Финландия – страната на незалязващото слънце

| от Николина Михайлова |


Ако Япония е страната на залязващото слънце, то Финландия е страната на незалязващото слънце. Едно място, където дори в 2 през нощта не е напълно тъмно.

Когато се отправих натам обаче, този детайл ми убягна. Единствената ми грижа беше какви връхни дрехи да си взема, понеже се притеснявах, че ще е студено. Тъй като вкъщи обаче беше около 40 градуса, ми беше почти невъзможно да взема правилно решение и изобщо да си спомня какво е усещането навън да е под 20 градуса.

Разбира се, Финландия е известна със своите сауни, но особено последните години самият град Пловдив, в който живея, е една голяма сауна. Така че вълнението ми да избягам от него беше огромно.

Толкова бързах, че закъснях. Събирането на багажа в последния момент ме забави с около половин час, а ремонтът на магистралата добави още толкова. Все пак успях да съм навреме за полета.

Нямах търпение да се кача на самолета и да поспя, понеже не бях спала от доста време. Тук обаче започнаха изненадите.

Точно от нашия гейт се виждаше залеза, всички се бяха скупчили до прозореца, двойките се бяха прегърнали и се наслаждаваха на красивата гледка. Дотук нищо необичайно. В момента, в който самолетът се издигна над облаците обаче се оказа, че слънцето е залязло само за онези, които са останали на земята.

Снимка: Николина Михайлова

В продължение на следващите три часа, през цялата продължителност на полета от прозореца ми спокойно се наблюдаваше меката и топла светлина на залязващото слънце.

Никога не бях имала възможност толкова дълго и необезпокоявано да се наслаждавам на залез. Беше толкова магично, че забравих цялата си умора и бързане и го гледах като хипнотизирана. Бях се заредила сякаш са ме включили в контакта и недоспиването, кацнах в прекрасно настроение и пълна с енергия.

Въпреки това имах някакво очакване, че като стигнем хотела около 2ч., ще е тъмно и ще поспя. Да, ама не. Беше си съвсем светло. Разбира се, знаех, че има северни места, където зимата е по цял ден тъмно и лятото е по цял ден светло. Просто съвсем невинно си мислих, че Хелзинки не е чак толкова на север, а и поне не теория средата на юни е още пролет. Оказа се обаче, че да Хелзинки е точно толкова на север, че между изгрева и залеза има около 4 часа (между 11 вечерта и 3 сутринта) и че границата между пролетта и лятото е най-дългият ден в година, който финландците празнуват с много радост. Празник, който съвпадна със седмицата на моето посещение.

Беше странно и вълнуващо преживяване – всеки ден беше 2 в 1 и сякаш животът се движеше на съвсем други обороти. До следобед минава първият ден, уморяваш се безкрайно, дремваш когато и където можеш и около 8 вечерта започва вторият ти ден – нови разходки, сауна и така чак до залеза в 11. Няколко часа разговори и закачки и по някое време някакъв сън. Отново за кратко и отново недостатъчен, но се събуждаш жаден за нови и нови приключения.

Впечатляващо е колко много можеш да свършиш в един ден, който никога не свършва.

Оказва се, че не всички разполагат с един и същ брой часове в денонощието. На север през лятото имат колкото другите хора, но умножени по 2. Така че, ако искате да живеете повече и по-бързо, със сигурност това е мястото.

Снимка: Николина Михайлова

Финландия, разбира се, има и много повече какво да предложи. Природата е красива, градовете за изключително зелени, въздухът е чист, а хората дружелюбни. Финландците са една твърде интересна нация – северна, но не студена; развита, но пък дълго владяна от други народи и така някак си близка за нас, българите.

Всъщност финландците държат титлата за най-щастливата нация в света 7 години подред.

Това не е лесно постижение в свят, в който всички търсят щастието, а то някак си им убягва. Още по- трудно е, когато зимата е минус 30 градуса и е тъмно почти през цялото време. Явно обаче щастието е състояние на духа, което не винаги зависи от външни фактори.

Отдавна приемах топлото ни лято за даденост, никога обаче не съм си мислила, че ще страдам толкова по нощите ни.

В България всичко е умерено и съм склонна да се съглася, че сме парченце от рая с нашето море и планини, изгреви и залезе в разумни часове, а някога дори имахме и сезони.

Приемаме обаче всичко това за даденост и тази умереност в условията създава крайности в отношенията – позволяваме си твърде много с другите, прекрачваме граници и невинаги уважаваме чуждите нужди и желания. Именно това е най-голямата разлика със северните страни – техните климатични предизвикателства са ги научили да работят като едно цяло, заедно.

И именно това чувство на общност е онова, което най-много допринася за да са щастливи. Парите и високият стандарт на живот са само логичното следствие от действията на хора, които системно гласуват да плащат по-високи данъци, за да може всички да са добре и всеки да е допринесъл към общото благополучие.

Още от автора:

Италия – една история за душата

Път и сръбска музика: Една история за луд късмет

Милано – Различната Италия

„Не съм от тук и съм за малко“

Хамбург – перлата на Европа

Аржентина – европейско убежище в Южна Америка

Магията на Перу: Вяра, история, богове, езици и сезони


Повече информация Виж всички