Дулата – довереното лице по време на раждане

| от MamaMia |


Дулата е немедицински специалист, обучен в тънкостите на раждането. Тя предоставя емоционална, физическа и образователна подкрепа на майка, която очаква дете, ражда или наскоро е родила. Целта на дулите е да помогнат на жените да имат безопасно, щастливо и овластяващо изживяване при раждане. Най-често терминът „дула“ се отнася до родилна дула или придружител в подкрепа на раждането. Всъщност обаче има и дули, които оказват подкрепа на жената преди и след раждане.

Какво прави една дула, как асистира за раждането?

Повечето пъти взаимоотношенията между нея и майката започват няколко месеца преди бебето да се роди. През този период те развиват връзка, в която майката се чувства свободна да задава въпроси, да изразява своите страхове и притеснения и да играе активна роля в създаването на родилния си план. Дулите могат да предоставят информация за перинеален масаж и други техники, които могат да помогнат за намаляване на стреса и травмите, често преживявани по време на раждане.

Майката може да прегледа профилите на дулите в страната през съответна местна асоциация, да подбере човек, на когото би гласувала доверие и да се свърже с него. Повечето дули се предоставят на майката по телефона или в лична среща, за да отговорят на нейните въпроси или да обсъдят всякакви притеснения, които могат да възникнат по време на бременността и по повод предстоящото раждане.

Дулата не предоставя медицинска помощ и, съгласно нашето законодателство, не може да се третира като медицинско лице.

Въпреки това обаче, естеството на работата ѝ означавая, че тя е запозната с много от медицинските аспекти на раждането. Дулите могат да помогнат на клиентите си да разберат по-добре процедурите и възможните усложнения при късна бременност или раждане. По време на самото раждане те са в постоянна и непосредствена близост до майката. Помагат за нейния комфорт с техники за облекчаване на болката, включително дихателни техники, техники за релаксация, масаж и насоки за позиции при раждане. Обикновено дулите също насърчават и участието на партньора по време на раждането и стимулират увереността на майката. Дулата действа като неин защитник, насърчава я и ѝ съдейства за изпълнението на конкретните желания и изисквания, които жената може да има по отношение на протичането на раждането. Целта е майката да преживее положително и безопасно раждане, независимо дали то се случва вагинално, със или без медикаменти, или чрез секцио.

След раждането много родилни дули помагат на младите майки да се справят с първите предизвикателства на кърменето и насърчават връзката между новото бебе и другите членове на семейството.

С какво на практика може да помогне присъствието на дула?

Многобройни проучвания са документирали ползите от него. Неотдавнашен преглед на неправителствената организация Cochrane показва, че ражданията протичат много по-положително като изживяване, когато присъства и дула. По-малко вероятно е в тези случаи да се наложи обезболяване или цезарово сечение.

Други проучвания стигат по-далеч, като показват, че наличието на дула като член на екипа за раждане намалява общия процент секцио с до 50%, продължителността на раждането с 25%, употребата на окситоцин с 40%  и исканията за епидурална упойка с 60%. Дулите често използват силата на докосването и масажа, за да намалят стреса и безпокойството по време на раждане. Според медиците Маршал Клаус и Джон Кенел масажът помага да се стимулира производството на естествен окситоцин. Хипофизната жлеза отделя естествен окситоцин към кръвния поток (причиняващ контракции на матката) и към мозъка (което води до чувство на благополучие и сънливост, заедно с по-висок праг на болка).

Исторически се е смятало, че интравенозният окситоцин не преминава от кръвния поток в мозъка в значителни количества и следователно не осигурява същите психологически ползи като естествения окситоцин. По-нови проучвания обаче показват, че окситоцинът, приложен назално и/или интравенозно, може да премине от кръвния поток в мозъка. Независимо от това, дулите могат да помогнат на майките да изпитат ползите от окситоцина по естествен път, без да се използват лекарства.

Съвместима ли е дулата с участието и на бащата в раждането?

Ролята на дулата никога не е да заема мястото на съпрузите или партньори по време на раждане, а по-скоро да допълва и подобрява техния опит. В съвремието все повече съпрузи играят активна роля в процеса на раждане. Някои партньори обаче предпочитат да се насладят на раждането, без да се налага да участват като инструктор или мотиватор, тъй като се притесняват дали ще се справят с тази отговорност. Когато присъства дула като част от родилния екип, бащата е свободен да прави каквото реши. Дулите могат да насърчат бащата да използва техники за комфорт и могат да се намесят, ако той иска почивка. Наличието на дула позволява на бащата да подкрепя емоционално партньора си по време на раждането и да се наслаждава на преживяването без допълнителното напрежение да се опитва да си спомни всичко, което е научил в своята подготовка за раждането.

Присъствието на дула може да бъде от полза, независимо какъв вид раждане планирате, освен ако не се готвите за домашно раждане, което не е законно у нас поради многото рискове, включително и фатални такива, които крие. Асоциацията на българските дули предупреждава изрично, че при отказ на майката да постъпи в болнично заведение за раждането, дулата няма ангажимент към нея и следва да не асистира на такова раждане.

Всеки друг тип раждане е съвместим с участието на дула. 

Много жени съобщават, че се нуждаят от по-малко интервенции, когато до тях е дула. Но имайте предвид, че основната роля на дулата е да помогне на майките да имат безопасно и приятно раждане, а не да им помогне да изберат вида на раждането. За жени, които са решили да имат медикаментозно раждане, дулата ще осигури емоционална, информационна и физическа подкрепа. Дулите работят заедно с майки, избрали медикаментозното раждане, за да им помогнат да се справят с потенциални странични ефекти. Дулите могат да помогнат и при други нужди, при които лекарствата може да са неадекватни, защото дори и с лекарства има известна степен на дискомфорт.

За майка, изправена пред цезарово сечение, дулата може да бъде полезна, като предоставя постоянна подкрепа и насърчение. Често секциото е резултат от неочаквана ситуация и оставя майката да се чувства неподготвена, разочарована и самотна. Дулата може да бъде внимателна към нея през цялото време на цезаровото сечение, като я информира какво се случва по време на процедурата. Това може да освободи партньора да се грижи за бебето и да придружава новороденото при усложнения.

Най-важно в целия този процес е доверието, възникнало от страна на майката към нейната дула. То се изгражда с течение на времето и може да помогне за превръщането на раждането в един наистина щастлив процес по посрещане на новия живот в семейството, вместо в травматично преживяване, което се споделя само пред най-близки приятелки.

Вижте още: 

Акушерката Павлинка Герина: Ако искаш да спреш кърмата, направи го след пет дни


Повече информация Виж всички