Хамбург – перлата на Европа

| от Николина Михайлова |


Първото усещане, когато кацнете в Хамбург, е на тих лукс. Нищо не се натрапва, а напротив, нещата просто се случват. Случват се по немски – чисто, подредено и организирано. После разбирате, че в този град един на всеки четиридесет и пет граждани е регистриран милионер и почвате тайно да се оглеждате дали вашата версия на Тузаря все пак няма да се покаже иззад някой ъгъл.

Защо обаче перлата на Европа?

Хамбург е вторият най-голям град в Германия. Хамбург е и международно пристанище с голямо значение както за Германия, така и за Европа. Хамбург обаче е най-вече чудесно място за дълъг уикенд поради голямото разнообразие на дейности, от които можете да си изберете. Непременно започнете с разходка в централната част, за да се потопите в атмосферата на града и да усетите неговият специфичен дух.

Вижте още: „Отнемат деца на българи в Германия!“ Ама вие наистина ли?

Хамбург

Мисля си, че нищо не описва по-добре хамбургската карма от големия пожар през 1842г.

Разбира се, много градове по това време са ставали жертва на големи пожари, може би най- известният от които е този в Лондон от 1666г. Пожарът там трае четири дни, но все пак е успешно потушен чрез създаването на противопожарни огнища. В Хамбург нещата се случват по малко по- различен начин. Всичко започва с палеж в една фабрика за цигари като отмъщение към собственика, който се държал доста зле с работниците си. В съседство се намирала хартиена фабрика, а до нея фармацевтична такава. Следвана директно от склад за алкохол. Собственикът на склада решава, за да предотврати масивна експлозия, да изсипе наличния алкохол в каналите на града. В същото време пожарникарите в другите части на града се опитват да го погасят като използват водата… от каналите.

Вижте още: Опасност от обгазяване в Хамбург заради огромен пожар

Така че можете да си представите за какво забавно място става въпрос. Опитвайки се да създадат противопожарно огнище хората в града подпалват общината.  Обаче закъсняват с тази мярка и така успяват сами да унищожат тази културна ценност. В цялата тази лудница на случвания, два века по късно, в началото на XXI век двама братя се потапят в правенето на макети. Потапят се до такава степен, че създават цял малък свят. В една от бившите сгради на складовете пресъздават не само Хамбург, но и Лас Вегас, Венеция, Рим, Попей, Сао Паоло…

хамбург музей

В разположения на цели два етажа Музей на миниатюрите можете да прекарате часове, наслаждавайки се на множество от световните забележителности. Най-вълнуващото е, че на всеки няколко минути се редуват ден и нощ, светло и тъмно. Като така можете да се потопите съвсем в магията на този мини свят.

хамбург музей

Всъщност Хамбург е известен като Перлата на Европа или Перлата на Севера, защото самият град е скрит навътре от морето чрез множество канали.

Близостта на морето води и до може би най- добрият принос на германците към световната кулинария – Fischbrötchen или риба в хлебче. Става въпрос за най – обикновена питка, най-често с маринована херинга, кисели краставички и малко лук. Красотата на това ястие е най-вече в неговата ненатрапчивост, лекота и достъпност.

хамбург храна

Буквално на всеки ъгъл можете да го намерите и да се отправите към брега на Алстер, за да му се насладите. А защо не и да се порадвате на лебедите, за които градът полага повече грижи отколкото за бездомните. Но това е история за друг път…

Като за последно, не забравяйте да се качите на корабче и да се порадвате на изключително дългите дни и близо двучасовия залез между 20 и 22ч.

Вижте още:

Защо няма да подкрепя черноморския туризъм


Повече информация Виж всички