Как да „опазим“ домашния любимец от празниците

| от Лилия Огнянова |


По време на коледните и новогодишни празници, докато ние се веселим и преяждаме, на домашните животни може би не им е толкова весело и приятно.

Настаналата всеобща суматоха, прииждането на нови хора у дома или пътуването до други места, гърменето с всякакви видове пиратки и т.н. могат да бъдат изключително стресиращи за вашите котки или кучета.

Има няколко неща, които задължително трябва да имате предвид по време на празниците, за да не предизвиквате излишни негативни преживявания или пък здравословни проблеми на животинката ви.

Като начало в никакъв случай не позволявайте на иначе добронамерени роднини или приятели да хранят кучето/котето с каквото им попадне от масата. На първо място това изгражда изключително лошия навик на домашния любимец да си „проси“ храна и да нахалства за нея. От друга страна нарушава диетата му, а за животните е особено противопоказно да дебелеят.

И най-важното – човешката храна не е подходяща за животни, без значение какво си мислите вие или някой друг. Подправките, мазнините и калориите могат да се окажат не само нездравословни, но и пагубни за организма на домашния любимец.

В никакъв случай не давайте сладко – шоколад и други захарни изделия, на кучето/котето. Животните са диабетици и буквално можете да го убиете. От друга страна логиката „от едно парченце нищо няма да му стане“ е глупава и погрешна. Почти всички животни ще си „искат“ храна, без обаче това да означава, че са наистина гладни. Не ги третирайте като човешки деца и да страдате от факта, че ядете кекс и те ви гледат жално, пък вие не им давате дори парченце.

Другата невидима заплаха за домашните косматковци са превърналите се в традиционни гърмежи и фойерверки. Освен ако не става дума за ловно куче, свикнало да чува изстрели, останалите се страхуват страшно много от пиратки и подобни. В самата нова година животното може да е толкова изплашено от гърмежите, че да се скрие в банята или на най-скришното място в дома, както и да се напишка от страх.

Не причинявайте излишна паника в котките/кучетата, като сами си позволявате да гърмите през прозореца или на терасата. Пожалете домашните любимци, които не разбират концепцията на подобно забавление и по-скоро си мислят, че някой ги напада или нещо лошо ще се случи.

Ако няма да сте у дома на Нова година, пуснете плътно завеси и щори, за да не се виждат светлините от гърмежите в полунощ.

Що се отнася до празничното пътуване, то има два варианта – или смело взимате животните с вас, или пък ги оставяте у дома с опция някой близък да идва да ги гледа или отиват на хотел.

Хотелът е сякаш най-сигурната опция, защото за любимеца ще има постоянна грижа и наблюдение. Някои котки/кучета обаче се чувстват „изоставени“ и нещастни. Разбира се, всичко ще си дойде на мястото, когато си ги вземете обратно.

Ако остават сами у дома (някои котки нямат проблем да останат 2, дори 3 дена сами), уверете се, че имат достатъчно вода и храна на различни места, както и задължътелно потърсете човек, на когото имате доверие и който да минава и да ги наглежда от време на време.

За пътуване с любимеца можете да предвидите успокоителни таблетки на билкова основа. Такива се продават във ветеринарните клиники и магазини. Съставени са от валериан и други билки, а формите от които се предлагат, са основно две – пипети с течност без цвят и мирис, които се покапват между плешките, и капсули или хапчета, които се дават през устата.

Целта на тези билкови успокоителни е да намалят стреса за животното, ако ви предстои пътуване или друго стресово за него събитие.

На последно място, но не и по значение – не си позволявайте открити запалени свещи на достъпно за домашния любимец място (за котките това на практика е цялата къща). Вероятността козината да се опърли или още по-лошо – запали, е огромна и никак не трябва да се подценява. Дългокосместите и пухкави особено лесно пламват и после се разиграва истински кошмар.

Проверете кога работи вашият ветеринар по празниците, както и които са денонощните клиники, където можете да потърсите помощ, ако ви се наложи.

По-добре е да сте подготвени и нищо да не стане, отколкото да се озовете в кризисна ситуация и да не знаете какво да правите.