Нова приказка: IT прочит на „Дядо вади ряпа“

| от Петър Донкин |


Нова приказка за „лека нощ“ от конкурса НАПИШИ МИ ПРИКАЗКА в Mamamia.bg. Очакваме вашите ръкописи тук! Нека да творим и да четем повече на децата заедно! За най-добрите ще има чудесни награди. А от юни до декември ще излъчваме Приказка на месеца, чийто автор ще получава 150лв. парична награда

Преди много Уиндоус версии, през девет дънни платки в десета живеел един стар и беловлас системен администратор, известен с никнейма „Дядото“, който всички юзъри наричали така, тъй като бил дядо по права оптична линия на Правец 82.

Някога „Дядото“ архивирал дълбоко в харддиска на компютъра си работна папка, наречена „Ряпа“, която в началото била само едно килобайтче – малко и леко като семенце на ряпа. Но с годините в тази папка се натрупали толкова записи от системните регистри, грешки и темпови файлове, че тя пораснала до няколко терабайта и станала трудна за изтегляне от RAM паметта.

Започнал да тегли старецът папката, но не му достигала мощност на процесора и тя не помръднала и с един килобайт навън. Затова „Дядото“ извикал на помощ своя колежка с никнейм „Бабата“, която също била от старата генерация системни администратори от времето на Правец 82. Тя се свързала в мрежа с „Дядото“ и започнала да тегли заедно с него тежката папка. Напъвали се с всичките си гигахерци процесорите, загрявали хардовете, включвали им се вентилаторите на охлаждането, но не и не – папката не помръдвала.

На помощ им дошла внучката – млада геймърка, която започнала да дърпа „Ряпа“ на торенти през Замунда, но скоро и нейната операционна система започнала да се товари и да забива. Така „Ряпа“ вместо да се тегли, забивала. Изглеждала така, сякаш се е забила по-надълбоко и от дъното на дънната платка. А до там можели да стигнат само хакери като „Кучето“ и „Котката“, чиито никнейми не били случайно такива – те лесно откривали шорткъти, надушвали заобиколни драйвери и се добирали със зъби и нокти до всяка апетитна информация. Започнали да дърпат, като подобно на куче и котка разкъсвали папката на отделни файлове, за да се тегли по- лесно.

Оставало им още един клик до пълното изтегляне. Но как да кликнат без мишка?! Затова накрая включили и една оптична мишка. Без никакво усилие, тя само кликнала десен бутон, опция „Open“ и… папката излязла на повърхността на десктопа!