56% от българите са посрещнали 2020 с новогодишно обещание

| от MamaMia |


Високосната година, поставяща началото на второто десетилетие на 21 век, очевидно е подействала вдъхновяващо за мечтите и амбициите на българите, защото цели 56% от хората са си дали някакво новогодишно обещание за 2020. За сравнение – в началото на 2019 година само 41% са си пожелали нещо специално през следващите 365 дни.

Данните са от онлайн проучване на Нилсен Адмосфер България и Български Национален Панел, проведено сред интернет потребители от панела.

Nielsen

Обещанията, дадени през 2019-а, са били свързани най-вече с „личностно развитие“, промяна в „лошите навици“ (като пушене, пиене на алкохол и др.) и „диета“ (загуба на тегло или здравословно хранене).

Има малки разлики в темите на обещанията при мъжете и жените, но въпреки това „личностното развитие“ е на първо място и при двата пола. Следващият най-популярен отговор при дамите е в областта „диета“, докато при мъжете се върти около „финанси“, коментират от българското дъщерно дружество на чешката изследователска агенция Nielsen Admosphere (част от NIELSEN Group). Представителките на нежния пол са си обещавали по-често неща, свързани със „семеен живот“ и „пътуване“, докато при мъжете желанията са били за повече „спорт“.

Според проучването 82% от респондентите са обявили, че през 2019 са изпълнили поне едно от своите обещания, а 18% – нито едно.

12% са спазили само около една четвърт от обещанията си.

30% са изпълнили половината от това, за което са се зарекли в началото на годината.

Цели 17% са изпълнили всичките си обещания през 2019.

Проучването е направено сред 521 онлайн потребители в България над 15-годишна възраст.