Невидимите знаци, че бебето ви обожава

| от Флорентина Д. |


Още като я родих, знаех, че вече я обичам до полуда. Но онова, което ме учудваше беше, че в началото тя сякаш не проявяваше никакви признаци, че изобщо ме забелязва. Впоследствие научих, че подобно на мен и други млади майки имат същото объркано очакване бебето им да показва някакви знаци на привързаност по традиционния начин още от първия ден. Или най-малкото да демонстрира, че забелязва мама, която не мигва нощ след нощ в грижи.

Наистина – през първите месеци, когато я целувах и прегръщах, тя изобщо не реагираше. Трябваше да мине доста време, за да започне да се усмихва, когато й казвам, че я обичам.

Онова, което не разбирах беше, че не реагираше, както очаквам, защото през първите месеци тя все още се чувстваше неразделна част от мен – а и защото за нея беше толкова сложно в големия свят, за който тепърва проглежда.

Има и друго: бебетата не се раждат, научени да изразяват любовта си. Те са толкова беззащитни, че в началото единственото, което искат, е само да получават – храна, защита, сън – и всичко това през мама. Най-големият знак за любов, който можете да получите до 3-месечна възраст на бебето е… да спре да плаче, когато го гушнете.

Но бебетата абсолютно и безапелационно ви обичат. Не се съмнявайте в това, те просто няма да могат да го изкажат с думи поне още две години. Доверието и желанието да бъдат в ръцете ви и да ги успокоите е най-големия знак за любов, който могат да проявят доста месеци наред.

Но през цялото това време ще изразяват обожанието си към вас.

Ето няколко знака, че бебето много ви обича, събрани от експертите на безценния сайт за майки BabyCenter:

1. Разрешава ви да го успокоите

Новороденото проявява своето обожание към мама, когато й позволява да го успокои. Чрез плача и успокояването от страна на майката се изгражда сигурна връзка, която е в основата на емоционалното здраве и по-късно в способността да се изразява любов.

Това не се случва веднага след раждането, но малко по-малко ще забележите, че когато прегръщате мъника, той се успокоява. На два месеца бебетата ще започнат да показват, че се радват да ви видят и дори ще започнат да се усмихват, когато им говорите.

Тези първи усмивки са толкова чакани! Сърцето на мама се успокоява и тя разбира, че бебето всъщност я ЗАБЕЛЯЗВА а не я използва единствено като млекоцентрала. И ето:

2. Усмихва ви се и гука

Когато бебето ви дари с усмивка за първи път, изведнъж разбирате, че то всъщност не само ви забелязва, ами и ви обожава. А когато започне да гука, знайте, че казва „Обичам те“. След 4-ия месец звуците започват да зачестяват и ще установите, че гукането се засилва, когато и вие говорите. Наистина – мъниците искат да чуят и разберат всичко, което казвате!

На около 4 месечна възраст, бебето започва да се усмихва без подкана. И ще започнете да се усещате, че ви обича, когато забележите, че се озърта за вас в стаята и търси погледа ви.

3. Гледа ви право в очите

Бебетата не се смущават да се вторачват и в един момент започват упорито да търсят погледа ви. Новородените обичат да наблюдават лицата на хората, а лицето на мама е най-любимото. На два месеца, повечето бебета вече са усвоили миловидния поглед, който къса сърцето на възрастните. За тях той служи като инстинкт за оцеляване, така че да могат да привлекат любовта и привързаността на възрастните. Може и да е инстинкт, но също така показва и голяма любов.

4. Разпознава миризмата ви

Пред всеки друг аромат на света, бебето предпочита този на тениската, с която спите, колкото и тя да ви се струва мръсна. Миризмата на мама го успокоява и ще разберете това, когато усетите, че се отпуска във вас при гушкане.

5. Иска ви наоколо

Колкото по-наясно стават със света, толкова повече бебетата разбират, че има хора и места, които обичат повече от други. Домът – и особено мама са сред тези неща. След шестия месец бебета започват да разпознават безпогрешно хората, които се грижат за тях или са наоколо. Освен мама и татко, те вече разпознават баба и дядо и всичките братя и сестри. Скоро ще започнат да показват и предпочитания към този или онзи близък, а към непознатите ще станат внимателни. След деветия месец започват да развиват тревожност, когато мама не е наоколо.

5. Интересно му е онова, което и на вас е интересно

Може да са лампичките на елхата, а може да е мръсното пране – ако се вторачвате в нещо или го разглеждате достатъчно дълго, и вашето бебе ще прави същото. Едва на няколко месеца започва споделеното внимание към нещата. Този интерес към вашите интереси ще продължи до към 9-ия или 12-ия месец.

6. Крие се във вас

Ако бебето крие главата си в гърдите ви, когато се появи някой нов човек, то вероятно е започнала фазата на притеснението от непознати. Но щом избира вас за защита, значи точно вие сте човека, когото бебето обича най-много на света и на когото се доверява.

Сега като прочетохте това, нови мами, надявам се, че няма да се чудите дали бебето ви изобщо ви забелязва. То не само ви забелязва, ами за него сте най-важните на света! Бъдете спокойни.

Вижте още:

Жените не изглеждат добре след раждане, но никой не иска да знае това


Повече информация Виж всички