Готови ли сте за отбиване? Може да се случи и без стрес

| от MamaMia |


Отбиването от кърмене, както и кога и как точно го правите, е лично решение. Ще се сблъскате с хора, които ще ви питат с насмешка дали смятате да кърмите до първи клас и някои от тях няма да са доближавали до дете в живота си, а други ще са педиатри със странни виждания. Ще срещнете и такива, според които никога няма да сте кърмили достатъчно и ще сте постъпили много безотговорно и няма да сте предали на детето си достатъчно естествен имунитет и няма да сте достатъчно добра и загрижена майка и никога, ама никога няма да им е достатъчно. Майната на всички тях.

Понякога решението да спре да кърми е на майката, понякога поведението на бебето води по естествен начин към това, а друг път обстоятелствата го налагат. Майка може да реши да отбие поради болезнено кърмене, проблеми с недостиг на лактация, проблеми с психичното си здраве и възможността да спи и да почива, или поради липса на подкрепа, необходима, за да стане кърменето възможно. Или може би тя току-що е достигнала момент от пътешествието си в родителството, когато вече не ѝ харесва да кърми или смята, че вече е по-добре за отношенията между нея и детето и за социализацията му да не продължава. Детето може да покаже, че е готово за отбиване, като суче все по-рядко, лесно се разсейва от гърдата или отказва хранене. Това може да се случи, след като по-голямата част от храненията през деня вече представляват твърда храна на или след като годинката. В някои случаи може да се наложи майките да отбият, защото се връщат на работа и изпомпването в офиса ще бъде твърде голямо предизвикателство. Друг път се дължи на проблеми, свързани със здравето: майката може да се наложи да започне да приема лекарства или да започне медицинско лечение, което не е съвместимо с кърменето. Колкото хора, толкова и причини.

След като сте решили да отбиете, може да се чудите откъде да започнете и как да го направите по начин, който да не стресира нито вас, нито детето. Експертите по кърмене предлагат следния алгоритъм:

Намалете броя на храненията постепенно, ако можете.

Намалявайте броя на кърменията през денонощието с по едно на всеки няколко дни (минимум три, или по-добре пет). Това помага на бебетата да свикнат да сучат по-малко, както и помага на майките да се приспособят към хормоналния спад на пролактина и окситоцина. Бъдете подготвени, че тези промени в хормоните могат да повлияят на вашето настроение и емоционално състояние. Бавното преминаване към отбиването също така позволява на гърдите ви да реагират на намаленото търсене и помага за предотвратяване на запушени канали и мастит – болезненото възпаление на гръдната тъкан, което често се причинява от инфекция. Обикновено е по-лесно първо да се откажете от обедното кърмене или можете да започнете с това, към което детето ви е най-малко привързано. Храненето преди лягане обикновено е последното, от което се отказваме, защото тогава емоциите за бебето са най-силни. Други може да предпочетат да задържат първото хранене за деня най-дълго. За физическия комфорт на майката консултантите препоръчват изпомпване или ръчно изцеждане по време на намаляването на кърменията, докато тялото се адаптира. Ако детето ви е на по-малко от една година, ще трябва да замените кърменето с бутилки кърма (ваша или от банка за кърма), или, в краен случай, адаптирано мляко. Ако детето ви е по-голямо от годинка, тогава вече можете да въведете краве мляко или негова алтернатива.

Не се притеснявайте да прибегнете до „бабини деветини“.

Колкото и страннно да прозвучи, поставянето на студени зелеви листа върху гърдите ви може да помогне за „пресушаване“ на млякото ви, като същевременно облекчава подуването. Наред с мехлемите, изписани от лекар, студените компреси също могат да осигурят облекчение. Бебетата ще започнат да сучат по-малко или дори ще станат незаинтересовани от сученето, когато предлагането непрекъснато намалява. Кърменето е система на търсене и предлагане. Така че, когато бебето ви суче по-рядко, тялото ви ще започне да произвежда по-малко мляко. Други начини да намалите предлагането си? Експерти препоръчват да пиете чай от мента или градински чай. Ако се спрете на медикаментозен вариант за намаляване на кърмата, със сигурност се консултирайте с лекар, преди да поемете към аптеката, дори ако става дума за продукт, който не се предоставя с рецепта. Когато се отнася до здравето, особено това на гърдите, няма прекомерна безопасност.

