5 причини никога да не говорите с децата си за секса

| от Елица Мавродинова |


Бях на около 5 години, когато с баща ми разглеждахме една илюстрирана енциклопедия за насекомите. Изведнъж попаднахме на илюстрация, изобразяваща два скакалеца, оплетени един с друг в някаква турбо сложна поза. С трепереща ръка баща ми се втурна да отгърне страницата, но, разбира се, беше твърде късно и въпросът „Тате, какво ПРАВЯТ тези скакалци?!“ избухна като подозрително тиктакащ сак на натоварено летище. Мога да си представя какво му е било на горкия ми баща – неделя сутрин, привидно невинно и определено образователно занимание и изведнъж, ни в клин, ни в ръкав – ТОВА. Пулсът му се учестява, две струйки пот бавно запълзяват по челото му, пред очите му избиват тъмни петна, но все пак, евала за самообладанието, докато вътрешно крещи „КЪДЕПОДЯВОЛИТЕЕМАЙКАТИ!?!“, татко успява криво-ляво да ми обясни, че тези скакалци правят любов. Явно обяснението е задоволително за момента, защото повече не повдигам темата.

С огромно облекчение баща ми погребва случката в някое чекмедже на съзнанието си с етикет „Неща, които се правя, че не са станали“. Всъщност в моето семейство тази тема никога не се повдигна. Нито от някой от родителите ми, нито от някоя доброжелателна баба. Но, тъй като децата не са и наполовина толкова глупави, колкото възрастните си въобразяват, тази илюстрация със скакалци беше достатъчна, за да оформи в съзнанието ми няколко генерални извода: 1. ТОВА (още не знаех, че се нарича със скверната дума секс) съществува. 2. ТОВА кара възрастните да се чувстват ужасно неудобно, значи сигурно е лошо. 3. ТОВА е много, много интересно.

Така в детското ми мозъче се оформи скелетът на понятието „секс“, което после щях малко по малко да доизграждам с противоречива информация от най-различни източници. В този текст ще ви предложа 5 причини да се чувствате супер, ако и вие решите да направите като родителите ми и да оставите децата да се самообразоват по метода опит-грешка.

1. Сексът е мръсна тема

Разбира се, това е основната причина да не говорите с детето си за него. И понеже темата е мръсна, когато детето зададе Въпроса за скакалците, вие изпитвате срам. Потите се, хънкате, мънкате, грухтите и отривате влажни длани в блузата си, докато се молите веднага да се случи нещо, което да ви измъкне от този ужас, като например вулканично изригване. Всъщност всичко, което се случва, е че детето вижда реакцията ви и, като всички деца, които са по природа аналитични, си дава сметка, че то също реагира така, като го питате например как точно СЕ СЧУПИ онази ваза? Детето знае, че нещата, които са толкова срамни и трудни за обяснение, са ЛОШИ неща – точно като чупенето на вази. И воала – праведният ви срам, неусетно внедрява в детското съзнание убеждението, че сексът е нещо лошо. В допълнение може да споменавате думата „секс“ винаги шепнешком и с ръка пред устата или да прибягвате до евфемизми, за да може на детето да му стане наистина любопитно. А когато то реши да ви демонстрира, че не само е дочуло, ами и е наясно със смисъла на понятието, за което най-вероятно ще изчака да се появи публика, от вас се очаква да му се скарате, че това е мръсна дума, след което да го пратите в стаята му и смутено да обясните на гостите, че сигурно я е чуло в детската градина. Защото всички знаят, че у дома за секс не се говори.

2. То е малко и не разбира

Вярно е! Научно доказано е, че децата могат да разбират някои физиологични процеси, като храненето и акането, но са абсолютно неспособни да разберат други – като секса. Защо не го разбират ли? Ами елементарно – защото още не го правят. Все пак в научните среди си остава мистерия как децата успяват да разберат други неща, които още не правят, като например това, че мама ходи на работа, за да изкарва пари, и като пораснат, те също ще ходят на работа. Но да се върнем на научните факти – децата не разбират. Затова най-добре ги излъжете, че бебетата ги носят щъркелите. Имам близка приятелка – психиатър, която наскоро ми разказа случка от кабинета с майка и дете с нервно разстройство (детето, не майката). Докато майката обяснявала на вече 8-годишния си син какво се случило, когато го е родила, той изведнъж изпаднал в истерия и се разкрещял „Ти не си ме родила!! Мен ме е донесъл щъркелът!!!“ Това е защото понякога на децата взима, че им харесва идеята, че ги е донесъл щъркелът, и, да ви кажа честно, аз им влизам в положение.

3. Вече има порно

Едно от най-хубавите неща, които можете да направите за детето си, е да оставите порното да оформи представите му за секса. Тук са описани и ефектите от това. Така ще гарантирате, че, за да я харесват момчетата, дъщеря ви ще се стреми да се превърне в скимтяща секс кукла, която е в депресия, защото клиторът ѝ не е достатъчно красив и тайно спестява за генитална корекция от 12-годишна. Синът ви пък ще си изгради представа, че сексът е интимен акт между него, едно момиче и трима приятели. Той, разбира се, ще е не по-малко депресиран и Гилдията на производителите на спам за уголемяване на пениса сърдечно ви благодари за това!

