Дежавю – какво го предизвиква?

| от MamaMia, по Independent |


Дежавю е една от най-загадъчните особености на мозъка. Всеки е изпитвал чувството, че отново преживява някаква ситуация, но досега не знаехме на какво се дължи това. Според шотландския професор Акира О`Конър дежавю се дължи на бъг в матрицата, момент на проверка на достоверността на запомнените факти.

Какво точно представлява?

Професор О`Конър провел серия експерименти, чрез които създавал изкуствено дежавю. Той пускал за прослушване на участниците в експеримент серия думи, свързвани чрез пропуснато понятие. Например в поредицата: възглавница, легло, нощ липсва думата сън.

Веднага след прослушване на думите, участниците били запитани дали са чули думата, започваща със „с“. Отговорът бил отрицателен. Но после ги накарали да повторят чутите думи и най-често веригата завършвала с думата „сън“. На хората им се струвало, че са чули думата, която логично завършва семантичната последователност. Един вид мозъкът започва да си доизмисля онова, което му се струва логично, и да го представя под формата на спомен. Това е и моментът, в който участниците изпитали чувство за дежавю.

С помощта на ядрено магнитен томограф учените са установили, че в подобен момент най-активно в мозъка работят не дяловете, свъзрани със спомените, а тези, които отговарят за вземането на решения.

О`Конър предполага, че по време на дежавю тези участъци в нашия мозък претърсват спомените за грешки и когато се натъкнат на незакономерност, те се активират, а ние имаме усещането, че това вече се е случвало с нас.

За да се потвърди теорията, трябва да се съберат още много данни, но засега хипотезата е, че дежавю се получава когато мозъкът проверява качеството на спомените ни и открива несъответствие между това, което помним и онова, което си мислим, че помним.