Да забременееш на 40 – възможности, рискове, плюсове, минуси

| от MamaMia |


Да имат дете на 40 или повече години за много жени вече съвсем не е прецедент. Въпреки че гинеколозите упорито продължават да предупреждават, че биологично е много по-добре да имаш дете преди 35-годишна възраст, данните сочат друго. В Западна Европа, включително и в България, се забелязва отчетлива тенденция към удвояване и дори утрояване на ражданията на жени между 40 и 44 годишна възраст, спрямо 70-те години на 20 век.

Има много причини в съвременния свят жените да отлагат раждането за по-късен етап от живота. Сред тези причини са кариерата, материалната несигурност, липсата на подходящ партньор, лечението от стерилитет. И въпреки че се приема за по-рисково, все пак раждането на по-напреднала възраст

може да има и плюсове.

Сред тях са това, че обикновено жените вече са създали своя кариера и могат да отделят повече време за отглеждане на детето. Финансовата им ситуация също обикновено е по-стабилна. Често те са намерили и по-подходящ партньор, с когото да отгледат дете.

Според някои изследвания, късното раждане също така допринася за здравето на самата жена. Смята се, че дете, родено на 40 години, отлага стареенето, както и че жените, родили по-късно, живеят по-дълго. Освен това децата на „късни родители“ получават по-добро образование и съответно имат по-добри оценки в училище, а по-късно и в университета.

Какви са рисковете?

Напредналата технология в областта на зачеването, бременността и раждането може да осигури сравнително сигурно износване на дете на 40-годишна възраст. Въпреки това всяка бременност след 40 години се приема за високорискова. Затова се препоръчва строго и редовно следене на бременността по отношение на следните усложнения: високо кръвно налягане, гестационен диабет, вродени дефекти – например синдром на Даун, спонтанен аборт, ниско тегло при раждане, ектопична (извънматочна) бременност – която понякога се случва при ин витро фертилизацията (IVF).

Как възрастта засяга фертилността?

Напредъкът по отношение на технологиите за лечение на фертилността са движеща сила в нарастването на желанието на семействата да имат деца на по-късна възраст. Някои от опциите за жените за забременяване на по-късна възраст са чрез ин витро фертилизация, замразяване на яйцеклетки в по-млада възраст (препоръчва се да се направи до 30-33-годишна възраст), така, че да са налични, когато жената е по-възрастна. Донорството на сперма и сурогатното майчинство също са варианти за жени, които не могат да заченат.

Вижте още:

Сурогатното майчинство у нас: не е забранено, но не е и възможно

Дори с всички тези налични опции, фертилността на жената намалява значително след 35-годишна възраст. Приема се, че около една трета от двойките след 35 се сблъскват с репродуктивни проблеми. Те се дължат основно на намаляването на броя на яйчниковия резерв, нездравите яйцеклетки, на проблемите с яйчниците, които не могат да освободят яйцеклетката, на повишения риск от помятане, на увеличения шанс от здравословни проблеми, които могат да попречат на зачеването.

Броят на яйцеклетките намалява значително след 35-годишна възраст. Приема се, че от 25 000 яйцеклетки на 37-годишна възраст, на 51 години те са едва 1000. За сметка на това в началото на пубертета момичетата имат между 300 000 и 500 000 овоцити, които ще се преобразуват в яйцеклетки след завършване на съзряването.

Вижте още:

10 неща, които пречат на фертилността

Зачеване на 40 години

Не само на 40 години, но и по принцип забременяването може да отнеме известно време. Но ако сте на 40 и се опитвате неуспешно да забременеете в рамките на шест месеца, може би е време да посетите вашия гинеколог. Той може да прецени какви са проблемите ви и да направи тестове, за да види има ли здравословни фактори, които пречат на зачеването. Той ще направи ултравук на матката и яйчниците и ще препоръча кръвни тестове, за да провери какъв е яйчниковият резерв.

Той също така може да направи процедура, наречена фоликулометрия, чрез която може да предвиди момента на овулация, така че да се улесни момента на зачеването.

Как протича бременността на 40?

Точно както статистически е по-трудно да се зачене след 40-години, така и бременността сама по себе си може да бъде по-трудна.

Възможна е появата на повече болки в ставите и костите, които започват да губят от плътността си с годините. Също така има по-висок риск от опасно високо кръвно налягане и гестационен диабет. Умората, свързана с бременността, може да бъде и по-очевидна с възрастта.

Много е важно всички процеси да се следят внимателно от гинеколога, за да се знае какво може да се очаква от бременността.

Как възрастта се отразява на износването и раждането?

След 40-години вагиналното раждане е по-малко вероятно, особено ако са прилагани техники за забременяване като ин витро процедури. Също така може да има повишен риск от прееклампсия (състояние при бременността, което се харакетризира с високо кръвно налягане и признаци на увреждане на черния дроб и бъбреците). Обикновено след 40-годишна възраст акушер-гинеколозите препоръчват цезарово сечение като вариант за раждане.

Ако бебето се ражда вагинално, с възрастта процесът може да бъде затруднен. Освен това има по-висок риск от помятане.

Много жени успешно раждат вагинално здрави бебета и над 40 годишна възраст, но е добре да се обсъди резервен план в случай, че нещата се объркат.

Има ли по-висок шанс за раждане на близнаци след 40?

Възрастта сама по себе си не увеличава възможността да се родят близнаци, тризнаци или многознаци. Въпреки това жените, които разчитат на ин витро фертилизация за забременяване имат по-висок шанс да родят близнаци или многознаци. Това е заради начина, по който процедурата за фертилност действа върху овулацията. Износването на близнаци увеличава риска от преждевременно раждане.

Във всички случаи, ако досега не сте имали дете, не се притеснявайте – да се роди на 40 или малко след това определено е възможно. Но задължително обсъдете с личния си гинеколог индивидуалните си рискови фактори, преди да започнете работа за бебе.


Повече информация Виж всички