Бейби шауър vs Погачa

| от Мама Уенди |


Още от Древността очакването на нов живот в дома е обвързано с редица ритуали. Раждането е било обгърнато в мистицизъм и страх. За да не бъде предизвикан гнева на богове, духове, зли сили и очи, всички празненства са се организирали след големия ден.

Поради това в Древен Египет, например, веднага след раждането трябвало да се извършат редица ритуали, а пък в Древна Елада приветствали по специален начин малкия човек като част от домакинството 5 до 7 дни след раждането.

Суеверието продължава да влияе над тези обичаи дори в началото на ХХ в.

Ако Първата световна война скъсява полите на жените, то Втората световна война ги прави по-разкрепостени относно очакването на новото поколение. Именно в края на 40-те години в англоезичния свят започва да се практикува т.нар. празник Baby shower. Тогава светът има нужда от надежда и бум на бебета, затова се стига до идеята промяната да се посреща с празненство, по време на което гостите да обсипват бъдещите майки с дъжд от подаръци. Оттам произлиза и името – буквално „Бебешки душ“.

Днес на Запад това продължава да е обичайна практика. У нас обаче се наблюдава сблъсък на традиции.

Повечето български майки предпочитат старите обичаи и стриктно чакат 40 дни, преди да организират празника на своето дете. Други обаче са повлияни от модерните тенденции и избират да организират Baby shower преди идването на потомството, още докато имат сладки закръглени коремчета. Трети се опитват да вземат най-доброто от двата свята, съчетавайки родната традиция с украси и игри, привнесени отвън.

Ако се чудите на какво да се спрете, за да отпразнувате новия живот, ето и някои основни характеристики на тези разнородни традиции:

1. „Бебешки душ“ (Baby shower)

Най-голяма популярност този вид празненство има в САЩ. Трудно е да не сте чували за него, защото присъства като сцена във всяка втора романтична комедия и дори в сериали като „Сексът и градът“. Накратко, това е като „моминско парти“, но за бебе.

Празненството се организира от близка роднина или приятелка на бъдещата майка и на него присъстват само жени. Поставя се тематична украса. Понякога тя е съобразена с пола на очакваното дете, а друг път не, защото е възможно новината за пола да се разкрие в хода на самото събитие. Играят се забавни и предварително подготвени игри. Гостите носят подаръци за майката и бебето. Понякога бъдещата родилка подготвя списък с нужни предмети, от който гостите избират какво да закупят.

Ако искате да организирате този празник за бъдещото голямо събитие в живота си, ето и някои идеи за тематични игри:

„Познай кой кой е“

При тази игра гостите предварително са дали на организаторката свои бебешки снимки и на партито се редуват да познаят кой от присъстващите е на тях.

„Смени памперса“

За целта трябват играчка-бебе, мокри кърпички, крем за подсичане и памперси. Използвайки хронометър, жените се състезават коя по-бързо може да извърши цялата процедура по смяна на памперса. В еко вариант, може да се направи и с пелени, но трябва комплект бархет и тензух.

„Познай цената“

Предварително за играта се принтират снимки на разнообразни бебешки продукти на отделни фирми. На гостенките се раздават химикал и листче, а целта е да познаят цената на всеки предмет. Тази с най-много верни или близки отговори е победител.

„Кой как отговори“

Това е вариация на популярна сватбена игра. Преди празника се съставя списък с въпроси, който се дава на бъдещите майка и татко и те го попълват. По време на самото събитие гостите трябва да познаят кой отговор на кого е.

„Игра на орисници“

За целта може да се купи или направи специална кутия. Подготвят се и листчета или малки картички, както и химикалки. Всяка една от гостенките пише своите наричания и пожелания за бъдещото бебче и ги пуска в кутията. След години това може да е страхотен спомен, а кой знае – някоя дама може доста точно да е предрекла бъдещето.

„Смешен текст“

Това е вариация на игра, която може да видите в шоуто на Джими Фалън. Предварително се подготвя един съвсем нормален текст, в който има празни места. Гостенките са помолени да отговорят на поредица от смешни въпроси, като всеки отговор пасва на определено празно място в първоначално подготвения текст. Накрая майката прочита написаното с вмъкнатите думи и всички се забавляват с получилите се небивалици.

Освен гореизброените може да откриете хиляди други идеи за игри или самите вие да създадете такива. Възможна е заигравка с филми, книги, снимки на звезди и какво ли още не.

2. Погача

Това е празникът с главно „П“. По стара българска традиция 40 дни след като майката роди, тя се представя отново пред обществото. В частност – пред това на жените. Числото 40, освен сакрално, е и чисто научно. Смята се, че за период от 40 дни след раждането майката се е „изчистила“ от лохиите или т.нар. следродилно кървене.

По-сакралното тълкувание е, че 40 символизира дните, които Иисус пости в пустинята, или времето преди той и Богородица да влязат за първи път в храма, или още по-точно – времето, в което майката и бебето се намират между живота и смъртта.

Обичаят е съчетан с християнството, защото точно на 40-тия ден майката и бебето трябва да отидат в църквата. Там свещеникът им чете молитва за здраве и пречистване, която е основно за родилката, тъй като детето още не е кръстено.

В храма присъстват само родителите, бебето и ако има братя и/или сестри.

По време на молитвата се благодари за това, че жената е преведена безпрепятствено през това изпитание. Също така се отправя молба към Богородица да продължи да я закриля. През цялото време жената държи запалена свещ за здраве.

