Бебето мърда ли?

| от Мария Панайотова |


Този изстрадал въпрос са си задавали милиони майки, в опит да разберат какво се случва там вътре, в корема, където расте нашето малко съкровище.

Бременността е особен период, в който жената е изключително чувствителна. И най-малкото нещо може да я разплаче или разстрои, тъй като коктейлът от хормони, който бушува в крехката й личност е непредсказуем.

Дори лекарите не са съвсем сигурни какво се случва в корема на майката. А бъдещата мама, подсилена от майчинския си инстинкт си представя какви ли не сценарии.

Никога няма да забравя първия преглед при гинеколог, след като разбрах, че съм бременна с първото дете. Събитието се беше случило преди една-две седмици.

„Не се хвалете на никого. Нищо не се знае. Може да се не задържи“ – беше приятелският съвет на моя лекар. Аз го гледах с невярващ поглед, „как така няма да се задържи“. И задържа се. Още повече че месец преди това същият лекар убедено твърдеше, че единият ми яйчник не работи и в момента не било възможно да забременея. Опровергах сигурно думите му, а бебето се задържа и вече е 4-годишна госпожица.

Аз самата съм била бебе, отписано от лекарите. След серия от спонтанни аборти, майка ми решава, че на всяка цена това дете ще се роди. Въпреки лекарите и техните теории. Може би благодарение на щастливата случайност, а най-вероятно и на отказа на майка ми да повярва на песимистичните лекарски прогнози, бебето оживява и дочаква да се появи на бял свят.

Истината е, че докторите не го правят нарочно. Животът на бебето понякога се държи на тънка нишка, която всеки момент може да се скъса. Лекарите са се нагледали на твърде много случаи, завършили зле. Затова предпочитат винаги да прогнозират най-лошото, за да не ги обвиняваме после.

Затова въпросът „бебето мърда ли“ е едно от нещата, които тревожат жените, особено в края на бременността. Тогава пространството в корема намалява, ембрионът расте и заема повече място и съответно по-ясно се усещат движенията му.

Тогава е нормално често да се усещат ритници и удари с лакът в корема на майката. Не защото детето ви задължително е бъдещият Меси, а просто защото иска да помърда малко, а място няма.

Кога трябва да се притесняваме?

След седмия месец бебето вече се движи много и движенията му се усещат ясно. През последните три месеца освен ехографията усещането на движенията на детето е другият начин да се уверите, че всичко е наред.

Трябва да го усещате, че се движи поне по десет пъти на ден. Бебето спи през по-голямята част от деня, но когато е будно, се движи, върти се, премества се. Притеснително е, ако за дълго време не го усещате.

Особено към края дори контурите на крачето се очертават на корема на мама.

Няма нужда да се вторачвате кога и колко се движи. Достатъчно е просто да забележите през кое време от деня детето е активно. Например може да е по-лесно да усетите как мърда бебето, когато лежите в леглото. Тогава неговото пространство намалява. Или нощем, когато всичко е тихо и това благоприятства за неговото събуждане.

През деня, движенията на майката, която върви или прави нещо, го люшкат и то по-лесно заспива.

Кога трябва да отидете на лекар?

Ако през целия ден не сте усещали никакви движения, бързо отидете при Вашия гинеколог, без да чакате утре. Ако забелязвате по-малко движения в сравнение с обичайното, особено ако по това време детето винаги е било активно. Например, когато сте легнала или през нощта.

Ако се съмнявате дали детето се движи достатъчно, легнете на леглото или на дивана и си сложете ръката на корема. Това би трябвало да го размърда. Съществува вероятност липсата на движения да бъде знак за страдание от страна на плода. В такъв случай лекарят трябва да направи веднага ехография, проверка на сърдечните тонове и на амниотичната течност, за да разбере какво е състоянието на бебето.

С две думи, звучи страшно, но не се притеснявайте. На теория може да се случи всичко, но на практика повечето бременности завършват успешно с появата на малкото здраво бебе. Редовните прегледи са залог за успешното развитие на вашата бременност. Всичко може да се случи, но бъдете спокойни и вярвайте, че вашето бебе ще се роди живо и здраво. И така ще стане.


Повече информация Виж всички