Да си „поддържана жена“ не изглежда добре

| от Антония Антонова |


Гледам жените от видеото на Криско и Слави Трифонов. После гледам София Лорен, Кейт Мос, Невена Коканова, Бионсе и Ариана Гранде. После пак гледам жените от клипа на Слави Трифонов и Криско.

Нещо не е наред. Тези момичета навярно са хубави. Вероятно са и млади. Обаче външният им вид е манипулиран до такава неузнаваемост, че нито едното, нито другото става ясно на зрителя.

Страхотно е, че козметичната индустрия и пластичната хирургия напредват с всеки миг и ни дават възможност да изглеждаме свежи до късна възраст. Супер яко е, наистина. У нас обаче е прието за нормално, когато си на има-няма 25 години и кожата ти е бижу, да си инжектираш сто неща в нея, да си сложиш устни, които често стоят като ужилено от пчела и/или дупе на павиан и накрая да си циментираш лицето с 45 пласта мазилка, така че хептен да заличиш човешкия си облик. Кому е нужно това?

Може би твърде много се ходи в Дубай в тая страна, не знам, ама на запад такива изцепки май не се приемат много ОК. Наистина ли българският мъж харесва този външен вид? Не мисля. Поне що се отнася до мъжете около мен – отговорът е „не“. А това ли означава пословичното „да бъдеш поддържана жена“? Ако е това, мерси, не ща да се поддържам. Нито да ме харесвате.

Световните модни тенденции преоткриват естествената женска красота под формата на лунички, фини бръчици, подскачащи естествени (често малки) гърди, тук-там някоя пъпка и дори някой и друг рус косъм на ръката за цвят (Страшен скандал! Никаква ерекция за балканския мъжкар тук). От известно време те буквално трошат неадекватните стандарти за красота, което се наблюдава и във визиите на някои от най-големите брандове за дрехи и козметика. В същото време у нас обаче се залага на далеч „по-сексапилни“ решения като изкуствена коса, изкуствени мигли, изкуствени вежди, изкуствени устни, лещи и разбира се…. те саааа, тяхното име еееееееее…… изкуствени цици. За чий? Откъде идва това, наистина?

И смешно, и тъжно е че, ако си пуснете което и да е лайфстайл предаване в българския телевизионен ефир или отворите социалния профил на която и да е моделка, покриваща локалните критерии за „поддържана жена“, все ще попаднете на философски призиви от типа на заветното „бъди себе си“, докато междувременно масовата тенденция повелява да оставиш колкото се може по-малко от „себе си“ по тялото си, а останалото да замениш с пластмаса, гел и мазилка.

Преди известно време една от най-големите компании за стокови фотографии в света с архив от 80 милиона изображения, Getty Images, пусна нова колекция снимки със заглавието „Без извинения“. Целта на тези фотографии е да се засили разнообразието на женски форми в изображенията, използвани в медиите и рекламните агенции по света.

Това не е някакво ексцентрично редакторско решение, взето от крайно ляв джендър веганист, както би предположил средностатистическият защитник на маслодайната роза и разходките на мол през уикенда у нас. Не е и социален експеримент. Идеята е търговски аргументирана и се ражда вследствие на естествена промяна в посоката на търсене на изображения в сайта в последните години, а именно – повече необработени кадри, както и такива, които показват „истински тела“.

Българите като нация, силно повлияна от изтока, съвсем естествено проявяваме афинитет към блясъка, шаренията и понякога откровения кич на много нива в живота. В това по принцип няма нищо лошо, стига човек да се чувства комфортно с вкусовете си.

Доколко обаче можеш да изпитваш комфорт, съществувайки с непрекъснатия стремеж да се „тунинговаш“, „поддържаш“ и „ъпгрейдваш“ визуално обаче – това е съвсем друг въпрос.

Със сигурност да се чувстваш добре в собственото си тяло, такова, каквото е, е най-здравословният избор относно външния ти вид. Едно наистина вярно клише, което може да бъде подкрепено от добра грижа под формата на тренировки, здравословно хранене, любов, а защо не и паунови пера на главата, стига това да носи радост в душата.

А ако мъжът ти харесва „поддържани жени“, а не теб с пъпка и усмивка… Ами, да го духа. Наистина. На този свят все още се срещат и адекватни хора.


Повече информация Виж всички