Пет (от сто и пет) неща, които промениха майчинството

| от Мила Янева |


Аз съм от поколението, отгледано с пелени от тензух, количка с размерите на асансьор и социалистически бебешки пюрета с цвят на детско редко. На майка ми й донесли отнякъде като супер скъп подарък два пакета памперси (не на едноименната фирма, разбира се) и тя ги кътала да ми ги слага “за официално”. Иначе някак успявала едва-едва да ограничи напишканото пране с два чифта бебешки найлонови гащи с копченца. Като млада майка в началото следвала безотказно бабешките съвети и не простирала детски дрехи навън на тъмно, миела ми очите след всеки синеок или зеленоок поглед на някоя приятелка и обилно ме мажела след баня със затоплен зехтин.

Когато аз станах майка, нещата се бяха променили коренно. И слава Богу! Днес майчинството далеч не е онази почти робия, но която една жена е трябвало да се подлага, когато влезе в режим “майка на пеленаче”.

Благодарение на науката, техниката и добрата козметика, отглеждането на бебе носи много повече радост, въпреки понякога безсънните нощи, коликите и малките новородени неразположения. И за да не съм голословна, нека спомена онези паметни открития в областта на бебелогията, без които днес наистина не можем. Това е начин мълчаливо да стиснем ръцете на онези знайни и незнайни хора, които с откритията и работата си ежедневно свалят по един тон нерви от гърба на всяка средностатистическа майка, посветена на първите три години от нечий невръстен живот.

1. Адаптираните млека

Разбира се, че е по-добре бебетата да бъдат кърмени, но от опит казвам – когато няма намчин, няма начин! Въпреки килограмите сълзи, които излях заради тази отчайваща липса на мляко в иначе немалкия ми бюст, кърмата така и не беше достатъчна да отглежда бебе повече от едни има-няма четиресет дни.

Адаптираните млека са създадени малко след Втората световна война, когато бизнесмените си дали сметка, че от остатъчните материали при производството на млечни продукти може да се произвежда безвредно мляко за бебета. В основата си то било суроватка, към която са добавени масла и олиа, впоследствие витамини и минерали. Днес, разбира се, адаптираните млека са много по-рафинирани и богати на полезни вещества, въпреки че не могат напълно да заменят естественото хранене. Но пък благодарение на тях можеш спокойно да отглеждаш детето си без чувство на вина, че не го храниш според природните закони.

Към това откритие следва до добавим и последващите видове биберони, шишета против колики, машини за изваряване на шишета и можем да заключим, че грижата около едно пеленаче отдавна не е това, което е била.

2. Еднократните пелени

Бебетата на древните гъркини и римлянки били повивани с листа от растението асклепиас, с листа от смокиня или в животински кожи. Използвали се и специални ленти от плат, които се увивали около крайниците на бебето и после на кръст през тялото му. Ескимоските изполдвали тюленова кожа и мъх, индианките – трева и заешка кожа. В Европа, а и у нас, пелените са били направени от памучен или ленен плат. През XX век става науката открива бактериите и майките започват да преваряват платнените парчета, с които повивали децата си.

По време на Втората световна война работещите майки стават много, а това налага да се измисли бърз и ефикасен начин бебетата им да бъдат добре повити, без обичайното пране, изваряване и гладене. Първата абсорбираща подложка за еднократна употреба, използвана като памперс, е създадена през 1942 г. в Швеция от Paulistr. През 1946 г. в САЩ е изобретено непромокаемото покривало за текстилните пелени ”Boater”.

Първият модел на това, което днес познаваме като памперс, е парче текстил, поставено в найлонова завеса за душ. Откривателката на това изобретение Марион Донован създава и пластмасовите копченца, които заменят безопасните игри, използвани преди това за повиване. През 50-те години на миналия век се появяват пелените Safe-T Di-Dee, а през 60-те текстилната им основа се заменя с целулозна. Днес едва ли можем да си представим бебешкия живот без еднократни памперси, въпреки че е важно да си даваме сметка за екологичната вреда, която те могат да предизмикат, ако не ги изхвърляме правилно. Добрата новина е, че памперсите днес са много по-удобни и природосъобразни от предшествениците си. А ние, майките, имаме повече време за децата си.

3. Бебешката козметика

Кожата на новороденото е мека и нежка като патешки пух, затова и грижата за доброто й състояние е задължителна. Само допреди двайсетина години у нас все още новородените се мажеха с преварена свинска мас, зехтин или омазнени отвари от всякакви треви. Днес сме наясно, че т.нар. природна козметика може не само да не свърши работа, но и да навреди.

Когато става дума за здравето на едно бебе, добре е да се снабдим с възможно най-чистата и професионално създадена козметика срещу трите базисни риска за неговата кожа – дехидратацията, подсичането и слънчевото изгаряне. На пазара има много и всякакви продукти, посветени на тази грижа, но серията за бебе и майка на Bepanthen съдържа всичко необходимо, при това с доказаните качества на медицинската козметика.

Овлажнителят за бебешка кожа е мек, неалегизиращ и успокояващ, мехлемът против подсичане Bepanthen Ungvent действа безотказно (съветвам да го ползвате след всеки тоалет на бебето). Но ако въпреки всичко заради лятната жега, нежната кожа на бебо се зачерви и раздразни, винаги може да използвате Bepanthen Sensiderm серията, който облекчава сърбежа и естествено възстановява бариерната функция на кожата.

4. Бейбифонът

Това е изобретение, което реално може да спаси една майка от неспокойствие, едно дете от злополука и един брак – от провал, вследствие поява на бебе. Първият монитор за наблюдение на малки деца се предлага в търговската мрежа след 1937г. Президентът на фирма Zenith Юджийн Макдонард разработва система, чрез която майките да могат да следят какво се случва с децата им от разстояние. С помощта на японския дизайнер Исаму Ногучи е създаден и първият бебефон.

Тогава той се продава с името Radio Nurse. Радиосестрата не успява да се наложи, заради многото радиосмущения във връзката по онова време, но поне дава свободата на родителите да могат да извършват други дейности, докато не изпускат от око… или ухо живота на наследника си.

Днес бебефоните са чудесен помощник на родителите, защото благодарение на тях те не само са свидетели на всеки детайл от живота на детето си по всяко време на денонощието, но и могат още от раждането му да го оставят да спи и почива в отделна стая, без това да им носи притеснение.

5. Бебешките мебели

В списъка на тези полезни и незаменими помощници слагам всички онези креватчета с обли ъгли и безопасни покрития, пластмасови столчета за хранене, бебешки кошници, чанти, кенгура или слингове, люлки с батерии (моето дете спеше в такава по три часа без да се пробуди), столчета с вибрации (против колики), столчета за кола, ластици за подскачане, килимчета за игра, играчките за развитие на моториката и мисленето на Fisher Price, проходилките, освежителите за въздух и, разбира се, количките за всяка възраст (често комбинирани в едно).

Уверявам ви, че всяко от тези малки открития прави бебешкия свят по-безопасен и интересен, а този на родителите – далеч по-лесен. Затова и като майка не се отказах от нито едно от гореизброените бебешки иновации. Инито за миг не съжалих за този си избор.Защото помня майчинството си единствено и само с хубавите моменти – гукането, смеха, придремването, бебешката баня, разходките след природата, преоткриването на света в името на един живот, който си създала и отглеждаш с любов.


Повече информация Виж всички