Как ще се отрази домашният любимец на връзката ви

| от MamaMia |


Чували сте онази шега, че домашният любимец във връзката е като подоготовка за дете, нали? Тя е в категорията „добре, че е шегата, че да си кажем истината“. Много е егоистично, ако човек възприема животното си като тренировка или опит за нещо „по-сериозно“, тъй като да отглеждаш животно в никакъв случай не може и не трябва да се разглежда като репетиция за нещо друго. Обаче, независимо дали го цели или не, в процеса на грижа за избраното животно, човек научава много и за себе си, и за партньора си, и за потенциала на двойката дългосрочно. Изборът да станете стопани на животинче не само ще разкрие неподозирани неща за връзката ви, но и ще я промени.

Домашният любимец може да има значително влияние върху връзката, която имате. В следващите редове ще разгледаме някои от начините, по които домашният любимец може да се отрази на отношенията ви.

Увеличава нивото на щастие

Известно е, че присъствието на домашен любимец може да намали нивото на стрес и да повиши нивото на щастие. Това може да допринесе за по-здрава и щастлива връзка, тъй като ще имате повече положителни емоции и по-малко негативни.

Ще прекарвате повече време заедно в грижа за животното си

Грижата за домашен любимец може да бъде голяма отговорност, но и може да ви даде възможността да прекарате повече време заедно с партньора си. Споделянето на тези задължения може да подобри комуникацията и да затопли отношенията между вас.

Научавате се на съвместни отговорности

Грижата за домашен любимец може да помогне на вас и партньора ви да научите как да работите заедно като екип. Това може да ви учи как да поемате отговорност и да се грижите за някой друг освен за себе си.

Ще имате още един общ интерес

Когато имате общ домашен любимец, заниманията с него може да се превърнат в общо хоби за вас и партньора ви. Можете да се занимавате с обучение, грижи и развлечения заедно, което може да създаде обща тема за разговор и това да подобри връзката ви. Това е особено ценно за двойките, чиито интереси и хобита са от съвсем различно естество – например единият се вълнува предимно от спорт, а другият – само от изкуства.

Вероятно ще възникнат и разногласия

Въпреки всички изброени до момента плюсове, домашният любимец може да доведе и до различни мнения между вас и партньора ви по отношение на начина на грижа, трениране и възпитание на животното. В такива случаи е важно да се уверите, че комуникацията ви е отворена и да се стремите към компромис. Ето този аспект например действително ще бъде много показателен за бъдещия ви потенциал като родител.

Времето ви насаме може да пострада

Грижата за домашен любимец може да изисква много време и внимание, което може да доведе до липса на време за връзката ви. В такива случаи е важно да се уверите, че все още намирате време, което да прекарвате само с партньора си. И е възможно това да се окаже предизвикателство, ако например домашният ви любимец е животно, което отказва да остава само вкъщи или сте го научили винаги да е при вас в леглото.

Характерът на животното ще афектира и вас

Характерът на домашния любимец може да се отрази на връзката, като например, ако той е агресивен или притеснен, това може да доведе до регулярно напрежение или тревога и у вас самите. Разбира се, има я и обратната хипотеза, в която веселото и жизнерадостно настроение на  животинката ви и нейната безгранична енергия ще „заразят“ и вас с положителни емоции.

Нека обаче не се лъжем – ако във връзката ви има проблеми, ако не умеете да се изслушвате, да се подкрепяте, да правите компромиси и да се допълвате като екип, грижата за живо същество ще катализира тези усещания и проблеми. Напълно възможно е решението да станете стопани на домашен любимец да се окаже сред поводите за възможнатата ви бъдеща раздяла. Разбира се, това няма да е причината за нея – както щастието, така и проблемите във връзката са резултат от комбинацията на характерите, чувствата и травмите ви, които се проявяват във всяка ситуация, с която ще се сблъскате съвместно. Затова едиснтвеното, в което трябва да сте напълно сигурни, преди да вземете решението да станете „родители“ на животно е, че ако някога се разделите, спорът между вас ще бъде „аз искам да го взема“ – „не, аз искам да го взема“, вместо „ти го вземи“ – „не, ти го вземи“. Защото обратното не би било честно спрямо животинката, която си има само вас и ви обича.

Вижте още: 

Пичове, не си взимайте куче


Повече информация Виж всички