Adieu, Карл Лагерфелд!

| от MamaMia |


Превърналият се в жива легенда френски дизайнер Карл Лагерфелд е починал в Париж на 85-годишна възраст, предадоха френските медии. По-късно новината беше потвърдена от източници, близки до Chanel. Новината за смъртта му идва ден след като той е бил приет в болница.

Паметта на Лагерфелд беше почетена от редица знаменитости и собственици на модни къщи. „Невероятно тъжна новина. Карл беше гений и винаги е бил мил и щедър с мен, както лично, така и професионално“, написа Виктория Бекъм в Instagram.

Съболезнования споделиха още моделът Алекса Чанг, певицата Лили Алън, актрисата Даян Крюгер и др.

Творческият директор на Chanel не се яви пред публиката на последното си ревю във френската столица преди около месец заради преумора. Това беше първият случай от 1983 г. насам, в който Лагерфелд не е излязъл пред почитателите на модната линия.

Роден в Германия през 1933 г., Лагерфелд емигрира в Париж като младеж и започва кариерата си като асистент на Пиер Балмен, след конкурс за дизайн през 1955 г. Три години по-късно той се прехвърля на работа при френския моделиер Жан Пату, като работи по няколко колекции. Към 1965 г. Лагерфелд започва да работи за Chloe и Fendi, където остана творчески директор до края на живот си.

Епохата „Лагерфелд“ в Chanel започва в началото на 80-те години – благодарение на него френската луксозна модна къща добива съвременния си легендарен статут, с над 10 млрд. долара от продажби през 2018 г.

Известен с екстравагантните си ревюта, които се смята, че са стрували по над 1 млн.долара на сезон, той се опитваше да докаже, че модата е много повече от индустрия и спектакъл – модата на Лагерфелд целеше да бъде произведение на изкуството.


Повече информация Виж всички