Бебето се прозява постоянно? Може да има повод за тревога

| от MamaMia |


При новородените сладките постоянни прозявки може да не са просто очарователен навик. Нормално ли е да се случва? И колко често е твърде често?Ако е прекомерно, може да показва наличие на здравословен проблем.

Прозявката е често срещано явление, но учените и изследователите все още знаят много малко за нея и защо се случва. Все пак знаем достатъчно, за да кажем какво може да означава при бебетата.

Нормално ли е бебе, което спи постоянно, да се прозява?

Да, прозяването е нормално при новородените и не само е нормално, но е и по-често при тях, отколкото при възрастните. Прозяването е един от най-ранните ни рефлекси и се наблюдава при фетусите в утробата още през първия триместър. Проучване, публикувано през 2010 г., показва, че недоносените бебета се прозяват по-често от бебетата, родени на термина си, и че прозяването намалява с напредване на възрастта. Случва се както когато бебетата са напълно будни, така и когато са сънливи, а дори и докато спят. Ако честотата ви кара да се притеснявате, може да има защо. Налице са определени проблеми, към които може да сочи прекомерното прозяване.

Какви са възможните причини?

Точно както при възрастните, причина номер едно за прозяване при бебетата е сънливостта. Ако просто са уморени (все пак спят саааамо повече от половин денонощие), всичко е в реда на нещата. Скуката и сънливостта са силно свързани с прозяването, но интересното е, че учените всъщност знаят много малко за естеството му и каква честота е нормална.

В повечето случаи често срещаният при бебетата рефлекс не е тревожен. Ако се притеснявате от прекомерно прозяване и бебето ви не изглежда уморено, това обаче може да е свързано с някои заболявания.

Най-честите медицински проблеми, свързани с повишеното прозяване, са проблеми, свързани със съня: лишаване от сън, безсъние, сънна апнея и нарколепсия. Недоспиването е сериозен проблем за бебето, защото то се нуждае от сън, за да може мозъкът му да се развива правилно. Ако има риск това да е така, посетете вашия педиатър за възможна диагноза и лечение. Ако са толкова прекомерно уморени, когато са будни, че не могат да спрат да се прозяват, това може да означава, че не могат да си набавят нужния качествен сън поради проблем като сънна апнея, за която могат (и определено трябва) да бъдат лекувани.

Някои изключително рядко срещани, но все пак възможни причини за постоянно прозяване, включват мозъчен тумор, кървене около сърцето, инфаркт, епилепсия, множествена склероза, чернодробна недостатъчност и инсулт. Разбира се, шансовете за прекомерно прозяване, което показва някое от тези сериозни състояния, вместо просто да сте уморени, са малки, но не е невъзможно.

Не забравяйте, че бебетата се прозяват повече от възрастните, така че естественият за тях брой прозявки може да ви се стори прекомерно. Както винаги, доверете се на интуицията си и никога не се колебайте да говорите с вашия педиатър, ако сте загрижени или забележите рязка промяна.

Винаги ли прозявката значи умора?

Прозяването е един от признаците, че бебето е уморено. Точно като търкането на очите им, това може да бъде един от възможните сигнали, но не е задължително да се случва преди всяка дрямка.  Когато бебето ви се прозява, това всъщност е неговият опит да остане будно, а не да заспи. Прозяването е рефлекс, който ни събужда, когато сме уморени, като ни дава допълнителен кислород. Трябва да се уверите, че няма друг медицински проблем, като например качеството на въздуха в стаята, което кара бебето ви да се нуждае от допълнителен кислород.

Бебетата могат също да се прозяват, когато се чувстват претоварени, отегчени или по медицинска причина, като опит за отстраняване на натрупана ушна кал, която задръства ухото. Опитайте се да ги насърчите да се прозяват, ако трябва да „пукат“ ушите си в самолет или ако има промяна на височината в друга ситуация.

Не забравяйте, че прозяването на бебето обикновено е просто обичаен и нормален рефлекс и показва, че е готово за третата си дрямка за деня. Насладете се на тези сладки моменти и не забравяйте да направите няколко снимки, преди да спрат да го правят толкова често, когато остареят.

Вижте още:

Бебето ти будува по цели нощи? И моето


Повече информация Виж всички