Британка зачена близнаци с 3 седмици разлика

| от MamaMia |


39-годишната Ребека Робъртс ражда две бебета по едно и също време, но заченати с три седмици разлика.

Британката вече е била бременна със своя син Ноа, когато забременява с дъщеря си Розали, съобщава Independent.

Това е един от малкото случаи, регистрирани в света, когато жената забременява в период, в който вече е била бременна.

Този вид многоплодна бременност се нарича „суперфетация“ и е изключително рядко явление.

Случва се, когато яйчниците на жената произведат нова яйцеклетка, след като друга яйцеклетка вече е била имплантирана. Втората яйцеклетка отново се опложда и се имплантира зародиш, който започва да се развива успоредно с първия.

Родените по този начин деца се наричат „суперблизнаци“ и в света са документирани едва 14 подобни случая.

“Чувстваме се наистина щастливи. Голям късмет е да имаш близнаци, но да имаш такива специални близнаци е прекрасно, великолепно, те са благословия”, коментира Ребека пред британските медии.

За CBS News тя казва, че с нейния съпруг Рис са опитвали за дете в продължение на повече от година. Тъй като е на 38 години, тя се притеснила, че няма да може да забременее заради възрастта си. Тогава двойката отива в клиника по репродуктивна медицина в Бат, Англия, където й предписват медикаменти за предизвикване на овулацията. През февруари 2020, на първия цикъл от лекарството, тя забременява. Не разбира, че очаква две бебета чак до 12-ата седмица, когато отива на ултразвук.

„Вече бях правила два ултразвука в 7-мата и 10-тата седмица и двата пъти се видя само Ноа“, разказва Ребека.

„Точно разговарях с лекарката за моя предишен ултразвук, така че тя беше наясно, че очаквам едно бебе и мълчеше. Помислих, че се случва нещо ужасно, защото тя не казваше нищо. Тогава тя ме погледна и каза: Знаеш ли, че очакваш близнаци? Сърцето ми прескочи и я попитах „Наистина ли?…“

Робъртс не може да повярва, че е забременяла два пъти през три седмици и разбира колко рядко е това.

„Когато научих, че бременността ми е „суперфетация“, осъзнах, колко невероятно е изведнъж, сякаш от никъде, да имам близнаци и те да се окажат супер специални и редки близнаци. Това е като магия.“


Двете бебета имат два различни термина, като този на Розали е три седмици след този на Ноа, но Ребека ги ражда в рамките на един ден – на 17 септември 2020 чрез цезарово сечение, а на раждането присъства и нейният партньор Рис Уивър на 43 години.

Лекарите преценяват, че близнаците не бива да се раждат отделно, защото съществува огромен риск от инфекция. Розали остава в болницата 95 дена след раждането си, докато укрепне достатъчно.

„Трудно е да имаш близнаци, но сега да имаме заедно семейство е възхитително“, казва Ребека и добавя, че е благодарна за изживяването, което й е показало, че „всичко е възможно“.

„Не се очакваше да се случи това, но то се случи. Женското тяло е възхитително“.


Повече информация Виж всички