Във Франция се родиха шестзнаци за първи път от 30 години

| от MamaMia |


Жена роди шестзнаци в болница „Отпиер“ в Страсбург, Франция. За това съобщава местната медия Les Actualités Nouvelles d’Alsace (DNA).Раждането на шест бебета наведнъж е изключително рядко явление, което не се е случвало в страната от 1988 година насам.

От болница „Отпиер“ потвърдиха новината.

Раждането е станало миналия четвъртък. Бебетата са пет момичета и едно момче и са недоносени. Родени са в 24-тата седмица, което ги поставя в голяма опасност за живота, тъй като според Световната здравна организация (СЗО) за потенциално жизнеспособни се смятат родените след 22-та гестационна седмица.

Какво се случва между 20 и 30-та гестационна седмица: симптомите

Преди това раждане майката вече има две деца. Близнаците са заченати в следствие на стимулация на яйчниците и асистирана репродукция.

Децата са родени чрез цезарово сечение в рамките на няколко минути между 21:04 и 21:08 часа. Бебетата тежат между 630 и 730 грама, в добро състояние са и са хоспитализирани в неонаталната реанимация, като се очакват да останат в болницата месеци под наблюдение.

В необикновеното раждане е участвал екип от 30 професионалисти, като източник от болницата подчертава, че медицинският екип е успял да се мобилизира за операцията, въпреки проблемите с COVID-19.

За родителите се знае, че са еврейско семейство, което живее в Страсбург от две години. Бащата Раби Овадия Бен-Симон е практикуващ евреин от Париж.

Шансът да се родят шестзнаци е повече от минимален – според изчисленията е 1 на 4.7 милиарда. Френските медии припомнят, че последното раждане на шестзнаци във Франция е преди повече от 30 години – през 1988 година в Нормандия.

Преди една година, на 20 май, 2019, в Университетската болница в Краков 29-годишна полякиня също роди шестзнаци: четири момичета и две момчета.


Повече информация Виж всички