Финансиране за жените художници в конкурс на тема „Извънредно положение“

| от Български фонд за жените; MamaMia |


Втората отворена покана на Българкия фонд за жените към художнички от всички сфери на съвременните визуални изкуства вече е факт. Този път нейната тема е „Извънредно положение“. Жените в изкуството могат да предложат нови проекти за творби до 15 август и да кандидатстват за проектно финансиране в размер до 5 000 лв. на участничка. Общият бюджет на фонда се състои от 65 000 лв., а резултатите от конкурсния подбор ще бъдат обявени на 03 октомври.

„Въпреки окуражителните крачки, които се предприемат, и активизма на феминистки групи от цял свят все още се наблюдават систематични проблеми в механизма на целия културен апарат. Оптимистично е, че достъпът на жени до образователната система, който дълго е бил отказван, вече е факт, а в световен и местен план можем да констатираме, че все по-голям брой от учениците в профилираните училища и студентите в художествените направления на университетите са жени, които имат намерението да се развиват в света на изкуството“, пише Добромира Терпешева в анализ за Българския фонд за жените, посветен на темата за мястото на женните в цялостната картина на изкуството.

БФЖ създава своя Фонд за артистични проекти на жени през 2017 г.

Чрез него цели да изведе на преден план проблема за репрезентацията на жените в света на изкуството и неравномерния им достъп до финансови ресурси. Първото издание на конкурса и изложбата на финалистките бяха успешно реализирани през 2019 – 2020 г. и носи провокативното  заглавие „Всичко (ни) е наред“.

С настоящата тема  „Извънредно положение“ ще е най-важно за конкурсните участнички да отговорят за себе си и за публиката на някои въпроси. Като например: Кои са най-горещите теми и кои са най-болезнените проблеми за тях днес? Какво предизвиква чувството им за справедливост като жени и чувството им за сигурност? Как съвременната ситуация се отразява на живота им, на ежедневните им избори? Какво искат да променят? Кои са техните най-силни приоритети? Какви са отношенията между партньорите, приятелството и съперничеството? Къде и как живеят? Какво е да имат позиция? Дали са онеправдани? Каква е тяхната супер сила? Как звучи гласът им? Всяка една избира дали да разкрие своята лична, интимна или да създаде различна публична персона.

Всички средства на съвременното изкуство са допустими, както и създаването на интердисциплинарни проекти и работа в колектив. Идеята на конкурса е да предостави пълна свобода и възможност за изява на художничките, като същевременно покаже най-актуални тенденции на съвременната българска и международна артистична сцена. Финансираните произведения ще бъдат представени в обща изложба през 2023 г., курирана от Светлана Куюмджиева.

С този конкурс БФЖ цели да допринесе към създаването на моментна снимка на жените в изкуството, за попълването на хронологичната и историческа картина на тяхното участие и въздействие върху събитията. Търсят се отговори в сегашно време, спрямо най-актуалните събития, спрямо конкретния биографичен момент на артистките и мястото, в което се намират. Какво улавя тяхното око и тяхната творческа интуиция в потока преминаващи образи и какво задържа вниманието им от заобикалящия ги свят е от най-съществено значение за успеха на тази задача.

След две години на изолация, в момент на рекорден брой разселени хора поради различни причини в света, на икономическа криза и война, и след откровената атака срещу автономията на жените и репродуктивните им права, необходимостта от действия и заявяване на позицията ни отново е на дневен ред.

Повече информация за формата и условията на конкурса, както и за възможностите вие самите да го подкрепите, можете да откриете тук

Вижте още: 

Политизираното изкуство и изкуството, което надживява политиката