Нови разкрития позволяват да надникнем по-дълбоко в тайните на менопаузата

| от MamaMia |


Менопаузата е трансформиращо пътуване, което всяка жена ще преживее в даден момент от живота си. Това е естествен биологичен процес, но остава загадъчен, като симптомите и преживяванията варират значително при отделните индивиди. Широко проучване на Phenology сред над 32 000 жени предоставп безценна представа за сложния преход на по време на менопауза. Дава по-задълбочено разбиране на нейните етапи и симптоми. В тази статия се задълбочаваме в три ключови открития, които ще революционизират начина, по който възприемаме и се справяме с менопаузата.

Прозрение №1: Симптомите не спират в постменопаузата

Едно често срещано погрешно схващане за менопаузата е, че след като жената достигне стадия на постменопауза, най-предизвикателните симптоми са зад гърба ѝ. Изследването на Phenology обаче разкрива, че реалността е съвсем различна. Всъщност някои симптоми са по-изразени по време на тази фаза на прехода.

Менопаузата се определя от медицината като точка във времето 12 месеца след последната менструация на жената. Този момент може да се случи на различни възрасти и това, че сте в „постменопауза“, не означава непременно край на неприятните симптоми. Проучването на фенологията установи, че средно жените изпитват девет различни симптома едновременно по време на пери- и постменопауза. Поотделно обаче са съответно 7 при перименопауза и 11 при постменопауза. Отново това показва, че менопаузата не е просто преживяване на края на менструалния цикъл, но симптомите продължават и се увеличават след края на менструацията.

Данните показват силна връзка между възрастта и физическите и когнитивните симптоми, с най-голяма поява на тези симптоми в късния постменопаузен стадий. Например, 77% от жените в късна постменопауза изпитват мозъчна мъгла, в сравнение със 70% в ранна перименопауза. По същия начин 73% от жените в късна постменопауза усещат горещи вълни, в сравнение със само 39% в ранна перименопауза. Тези симтоми засягат жените дълго след последната им менструация. Сексуалните симптоми също достигат своя връх в постменопаузата, като 62% от жените съобщават за ниско либидо и 52% отбелязват вагинална сухота, която може да доведе до болезнен полов акт.

Прозрение №2: Перименопаузата може да се маскира като проблем с психичното здраве

Пътуването през менопаузата е непрекъснато и започва много преди последната менструация на жената. Перименопаузата – етапът, предхождащ официалното начало на менопаузата – е фаза, белязана от значителни хормонални колебания. Именно в тази фаза жените често изпитват симптоми на емоционално здраве, които могат да бъдат сбъркани с психични проблеми.

Проучването разкрива, че симптомите на емоционалното здраве като промени в настроението, тревожност и раздразнителност са по-разпространени в ранната перименопауза в сравнение с по-късните етапи на менопаузата. Например, 72% от жените в ранна перименопауза съобщават за промени в настроението.

Вижте още: Face Yoga по време на и след менопауза: Никога не е късно да добавите грижа за младостта си! /ВИДЕО/

Обратно, физически симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване и проблеми със сексуалното здраве стават по-изразени в етапите след менопаузата. Това откритие оспорва преобладаващия разказ, че менопаузата е предимно горещи вълни и нощно изпотяване.

Според друго проучване, на SWAN, жените са по-склонни да изпитат епизоди на голяма депресия по време на прехода към менопаузата. Въпреки това, много жени и техните лекари в ранна перименопауза може да не свържат емоционалните симптоми с менопаузата, което води до недостатъчно разпознаване и недостатъчно лечение. Много жени биват насочвани към психолози, когато всъщност се нуждаят от лечение за менопаузата.

Прозрение №3: Няма две жени с еднаква менопауза

Може би най-поразителното разкритие от изследването е, че няма две еднакви преживявания в менопаузата. Жените преживяват прехода през менопаузата с много различни симптоми и времеви линии. Това също означава, че не може да има едно решение за цялата менопауза.

Първо, жените навлизат в менопаузата на различни възрасти, като някои започват прехода си на 50, докато други са вече в постменопауза до този момент. Проучването показва над 15 000 уникални комбинации от симптоми, докладвани сред 32 000 анкетирани жени. Това прави ясно, че няма последователен модел на симптомите по време на менопаузата. Всяка жена има свой собствен шаблон.

Обезсърчително откритие е, че 50% от жените не лекуват симптомите на менопаузата си, когато съществуват достъпни решения. Това може да е резултат от неразбиране на преживяното или съпротива да признаят състоянието си поради стигма.

От тези, които търсят лечение, повечето възприемат холистичен подход, съчетаващ множество стратегии за облекчение. Тези стратегии включват промени в храненето, нехормонални добавки, упражнения и алтернативни терапии като масаж и акупунктура. Разнообразието от подходи подчертава значението на персонализираната грижа по време на прехода към менопаузата.

Индивидуалното внимание и подкрепата за промяна на навиците са ключови за подпомагане на жените да намалят симптомите.

Вижте още: 

Доброто и не толкова доброто в това да родиш късно


Повече информация Виж всички