Изкуствена плацента може да спасява животи

| от MamaMia |


Първият европейски проект за разработване на изкуствена плацента за изключително недоносени бебета вече обяви резултатите от първата си фаза.

Изследователи от Hospital Clínic и Sant Joan de Déu в Испания успяха да запазят плода на овца жив в продължение на 12 дни. Това е възможно благодарение на изключително сложна екстракорпорална система, която симулира естествената плацента. Експертите смятат, че резултатът отваря вратата към възможността в рамките на три години да има прототип за клинични изследвания. Според тях изкуствената плацента ще може да гарантира оцеляване до „три или четири седмици“.

Опитът се стреми да възпроизведе физиологичните състояния на матката на майката.

На шест месеца (или 26 седмици) белите дробове, червата и мозъкът на плода са недоразвити и не са готови да функционират правилно извън естествената плацента. „Едно изключително недоносено новородено в действителност е плод, който трябва да оцелее в много неестествена среда“, обясняват експертите. Разработваната изкуствена плацента има за цел да осигури възможно най-подходящата среда за новороденото. Тази среда следва е максимално близка до естествената. В Европа всяка година се раждат около 25 000 изключително недоносени бебета.

Процесът на работа с изкуствена плацента включва много предизвикателства.

Първо, много трудно е да се гарантира, че плодът може да бъде безопасно прехвърлен от плацентата на майката в изкуствената плацента. Пъпната връв, която осигурява обмена на хранителни вещества и кислород между ембриона и плацентата, се затваря необратимо при спад на температурата с два градуса. Биологично предопределено ѝ е „прецени“, че бебето е напуснало утробата. „Трябва да излъжем природата“. Това твърди Едуард Гратакос, ръководител на проекта. Екипът гарантира, че всички трансфери, извършени през последната година, са успешни.

Първият разработен прототип се състои от полупрозрачен контейнер, който е направен от биосъвместим материал и е свързан към система за циркулация на амниотична течност. Тя позволява на плода да бъде държан в течна среда и изолиран от външни стимули, но достъпен за ултразвукови проверки и текущо наблюдение .

Екстракорпоралната циркулационна система е съставена от оксигенираща мембрана и система от части.

Предназначението им е да улеснят кръвообращението и оксигенацията, която симулира това, което се случва естествено в вътрематочния живот. „Създадохме среда с течност, която е абсолютно идентична на заобикалящата плода в естествената плацента, защото всяка разлика би била много забележима“, споделя Гратакос пред El Pais.

Вижте още: Роди се първото бебе в света с ДНК от трима души

Проектът работи с около 50 фетуса на овце, тъй като те имат подобен размер и белодробна и сърдечно-съдова система като човешките фетуси. От тези зародиши на овце три са успели да оцелеят 12 дни и още няколко (точният брой не е уточнен), между девет и 10 дни.

Първата фаза на проекта е започнала през 2020 г. Неговият следващ етап ще се опита да удължи оцеляването до четири седмици, като доведе цялата система до „екстремно“ ниво на безопасност. Ще бъде разработена и биоетична рамка.

„В бъдеще, не знаем кога, ще има изкуствена плацента“, убеден е Гратакос.

„Болниците трябва да включват родители и други съответни групи в общността, когато изготвят солидни и изчерпателни насоки за тяхното използване.“ Това е мнението на Кели Вернер, доцент по педиатрия в отделението по неонатология в Колумбийския университет в Ню Йорк, в изявления за Science Media Център Испания. Педиатърът настоява за специфични протоколи за използването на технологията за изкуствена утроба и настоява за гарантиране на естественото раждане. Споерд нея, въпреки окуражаващия тласък, разработванта изкуствена плацента не е предназначена да замени естествената. С други думи, въпреки този напредък, ние трябва да направим всичко възможно, за да подкрепим здравето на майката. Трябва да мислим и за редудицране на рисковите фактори, които водят до преждевременно раждане.

Вижте още: Рисковете на преждевременното раждане… и превенцията срещу тях

В момента се провеждат други подобни проучвания в САЩ, Япония и Австралия. Подобен модел на изкуствена плацента се разработва в Университета на Мичиган в САЩ. Модели на изкуствена утроба се разработват в Университета на Пенсилвания (САЩ), Университета Тохоку (Япония) и Университета на Западна Австралия. Според испанските изследователи само проектът Филаделфия е постигнал по-добри резултати. За момента той е успял да осигури 28 дни извънутробен живот. Останалите постигат резултати между седем и 10 дни. Гратакос няма съмнения, че проектът му в Барселона ще постигне солидни резултати.

Вижте още:

10 тревожни признака на следродилната депресия