Златният месец след раждането е за почивка, не за Instagram

| от Елица Гърбева* |


Напоследък все повече известни дами в Instagram, които са бременни или наскоро родили, пропагандират една нова мода, която силно ме тревожи и ядосва. А именно това да бързаме веднага след раждането към работа и ангажименти, да не си даваме никаква почивка по време на бременността и първите месеци след раждането, и да искаме да се върнем към стария си живот.
Всички знаем, че 40 дни след раждането не е препоръчително да се излиза и майката и бебето да се срещат с всякакви хора. Това сега не се спазва, защото бързаме да покажем колко скорострелно сме се възстановили на всички в Instagram.

Първите 40 дни след раждането на бебето са дните на най-интензивно прибиране и връщане на тялото към предишния му вид, хормонални резки спадове и възстановяване след самото раждане. Тези дни са наричани „Златен месец“ в китайската древна култура, защото се полагат на майката за почивка, възстановяване и възвръщане на здравето, както и да се опознае със своето дете в спокойствие и тишина. В Китай се смята, че каквато болест има жената, може да я излекува в този период (ако си позволи този Златен месец), но ако тези дни не се оползотворят, възстановяването след това ще продължи 2 години и половина.

Разбира се, има случаи, в които това няма как да се случи поради една или друга причина, но е важно да се стремим към тази почивка.

За да може това да се спази и знанието да се предаде нататък, е хубаво да започнем да си говорим и да се подготвяме за този Златен месец още в последните месеци на бременността. Да си улесним изцяло битовия процес поне през първия месец – да си поръчваме хранителните продукти онлайн, да имаме помощта на семейството и близките ни хора за домашните задължения и да не разхищаваме енергията си за ненужни действия и срещи.

У нас културата е малко по-различна и оттам идва и тази „мода“ за справянето с всичко на мига. Има неща обаче, които е много по-хубаво да заимстваме от други култури и да обърнем истинско внимание на тялото, ума и душата си.

*Елица Гърбева е сертифициран инструктор по йога за бременни и йога след раждането. Текстът е взет с нейно знание и съгласие от страницата ѝ „Ашвини Йога“ във Facebook

Вижте още:

6 начина да заобичаме тялото си по време на бременността


Повече информация Виж всички