Да родиш, без да знаеш,че си била бременна

| от MamaMia |


От време на време из медиите се появява стряскаща история за жена, родила съвсем здраво бебе в деветия месец, без да подозира, че е била бременна. Тези новини винаги се приемат с остра критика към майката: „Тая луда ли е? Как може да не разбере ДЕВЕТ месеца!“

Отговорът е прост: може. Заради странното явление „скрита бременност“. То се случва много много рядко и е травматично изживяване за майката, като крие рискове и за бебето.

Списание Vice разказва историите на няколко жени, преживели раждането на дете, което не знаят, че носят.

Една от тях е британката Бет, която усеща ужасяваща болка в корема седмица преди да навърши 18. Казва на баща си, че е в „абсолютна агония“.

Тя има толкова силни болки, че няколко дни по-рано е припаднала в колежа, в който учи. Нуждата да ходи често до тоалетната отдава на здравословен проблем. Седмици по-рано си е правила редица тестове за бременност – всеки от тях е давал отрицателен резултат. След тези съмнения не е имала сексуален контакт, който да провокира подозрения за бременност. Когато баща й вика линейка, медицинската сестра пита Бет дали очаква дете. Тя отговаря отрицателно. Няколко часа по-късно обаче ражда съвсем здрава дъщеричка с тегло 3.3 кг.

В месеците преди раждането Бет е правила типични тийнейджърски неща – излизала е с приятели, с които тайно да пият алкохол, спортувала е, работила е на смени в местен пъб и е излизала със свой съученик. На снимки, направени два месеца преди да роди, изглежда съвсем слаба, без видими признаци на бременност – няма коремче и е около 50 кг.

Защо бременността не е засечена от тестовете?

Скритата бременност преминава почти без признаци, а ако има такива, те често могат да се сбъркат с нещо друго. Случва се рядко – една на всеки 475 бременности е скрита.

Има жени, които откриват, че очакват дете, когато са в седмия или осмия месец, но има и такива, които не разбират до раждането. Причините могат да са различни. Такава е например наличие на две матки. Тогава, ако бебето започне да се оформя в тази, по-близка до гръбнака, при майката не се оформя коремче.

Други причини могат да са свързани с аномалия при позицията на шийката на матката или ниски нива на Човешки хорионгонадотропен хормон – хормонът, който се произвежда при бременност и се засича от стандартните домашни тестове. Тези проблеми обикновено остават незабелязани, защото жените обичайно проверяват параметрите едва когато вече знаят, че са чакат бебе.

Повечето жени, които преживяват скрита бременност, продължават да имат някакъв вид цикъл, по време на цялата бременност, което още повече затруднява установяването й.

Стресов е и периодът след раждането – то е голяма промяна в живота на жени, които очакват бебето си девет месеца, а сега си представете какъв шок е за такива, които са имали месец или часове с идеята за бременност в главата си, преди да родят. Именно затова на различни места по света има групи за подкрепа, които да помагат на майката да се справи със стреса след раждането.

Извън страховитото изживяване да дадеш живот, за който не предполагаш, че носиш, скритата бременност носи и друга опасност – понеже не е отчетена навреме, липсва пренатална грижа и не се провеждат необходимите тестове за здравето на бебето. Затова и случаите често са опасни за здравето и живота на плода.