Често сред поканените възниква въпросът какво се носи в църквата.

Може да купите или приготвите домашна питка. Ако спазвате традициите и я омесите сами, трябва да я ударите в масата сто пъти. Освен питката, в храма се носи също така червено вино и олио. Ако решите може да занесете и нещо сладко за почерпка и да оставите дарение. След обреда свещеникът ви дава светена вода, с която може от време на време да поръсвате бебчето вкъщи или просто да я оставите в неговата стая. Ако решите, може да поръсите със светена вода и целия си дом. Ако искате да спазите стриктно традициите, след църквата не трябва да се прибирате директно у дома, а да отидете на гости.

Идва редът на голямото парти – „Погачата“.

Тя може да се отпразнува у дома. Напоследък навлиза тенденция все повече заведения да го предлагат като част от събитията си, което също е опция. Да кажем, че ще го празнувате у дома, първият ви сблъсък ще е между вашето рационално мислене и хилядите суеверия на жените около вас. Най-вече това се отнася за предишните поколения дами или т.нар. баби и прабаби.

Тъй като „Погачата“ е обичай за пречистване, оказва се, че е от съществена важност всички жени, които присъстват, да са „чисти“ или с други думи казано – да не са в цикъл. Тъй като надали вашите приятелки ще съобразят своя биологичен календар с Погачата, народното суеверие е намерило изход. Преди влизането във вашия дом, вместо „здравей“ гостенката трябва да обяви, че не е чиста. Впоследствие тя не трябва и да гушка бебето, защото може да „навреди“ на кожата му или с други думи – някак това, че е в цикъл ще предизвика пъпки върху кожата на бебето.

Друга важна особеност е, че всичко, приготвено за този празник, трябва да е сладко.

Вие трябва да подсигурите малко неща, повечето се носят от вашите приятелки и роднини. За предпочитане – трябва да са домашно приготвени, но ако е кутия „Рафаело“, няма да я върнете, разбира се. Целта на всичко това е не да не може да се поберете в старите дрехи, а да ви е сладка кърмата. Дори ако не кърмите, това правило не трябва да се променя, защото се прави и за да е сладък животът на бебето. Централен елемент от празника е самата погача. Отново е добре майката да я омеси сама и да я удари сто пъти. Ако кулинарията не е вашата страст или сте много уморени – може и да я поръчате.

Когато всички са се събрали, донесли са сладките изкушения и са връчили подаръците на малкия бебок, идва и традиционното разчупване на погачата. За целта майката сяда на стол в стаята, където е събирането. В себе си държи бебчо. От гостите се избират три жени, които трябва да са с двама живи родители и за предпочитане – да не са майки.

Две от тях застават отстрани на майката и бебето, държейки чисто бяла кърпа над главите им, а третата има отговорната задачата да разчупи погачата над плата. Колкото повече трохи – толкова повече щастие и благополучие. След като добре се изтърсят трохите и се остави едно парче вътре, останалите гостенки слагат в кърпата банкноти и монети. Кърпата се връзва на възел, но не прекалено стегнато, за да не е стиснато детето, и се поставя на възможно най-високото място в стаята. След време – на първата годинка на бебето или при кръщаването му – този вързоп може да се развърже и събраните парички да се похарчат за малкото съкровище.

След като е разчупена, парче от погачата се раздава на всяка една от гостенките. Също така е добре всяка от присъстващите да подържи за малко бебето, ако разбира се майката или самото то позволяват. Накрая, преди да си тръгнат, жените оставят по конец от дрехата си до леглото на бебето. По този начин те няма да откраднат съня му и то няма да плаче толкова. Задължително майката и бебето не изпращат никого до вратата. Гостите сами си излизат.

Какво правят бащите през това време? Също като при „Бебешкия душ“ – черпят се някъде наблизо с останалите половинки или просто чакат пред блока/къщата жените да се наприказват.

Честито на всички – майката отново влиза в обществото, а детето е представено на света!

3. Baby shower и Погача – 2 в 1

В днешно време може спокойно да съчетаете и двете традиции.

Направете го така, че на вас да ви е хубаво и удобно. Може да се съобразите с 40 дни, но да направите модерно парти. Може да се сложи тематична украса – слончета, еднорози, мечета и т.н. Ако ви се занимава или влиза в рамките на бюджета, може да подготвите и скромни подаръци за гостите. Те могат да варират от близалки тип биберони за всяка една от дамите до малки кутийки, в които да има нещо символично като магнитче, бонбонче, снимка и др.

За да не ви стане лошо от сладко, може спокойно да сложите на масата малки солени изкушения.

Хубаво е да сте само дамска компания, защото така може да се отпуснете и на спокойствие да споделите за преживяното, да поклюкарствате или да се посмеете на стари истории. Спокойно може да избегнете обявяването на месечното неразположение или конците, не те решават дали бебето ще е здраво и румено. Добре е предварително да споделите с гостите от какво имате нужда, за кой сезон, както и какъв размер дрехи носи бебето. Така не само ще ги улесните, но ще им помогнете да се чувстват истински полезни.

Идеите за отпразнуване на нов живот са много. За да не им ставате роб, направете го така, както на вас ви е най-удобно. Важното е, че всичко е минало добре. Вашето съкровище е в ръцете ви.

А освен всичко останало – това е първата стъпка към социализацията ви вече в ролята на майка.


Повече информация Виж всички