Домашен Scout – признайте си откога го искате!

| от Цветелина Иванова |


Винаги сте искали да имате прахосмукачка робот, но постоянно отлагате, защото не знаете каква да си купите. С идеята да ви улесним малко, тествахме Scout RX2 Home Vision – SLQL0 30 от високия клас на Miele. Miele – чете се „миле“, а не „миеле“ е немски бранд, известен с високото си качество.

Първото впечатление от новата роботизирана прахосмукачка на Miele е, че е изненадващо тиха и много ефективна. Наистина, нивото на шума е много ниско, като повечето конкурентни модели дори не се доближават до него.

На първи прочит може да ви се струва, че това не е най-важното, когато говорим за продукт за почистване, но всички знаем колко безумно досадно е в събота сутрин да се събудим от прахосмукачката на съседите.

Роботът трудно може да измести стандартната прахосмукачка, но е безценен асистент в домакинството. Нещо, като онова красиво палто, което си купихте, малко неподходящо за големия студ, но изпълващо ви с добро настроение всеки път щом го облечете.

За разлика от редица други прахосмукачки-роботи, Scout RX2 Home Vision – SLQL0 30 (прахосмукачния еквивалент на Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче) може да върши работата си, докато вие гледате любимия си сериал, на работа сте или приспивате бебе.

Алгоритъмът на придвижване в помещенията е добре оптимизиран благодарение на двете „очи“ (две видео камери отпред).

Можем да кажем, че е доста праволинеен и се справя чудесно с почистването на всички стаи като успява да се върне до зарядната станция с едно зареждане на батерията.
Миле робот

Едно зареждане може да осигури около два часа почистване, което е достатъчно за повечето домове.

В случай, че е необходимо зареждане на батерията за допълнително почистване, Miele са осигурили относително бърз заряд, след което Scout RX2 Home Vision ще продължи почистването. Всмукателната мощност на тази прахосмукачка изглежда е достатъчно голяма, тъй като не оставя след себе си никакво замърсяване като успява да напълни прахоуловителната камера дори след видимо чисти мокети и килими.

За да се постигне този ефект, механичната четка изисква често почистване от влакна и косми, което не е добра новина за притежателите на домашни любимци .

Почистването на прахоуловителната камера не се налага твърде често поради големите й размери, но пък ни се прииска да е малко по-лесно – действията са няколко и включват сглобяване на няколко елемента след премахване на праха.

Удобство за използване е приложената магнитна лента (можете да си закупите и допълнителна), чрез която може да се ограничат за достъп определени зони от дома – купичката за вода на котката, например или любимата техника на мъжа ви.

Scout RX2 Home Vision е много внимателна с мебелите вкъщи благодарение на сензорите си, като успява да почисти около нестабилни предмети (пробвахме с порцеланова ваза за цветя на земята) без почти никакъв контакт. Със сигурност обаче премахнете всички кабели, които са по пода преди почистване – Scout не успя да се справи с тях при нашия тест – трябваше да й помогнем да се измъкне на няколко пъти.

Като се използват двете камери, лесно можете да проверявате по всяко време, дори когато сте на път, дали всичко у дома е ОК и дали вашата Scout RX2 се труди упорито. Можете също да следвате дейностите по почистването на уреда в реално време от неговата перспектива.

Така винаги ще знаете къде е Scout. Бутоните със стрелки правят управляването на уреда лесна задача. И разбира се, изображенията от камерата за наблюдаване на живо са криптирани.

Миле робот

В заключение можем с ръка на сърцето да кажем, че в продължение на две седмици в дома ни присъстваше един доста деен и ефективен помагач, който успя да се справи с поддържането на чистотата на пода, въпреки дългите бели косми на котарака ни и късите бели косми на кучето ни. А това никак не е лесна задача.

Присъда: Scout е чудесен продукт във високия клас роботизирани прахосмукачки и, както ще се убедите сами, ще заслужи инвестицията си. А на нас ще ни липсва.