Майсторски клас по щастие: Как го правят финландците

| от Стела Христова |


Финландия е най-щастливата страна в света за шеста поредна година, според Световния доклад за щастието. Благосъстоянието на финландците предизвика голям интерес към страната и нейните практики. И Финландия предлага насоки как да бъдем по-щастливи, безплатно.

Още през март департаментът по туризъм на страната, Visit Finland, обявява оферта за 10 души да посетят страната и да се впуснат в своя майсторски клас за щастие.

Вижте още: Да се оправяш сам с всичко е гордост, да не го правиш – щастие

Впоследствие от департамента съобщават, че са получили над 150 000 заявления от цял ​​свят за уникалната възможност. В опит да достигнат до възможно най-много хора, щастливите финландци решават да предложат майсторския клас безплатно и във виртуален формат.

Петима треньори, четири основни теми. Природа и начин на живот, здраве и баланс, дизайн и ежедневие и храна и благополучие. И ето ти майсторски клас по щастие.

А ето и изводите ми, след като с него се опитах да открия своя вътрешен финландец!

Ето какво научих от финландския майсторски клас по щастие

Свързването с природата е важно за нашето психично здраве, независимо къде живеем

Като човек, който живее в град, си помислих, че извличането на ползите от природата ще бъде практически невъзможно за мен, без да пътувам надалеч. Курсът обаче ме научи, че връзката с природата не се случва непременно в гората или с плуване в морето. Става въпрос повече за това да сме в хармония с петте си сетива. Дори когато излизаме навън за прости дейности като кафе с приятел или пътуване до работа.

Без да спирам и целенасочено да обръщам внимание на красотата около себе си, се бях лишила от най-лесния начин да повиша щастието си: свързването с природата.

Финландия е доста напред в играта, защото има закон, наречен „Права на всеки“, който дава на хората правото да се скитат и да нощуват сред природата, независимо от собствеността върху земята. Много финландци лагеруват често, разхождат се и карат колело сред природата и просто се наслаждават и прегръщат като идея всичко, което природата може да предложи.

„Вярно е, че дори малко време, прекарано сред природата, намалява стреса и избистря ума ви. Дава ви преживявания и ви позволява да се свържете със себе си по начини, които само природата може да направи“, казва Микаела Кройц, турист и природолюбител, по време на майсторския клас.

По-добре е да имате достатъчно, отколкото да искате повече

Учили са ни винаги да се целим по-високо и да искам повече, но по този начин нищо никога не ни е достатъчно. Това сподели и според Ейприл Рине, автор и лектор за важността на възприемането на промяната и несигурността.

Рине определя достатъчността като баланс, хармония и чувство за постигнати цели. Научаването на „достатъчно“ означава да имате всичко необходимо, за да процъфтяваш, но да не се товариш с излишък.

Това включва да знаеш, че си достатъчен такъв, какъвто си, и винаги си бил. (Вместо „Ще бъда щастлив само когато постигна тази цел или спечеля тази сума пари, или мога да получа този конкретен продукт“.)

Целта ми да занапред е да уважавам мястото, където съм в живота. Вместо да се фокусирам твърде много върху всичко останало, което искам, ще се стремя просто да бъда отворена към възможностите, които са на хоризонта. Това не само може да свали огромна тежест от раменете ми, но вероятно и ще ми позволи да се чувствам по-щастлива с това, което имам сега.

Начинът, по който проектирате вашето пространство, може да повлияе на психичното ви здраве

Първоначално не бях сигурна какво ще спечеля от урока за дизайна, защото не ми се струваше, че той би бил от съществено значение за щастието. И все пак, професионалистът по дизайн на слуха, Тайна Снелман-Лангенскиолд, говори за това доколко нашите домове и пространствата, които посещаваме често, влияят на нашето благосъстояние.

„На финландски имаме стара поговорка, че бедният човек не може да си позволи лошо качество“, казва Снелман-Лангенскиолд в курса.

И може да се изненадате да чуете, че „доброто“ качество за нея не означава най-скъпите неща. Понякога нещата могат да имат по-голяма стойност за нас, защото сме ги направили със собствените си ръце или материалите, използвани за направата им, са устойчиви и по-добри за нашата планета.

За да използваме дизайна като начин да подобрим живота си, можем да опитаме следното:

  • да купуваме само значими и наистина нужни предмети, които ще издържат изпитанието на времето и винаги ще ви харесват
  • Да правим сами красиви неща и да се обграждаме с тях
  • да интегрираме природата в дома си с растения и цветя
  • да мислим как да проектираме своето пространство, за да направм живота си по-лесен и по-функционален

Остана ни и един последен съвет за обмисляне: Смислеността в дизайна е един от ключовете към щастието.

Вижте още:

Свободата да притежаваш по-малко