Необходимо ли е да даваме вода на кърмачето в летните горещини?

| от Катерина Атиас |


Една от много спорните теми, с които се сблъскват родителите, е има ли нужда да дават вода на своето бебе. Близки и роднини често съветват задължително да се предлага и вода на новороденото. Нещо повече, такава препоръка дават и медицински лица, макар че специалистите в областта на храненето на бебета са категорични, че до 6-месечна възраст или до началото на захранването, бебето няма нужда от допълнителни течности, включително и вода. Кърмата и млеката за кърмачета покриват нуждите на малкото дете и му осигуряват необходимото хидратиране.

Темата става повод за още по-разгорещени спорове в най-горещите дни от годината. Не е ли нелогично да лишаваме бебето от вода, когато самите ние посягаме непрекъснато към нея през лятото?

Бъдете спокойни, не застрашавате здравето на детето си, напротив, предпазвате го от потенциалните рискове, с които се свързва даването на вода.

Според Съвременните препоръки за здравословно хранене на кърмачета на Националния център по обществено здраве и анализи „кърмата е едновременно течност и храна. Количеството вода, необходимо за посрещане на загубите от организма и за осигуряване на растежа се съдържа в майчината кърма ( 87% от обема на кърмата е вода).“

Ако бебето се кърми на поискване, то ще получава нужните течности. За разлика от водата обаче, кърмата съдържа и електролити. Изследвания в горещи райони като Индия например показват, че рискът от дехидратиране на бебето е по-нисък, когато то поема достатъчно кърма – майчиното мляко е по-добро за поддържане на водния баланс в сравнение с водата. Другото голямо предимство на кърмата е, че няма опасност да бъде замърсена. Заради потенциално замърсяване през горещото време даването на вода крие риск от провокиране на стомашно-чревни проблеми, които да доведат до тежко дехидратиране.

Според Препоръките за здравословно хранене на кърмачета, разработени от специалистите по хранене и диететика проф. д-р Стефка Петрова и доц. д-р Лалка Рангелова „здравите бебета до 6 месеца нямат нужда допълнително от вода, даже и при горещо време. Когато е горещо, бебето ще поиска да го кърмите по-често. След включване на захранващи храни, бебетата вече имат нужда от вода“. Медицинските специалисти подчертават, че при заболявания, придружени с повръщане и/или диария, има риск от дехидратация и са необходими повече течности, но даването на вода може да влоши състоянието на кърмачето. В такива случаи педиатърът ще назначи специални рехидратиращи разтвори, съдържащи електролити.

Защо обаче темата за и против даването на вода на кърмачетата е толкова спорна?

Животът е възможен благодарение на водата – всички жизнени процеси в тялото ни протичат във водна среда. Тя е необходима за протичането на биохимичните процеси, за транспорта на веществата, за отделянето на ненужните вече отпадни продукти чрез урината и потта. Затова е много важно да се поддържа водният баланс в организма, а той се определя от това колко вода приемаме и колко вода отделяме.

През лятото тялото отделя повече вода, тъй като чрез изпотяването се охлажда. Затова е важно да приемаме вода, чрез която да компенсираме загубените течности. При децата това е още по-важно, тъй като водният им баланс се нарушава много по-лесно и бързо се стига до обезводняване, което може да има тежки последици за здравето. Не е изненадващо, че темата за и против допълнително предлагане на вода при кърмачета е толкова гореща, нали?

Застъпниците на това да се дава допълнително вода пропускат важния детайл, че близо 90 % от кърмата е вода.


Повече информация Виж всички