в ръка, но нека такива експерименти не се случват например по отношение на ел. инсталациите, укрепването на балкона, или разбиването на носещи стени.

Вижте още:

Парижки шик у дома: 12 свежи идеи за пролетен редизайн на малък апартамент


Повече информация Виж всички