4. Рано е

Има един разкошен виц за бащата, който решил, че е време да проведе Разговора. Седнал и казал: „Дъще, сега ще поговорим за секса.“ „Добре, тате, какво искаш да ти обясня?“

Та, темата за секса трябва да се отлага. До последно или до осемнадесетгодишна възраст, което и от двете да настъпи първо. Защото, ако проведете Разговора твърде рано, рискувате да не оставите порното да си свърши работата и да внедрите в главата на детето си здравословна представа за секса като нещо, с което се занимавате вие и втория му родител, а не само хората с перфектни пениси и клитори и без нито една пъпка. Има и друго – колкото по-рано изясните темата, толкова по-висок е рискът в представата за секса да се включи и понятието „любов“, а това не бива да се допуска, защото тогава детето ви може да почне да си избира партньорите заради някакви си чувства, които изобщо не могат да се коригират с генитална хирургия, и да бъде нещастно цял живот.

Но като казваме „рано“, какво всъщност имаме предвид? Ето ви една случка, която ясно очертава границите на раното и късното – дъщеричката на мой приятел, на 6 годинки, се оплаква, че телефонът ѝ е бавен и не отваря разни неща. Той веднага прозира, че е лепнал някакви вируси, и започва щателно да го почиства. От стъпка на стъпка попада на историята на браузъра и… о, чудо! Очевидно, въпреки че детето е малко, не разбира и още не може да чете, някак е успяло да изпълни супер сложната операция по кликване на потвърждението, че е над 18 години. Всичко, което е нужно, за да влезете в повечето порно сайтове. Не е нужно да споменаваме, че повечето деца получават смартфони между четвъртата и шестата си година, а дори и да сте решили вашето никога да не получи такъв, за да ограничите достъпа до порно, трябва да ограничите и достъпа до всички останали деца. Защото откритието за секса е Голямо откритие и никое дете, което го е направило, не го запазва само за себе си.

5. Сексът си е секс

Темата за секса е изолирана и няма общо с нищо друго. Добре де, със съвсем малко други неща. Ето ви пак пример от първо лице – имах нещастието цикълът да ми дойде рано – в зимната ваканция на четвърти клас. Прекарах цели 3 кошмарни дни в компулсивно пране на гащи и ужас, че нещо не ми е наред и може би се нааквам. Вече знаех за секса, защото бях на 6, когато едно съседско дете откри порно касетите на баща си и организира прожекция за всички деца в квартала, защото, както казахме, това откритие никога не минава несподелено. Знаех и за мензиса, но, и той като секса, стоеше някъде в графата „неща, които няма да се случат на мен“. Защото бях си съставила картинката съвсем сама. Никой не беше говорил с мен, за да ми помогне да направя връзката между половите органи, секса и раждането на деца, а в училище още имаше природознание, не биология. Този спомен рязко се върна при един разговор с дъщерята на гореспоменатия ми приятел, същото момиченце с фрапиращата история на браузъра, но вече на 8 години. Бях бременна в 9-ия месец и обсъждахме дали ще родя нормално, или със секцио. Детето присъстваше на разговора и попита какво е секцио. Обясних ѝ, че това е, когато вадят бебето с операция на корема. След секунда размисъл тя ме погледна учудено и попита – а от къде излиза бебето, ако е нормално раждане?

Въпреки че порното я беше образовало, тя, също като мен преди толкова години, не разбираше връзката между секса и раждането на деца. Защото сексът не е изолирана тема. Той е свързан с физиологичното развитие на детето ви. Синът ви ще се сблъска с първата си нощна „полюция“. Дъщеря ви ще се сблъска с първия си цикъл. И сигурно ще направи като мен тогава – след първите стресови дни на срам и ужас ще заподозре, че това е то мензисът. Тогава ще намери приятелка, с няколко години по-голяма от нея, и ще я разпита. Но в никакъв случай няма да дойде при вас. Защото ще знае, заради онзи първи разговор за скакалците, заради упоритото ви мълчание по темата, заради всички евфемизми за „оная работа“ на мъжете и „гостите от червен бряг“ на жените, заради многозначителните погледи и кършенето на пръсти, че сексът е срамна и мръсна тема. И че да ти дойде е срамно и мръсно. А никое дете не иска да признае, че прави срамни и мръсни работи.

И, за да допълня абсурда, ще ви разкажа финала на случката с първия мензис. След като споделих с по-голямата приятелка, тя потвърди подозренията ми. Нямаше как да се избегне разговора с нашите. Затова, след като мислих дълго и напрегнато какво точно да им кажа, поех дълбоко въздух, отворих вратата на хола и, чувствайки се мръсна и ужасно засрамена, измънках, че имам нужда от превръзки. Представете си изненадата ми, когато двамата скочиха, плеснаха с ръце, развикаха се, че съм станала жена и измъкнаха от бюфета бутилка шампанско. След това ми дадоха банкнота и ме изпратиха в аптеката да си купя превръзки. Луди ли бяха тези хора?! Нали ако поискам превръзки, аптекарката ще знае, че вече и аз съм срамна и мръсна! Отне ми близо 3 часа да се престраша. Добре, че по-голямата ми приятелка се нави да дойде с мен за кураж. Защото родителите ми бяха участвали само в насаждането на срама. Не можеха да участват, когато се наложи да се изправя срещу него.

Вечерта шампанското беше отворено и даже ми дадоха да изпия малко. Все пак, новодошлата ми женственост беше поводът. Тогава заподозрях, че женствеността и сексът може би имат нещо общо, а мръсните и срамни неща могат да са повод за радост. Отне ми много години да разбера защо. Но в крайна сметка не е чудно – моите родители бяха научени от своите родители, че темата за секса е мръсна тема. И, като мен в аптеката, и те не искаха да си признаят, че ги засяга. Само дето, за разлика от мен, никаква нужда от превръзки не ги принуждаваше да се изправят срещу този срам. И просто да говорят с мен, преди да науча, че „секс“ е мръсна дума.


Повече информация Виж всички