Ето от какво зависи зачеването с близнаци

| от MamaMia |


Мечтаеш си да удвоиш радостта от отглеждането на бебе? Или идеята да ти се родят близнаци те плаши? И в двата случая далеч не е невъзможно точно ти да забременееш с две или повече деца и не зависи само от чистата случайност.

Между 1980 г. и 2018 г. раждането на близнаци се е увеличило с около 72%. 

Преди да се запасиш с идентични дрешки и двуместна количка е важно да знаеш как всъщност се зачеват близнаците и кои фактори оказват влияние върху този развой на събитията. 

Към момента една от всеки 250 бременности по естествен път е с близнаци. И има два варианта да ги заченеш. 

Еднояйчни близнаци

Първият начин включва оплождане на една яйцеклетка от един сперматозоид. Биология за осми клас, но все пак трябва да го споменем, нали? След това оплодената яйцеклетка се разделя на две, което води до бременност с еднояйчни близнаци. Шансовете да имаш еднояйчни близнаци са сравнително ниски – около 3 или 4 на всеки 1000 раждания. Очевидно, еднояйчните близнаци винаги са от един и същи биологичен пол, или и две момчета, или две момичета, при раждането. Защо? Е, те не просто си приличат – те също споделят напълно идентично ДНК.

Двуяйчни близнаци

Двуяйчните или разнояйчни близнаци, от друга страна, идват на бял свят, когато две отделни яйцеклетки се оплодят от два отделни сперматозоида. И двете оплодени яйцеклетки се закрепват в матката и 9 месеца по-късно се раждат две бебета. Двуяйчните близнаци могат да бъдат или две момчета, две момичета, или момче и момиче. Те могат да си приличат много или да не си приличат въобще. Това е така, защото, за разлика от еднояйчните близнаци, те не споделят точно същото ДНК. Всъщност, освен по възраст, те не си приличат повече от братята и сестрите, родени с години разлика. 

Най-определящите фактори за бременността с близнаци са няколко на брой. 

Генетика

Може би сте чували, че близнаците се раждат през поколение. Това е отчасти вярно. Шансовете да имаш разнояйчни близнаци може да са по-високи, ако ти самата си близнак, или ако в семейството ти вече са се раждали близнаци. Една от причините за това може да е хиперовулацията, при която тялото освобождава две или повече яйцеклетки по време на овулация – основен фактор за бременността с близнаци. А хиперовулацията може да се предава генетично чрез твоето ДНК – не само от гените на майката, но и от тези на бащата. Въпреки това, може да се случи от време на време при жени, които не отделят редовно повече от една яйцеклетка или изобщо нямат близнаци в рода си.

Възраст

С напредването на възрастта шансовете да имаш близнаци се увеличават. Хормоналните промени, които се случват, когато менопаузата наближава, могат да насърчат тялото да освободи повече от една яйцеклетка по време на овулация. Ако две или повече яйцеклетки са оплодени и успеят да се закрепят в матката, да ти потрябват поне две креватчета в детската стая. Така че, ако си над 35, вероятността да станеш родител на близнаци са значително по-големи.

Ръст

При по-високите жени процентният шанс да родят близнаци също е по-висок.  Това може да звучи малко странно, но учените приписват тази възможност на определен инсулиноподобен растежен фактор. Проучване от 2006 г., разглеждащо ръста на 129 жени в САЩ, които са родили близнаци, установява, че средният им ръст значително надхвърля средния за страната. 

Тегло

Жените с наднормено тегло или затлъстяване също имат по-голям шанс да заченат близнаци по естествен път. По-конкретно, шансовете са най-високи, ако индексът на телесната маса е над 30, според проучване от 2005 г., което разглежда данни от повече от 51 000 раждания в САЩ. По-късно изследване от 2016 г., което анализира характеристиките на майката сред жените в Норвегия, отива още по-далеч и казва, че процентът на близнаци се е увеличил сред жените с индекс над 25.

Противопоказно е обаче да напълняваш умишлено, за да увеличиш шансовете си да имаш близнаци. Твърде висок индекс (над 30) може също да е определящ за високорискова бременност, така че преди планирано забременяване е добре и теглото да бъде обсъдено с наблюдаващия лекар.

Хранителен режим

Същото изследване, което разглежда ръста като потенциално съществен фактор, установява и че майките, които спазват веган режим, раждат близнаци пет по-рядко като процентно съотношение в сравнение с тези жени, които консумират и млечни продукти. Това може да се дължи на допълнителен инсулинов растежен фактор, който се съдържа в млечните продукти. Изследванията на взаимовръзката между приема на млечни продукти и раждането на близнаци не са достатъчно на брой, за да бъде потвърдена тази хипотеза с абсолютна сигурност. В Нигерия, където се раждат най-много близнаци в световен мащаб, се изследва и корелацията между яденето на сладък картоф и зачеването на близнаци. Сладкият картоф съдържа хормона фитоестроген, който може да стимулира хипровулация. Дори да не доведе до такъв резултат, приемът на кореноплодния зеленчук няма как да навреди, тъй като той съдържа ценни витамини, минерали и фибри

Предишни бременности

Вече имаш дете, което иска да стане кака или батко? То всъщност може да увеличи шансове да родиш близнаци. Предишна бременност, или още по-добре – предишна многоплодна бременност, може да увеличи шансовете ти да имаш близнаци.  При жените на възраст между 35 и 40 години с четири или повече деца е три пъти по-вероятно да имат близнаци, отколкото жена под 20 години без деца. Причината не е напълно ясна, но може просто да е, защото с всяка бременност си малко по-възрастна.

Вижте още: 

Защо не мога да забременея

 


Повече информация Виж всички