Вижте още: Ракът на гърдата – кога може да остане незабелязан

В обичайното време за хранене се опитвайте да разсеете бебето си.

Бихте могли да предложите лека закуска, гушкане или съвместна игра. Също така се опитайте да избягвате неща, които напомнят на детето ви за кърмене. Например, ако винаги кърмите на определен стол, не сядайте на това място. Дръжте вниманието на бебето заето през целия ден със забавни дейности като четене, пеене, гушкане. Това не само ще помогне да отвлечете вниманието на бебето от желанието му да суче, но също така ще ви помогне да замените кърменето с други дейности за емоционално свързване.

Не се свенете да искате помощ.

Ако можете и ви се налага, потърсете помощ от вашия партньор, роднина или друг близък. Вашето дете може да е по-склонно да приеме хранене с бутилка от някой друг освен вас, поне в началото. Ако бебето обикновено суче след събуждане, опитайте се да станете преди бебето и накарайте партньора си или някой друг да направи сутрешната рутина.

Ако времето не ви притиска, опитайте плавен преход по метода „не предлагам и не отказвам“.

Точно това, което звучи, е. Вие не предлагате кърмене, но ако бебето ви поиска да суче, вие не казвате „не“. Този метод работи най-добре за бебета над едногодишна възраст. Експертите по детско хранене възприемат този метод като най-нежния, защото помага постепенно да отбиете бебето без рязка промяна в рутината. Но той отнема и най-дълго време, така че може да не е опция за всички родители, ако по някаква причина срокът за отбиване на бебето вече ги притиска.

Внезапният отказ от кърмене не се препоръчва, въпреки че понякога и той се оказва необходим. Такова спиране на кърменето може да бъде трудно както за майката, така и за бебето, така че експертите по кърмене не съветват да го правим, освен ако не се налага по независещи от нас обстоятелства. Но ако трябва да отбиете детето бързо, свържете се с консултант по кърмене, лекар или акушерка, които могат да ви помогнат да изготвите план как това да се случи без да травмира детето или вас. Бързото отбиване има и други вредоносни ефекти върху здравето на майката – може да я направи податлива на запушване на канали и мастит поради рядкото и неефективно отстраняване на млякото. Може да се наложи да изцеждане на ръка или да изпомпване, както и масажиране на гърдите с цел облекчаване на прекомерното подуване и дискомфорта, който идва с него. Ако отбивате внезапно по медицински причини, можете да попитате лекаря си дали е уместно да вземете някакъв медикамент за потискане на лактацията.

Както и да спирате кърменето, поздравете себе си за добрата работа дотук.

Много е важно за родителите да знаят, че е окей да направят всичко нужно – така, както го усещат – за да улеснят процеса по отбиване и за себе си, и за детето. Преходният период може да бъде натоварващ както на физическо, така и на психическо и емоционално ниво. Както много други родителски предизвикателства, отбиването си е индивидуално пътешествие при всеки човек, и няма изрични правила как е най-най-правилно да го направите.  Дори ако майката трябва да направи крачка назад от отбиването за секунда и да кърми плачещото си бебе, на което му е трудно да се приспособи, това също е напълно удачно и тя не следва да се обвинява за това, че е отстъпила. Силните емоции са нормални и за двете страни в процеса. Нашата препоръка: не прибързвайте, не се стресирайте и се опитвайте да създадете други забавни и любящи начини да прекарвате време с бебето, за да направите прехода по-плавен.

Вижте още:

Акушерката Павлинка Герина: Ако искаш да спреш кърмата, направи го след пет дни


Повече информация Виж всички