Дневниците на претенцията: „Един на всеки 29 дни бях ужасна с хората, пълно ку-ку“

| от MamaMia |


Безспорно една от най-ценените и многолики актриси на своето поколение, Ан Хатауей недвумислено печели уважението на много от своите колеги и критици. Същевременно обаче тя е една от най-малко популярните актриси сред киноманите.

Неодобрението спрямо нея в социалните медии и сред ценителите на филмовото изкуство не датира от днес и от вчера. Това повдига един очевиден въпрос – защо толкова много хора мразят талантливата, красива и миловидна Хатауей? Всъщност тя и сама признава, че понякога се разкайва за публичното си поведение и за някои конкретни свои постъпки.

С какво познатата ни като симпатичен женски персонаж в редица филми актриса си печели всеобща ненавист?

В продължение на няколко години след дебюта си в светлината на прожекторите, Ан Хатауей участва във филми, където да бъде видяна в положителна светлина заради самите си героини – „Дневниците на принцесата“, „Дяволът носи Прада“ и „Приказка за Ела“. Във всяка от тези роли Хатауей изобразява обикновени хора, попаднали в екстремни ситуации. Закономерно, така тя си печели плеяда верни фенове на романтичните класическо „момичешки“ истории. С времето обаче, монетата се обръща.

Поглеждайки назад, наблюдаваме как това се случва постепенно, а не отведнъж. Поне при няколко инцидентни ситуации, Хатауей проявява поведения, с които става антипатична на широката общественост.

През 2013 г. Хауърд Стърн говори за Ан Хатауей по време на свое интервю с актьора Джеймс Франко. По време на тази дискусия Стърн твърди, че причината, поради която някои хора мразят Хатауей, е, че тя изглеждаше толкова перформативна, когато спечели собствения си Оскар.

През 2013 г. Хауърд Стърн говореше за Ан Хатауей, когато интервюира Джеймс Франко. По време на тази дискусия Стърн твърди, че причината, поради която някои хора мразят Хатауей, е фалшивото ѝ и хиперболизирано поведение, когато печели Оскар за поддържаща женска роля за изпълнението си в „Клетниците“. Водещият разказва, че речта ѝ е писана от нает автор. Реално Хатауей играе роля дори тогава, когато се очаква да бъде себе си в емоционален момент.

Франко също има своя дял във вълната срещу Хатауей. Катастрофалното представяне на двамата в годината, когато те водят церемонията по връчването на наградите Оскар се помни и до днес. По някаква причина обаче вината за фиаското се приписва повече на нея.

Носят се легенди за претенциозното публично поведение на Ан Хатауей.

Като например тази, че тя редовно – да не кажем почти винаги – връща храната си в ресторанти.

Когато неин бивш партньор се оказва забъркан в серия от измами, това ѝ навлича още омраза, защото на хората им е трудно да повярват, че тя не е била наясно със случващото се изобщо.

В разгара на негативизма срещу себе си, Хатауей изчезва от публичното пространство за около година. Не е съвпадение, ако се чудите. Тя самата казва, че намира хората да имат нужда от почиква от нея, в интервю от 2014 г.

Донякъде е облекчение, че омразата срещу актрисата напоследък е позабравена. Въпреки че може да е странно как хора, които никога не са срещали и със сигурност не познават Хатауей, да изпитват облекчение за нея. Странно е и обратното – да бъде мразена от публика, която не я познава въобще. Истината е, че ако всеки актьор, който е неловък в предварително написаните си шеги по време на реч или церемония, трябваше да бъде мразен, в Холивуд май нямаше да останат обичани звезди.

Вижте още: Гал Гадот: Обичам да раждам, бих го правила всяка седмица!

Що се отнася до претенциите в ресторанти и магазини, не казваме, че е окей, но много знаменитости го правят. Когато се отнася за известни мъже обаче, широката публика по-скоро възприема поведението им като послание, че съответният човек знае какво иска. Но когато е познатата миловидна принцеса, тогава е непоносима претенция. Защото очакванията към нея са други.

Негативизмът срещу Ан Хатауей може да не е напълно неонователен, но основанията за него не са чак толкова изключителни. Освен това ѝ коства много.

През 2014 г. тя споделя пред Harper’s Bazaar, че е губила роли поради антипатията към личността си.

По нейни думи, режисьори директно са ѝ казвали: „Мисля, че си страхотна. Перфектна за тази роля. Обаче не знам как ще те приеме публиката“. Актрисата твърди, че такъв разговор се усеща като удар под кръста. Чувства се засрамена и преживява личностна криза.

Въпреки че Ан Хатауей не заслужава омразата, която получаваше, това не означава, че тя е перфектен човек. Никой не е. В друго интервю с Glamour през 2018 г., тя говори за това как в миналото се е случвало да се държи ужасно с различни хора. Макар и мила и отзивчива през повечето време, когато се ядоса, отприщва трудно поносим гняв върху хората.

„На всеки 29 дни, си поволявах един, в който да съм ужасна с хората, пълно ку-ку“, откровеничи Ан Хатауей.

Чест ѝ прави, че осъзнава това си поведение и вече се старае да се справя с гнева си по-здравословно. „Осъзнах, че ако наистина се постарая да се справям с емоциите си на момента, всъщност нямам нужда от допълнителен ден. Гневът не ви води до вътрешен мир. И за мен целта дори не е щастие, целта е мир“, разказва актрисата.

По-късно в същото интервю Хатауей говори за това как се фокусира върху това да бъде вярна на себе си, вместо да се тревожи какво мислят масите. „Интересувам се да бъда максимално честна пред себе си. Не знам дали това ме прави скучен човек. Наистина не ме интересува дали е така.“ Според нея, на хората им е по-лесно, ако ги бива в лицемерието. Мисли, че ако действа умерено лошо, ще я приемат по-лесно, нещо тип „о, тя е забавна, защо да не я поканя да пийнем по едно“. За нея самата ситуацията е по-скоро „дали можем да пийнем, без да си издерем очите взаимно“.

Вижте още: 

10+1 звездни татковци разкриват тайните на бащинството


Повече информация Виж всички