Бруталните истини, които разбираш като станеш майка

| от Доня Елзиния |


Спретнати, красиви, мислещи и социални – такива са повечето от нас, преди да станат майки. И се заклеваме, виждайки изморени жени с немити коси да бутат колички, че няма да бъдем като тях. Успех!

Причините, поради които жените се променят след раждането, ще ви оставим да установите сами. Не се паникьосвайте – и раздърпани, недоспали и рошави ще сте щастливи!

Но като за начало ви подготвяме списък с неща, които никоя мацка не подозира, че ще влязат в полето й на знания, преди да стане майка.

Има сто вида настинки

Преди малкото да се появи, всяко мое неразположение се описваше като настинка. Ходенето до лекарския кабинет с отрочето обаче ме научи, че настинката е най-безобидното, което може да ти се случи – стоял си на течение.

Но освен това имало вирусни и бактериални инфекции – и те се третирали различно. Ако е вирус, то някой друг те е заразил и ти също можеш да заразиш някого. Ако е грип, вече е по-тегаво и занимавайте лекаря си. В крайна сметка тези неща не се лекували с антибиотици. Те се включват в действие, ако впоследствие се стигне до бактериална инфекция.

Абе, с други думи, ако три дни си зле, няма проблем. Ама продължи ли до четвърти, по-добре си пообщувай с джипито.

Брой вдишвания

Преди да стана майка не знаех, че хората имаме определен брой вдишвания и издишвания за минута и че по-голямата честота би означавала проблем. Ама го научих! По трудния начин, но пък сега мога да се хваля пред вас. Наистина, изкоментирайте го с лекаря си, защото ако го знаете, ще разберете кога детето започва да прави бронхиолито-подобни инфекции и ще го заведете за слушалка навреме.

Изкуствени зърна, но не тези от секс-шопа

Ако не сте от жените, които си падат по нетрадиционни любовни закачки, едва ли ще сте запознати с това, че в аптечната ни мрежа се продават изкуствени зърна. Само че в тях няма нищо сексуално. Те са, за да се улесни бебето да суче, ако по някаква причина това не му е възможно поради вашата анатомия. Сега ми изглежда напълно нормално, но няма да забравя учудването си, когато за пръв път чух за тези приспособления.

Сополите… имат цвят

Колко пъти съм боледувала преди да стана майка! Заклевам се, не бях се замисляла, че сополите имат цвят. Въобще не знаех и че хремата може да има каквото и да е значение. Когато обаче малкото носле на наследника се напълни и докторката ме попита – какъв цвят е секретът, аз панически търсех из главата си причина да знам отговора. Еми…. безцветни?!?!?

С натрупването на опит и стаж като майка установих, че безцветният течен бил „добър“, а със сгъстяването на консистенцията и потъмняването на цвета до зелен, нещата не отиват на добре. Това ми спести излишни тичания до лекарския кабинет.

Менструация и вкус на кърмата

Оказва се, че между кърменето и менструацията има връзка и няма нужда от лекар, който да го потвърди.

Първо се очаква, че докато кърмиш, ежемесечната гостенка ще те забрави за известно време. Ама ако кърмиш до три години или до предучилищна, все ще дойде. И ако бебето не иска да суче през този специален за теб период от месеца, не му се сърди. Под сурдинка майките споделят, че кърмата тогава ставала „по-кисела“ – така да го наречем.

Цветът на бебешкото аки

OMG! Нима трябва да знам цвета на детските екскременти?! Да, мили дами, трябва. Стомахчето на новороденото ви бебе е неразработено и то тепърва ще колонизира бактерии, които да го правят все по-устойчиво. Затова и те изпитват колики, защото тепърва се адаптират към новия начин на живот извън утробата. И по тази тема в интернет си има карти на добрите и лошите цветове. Но, докато се запознавате с нея, нека не е пред мъжа ви. Те са малко по-обрани откъм нюансите…


Повече информация Виж всички