Сам и тъжен по празниците? Нищо, Коледа е възможна

| от Диана Юсколова |


Животът обикновено е това, което се случва докато ние правим планове. Затова и много често не отговаря на очакванията ни. Понякога това се превръща в проблем около големи празници и ни превръща в напрегнати, изнервени и дребнави хора, които никак не успяват да се зарадват на веселия повод. Понякога пък просто не ни се празнува – и това не е нещо невиждано.

Причините за депресивните състояния около коледните дни са самите празници – всички очаквания, които струпваме върху тях, прекомерните харчове, умората, възможността, или невъзможността да сме с близките си. Това, което може да окаже пагубно влияние върху коледното настроение на един не е непременно валидно за всички обаче.

Празничните светлини и украси, коледните песни и звънчета, повсеместната щедрост, трескавите приготовления – всичко това може да събуди празничния дух в някого, или да го накара да се чувства сам и тревожен сред ентусиазираното множество. Депресивното състояние е много по-често срещано, отколкото бихме искали да си признаем, но в него няма нищо чак толкова изключително или непоправимо. Отделете време за себе си и за това, което ви се прави – ако ви се плаче, поплачете, ако ви се пее – попейте. В края на краищата не можете да се насилвате да бъдете щастливи, само защото е Коледа.

Една от най-често срещаните причини за тези състояния е самотата. 

Много често на празнична депресия се поддават хора без партньор, без семейство или хора, които се намират далеч от близките си. В този случай може да помогне движението. Станете, раздвижете си, излезте навън, разходете се до любимото си кафене или книжарница. Дори кратък разговор с някого или просто размяна на добронамерени усмивки могат да направят чудеса за настроението ви. Опитайте се да се ангажирате с кауза или с нещо, което е ново за вас – това ще ви разсее от мрачните мисли.

Хората с твърде много приятели и роднини също не са имунизирани срещу лошо настроение по празниците.

Понякога то е предизвикано от прекаленото внимание, което всички около тях изискват, понякога – от купищата задължения, посещения и усмивки, които дължим на близките си. Опитайте се да приемете членовете на семейството и приятелите си такива, каквито са, дори и да не отговарят на всичките ви очаквания. Оставете настрана оплакванията и семейните сцени. И проявявайте разбиране, ако другите се разстроят или изнервят, когато нещо се обърка. Има вероятност и те да усещат последиците от празничния стрес и депресията. Научете се да отказвате ангажименти и покани, които няма да ви донесат радост.

Очакванията са едни от най-големите виновници за депресиите по празниците.

Иска ни се всичко и всички да са перфектни – храната, децата, роднините, коледната елха, подаръците… Това, разбира се, няма как да стане. Затова не е нито здравословно, нито реалистично да очакваме нещо такова. Няма нищо чак толкова страшно, ако храната се препече или детето не иска да изпее песен. Не позволявайте на високите си очаквания да провалят празника ви.

Много често и дните след празника са белязани от повишена тревожност и мрачни настроения. Причините за това са същите – твърде високите очаквания, които не са се оправдали, умората, която се е натрупала и въпреки празниците не е изчезнала, твърде много похарчени пари, твърде много роднини, твърде малко истинско щастие…

В края на краищата, всичко опира до това, умеем ли да празнуваме наистина, умеем ли да зарадваме самите себе си. Ако планираме умерено, не прекаляваме с харчовете, гледаме позитивно на хаоса и се съобразяваме с личните си изисквания, няма причина да се страхуваме от Коледа или от последствията от нея.

Някъде в себе си всеки от нас със сигурност има поне една празнична, коледна светлинка, която само чака да бъде запалена.

Вижте още:

Когато „Стегни се и се усмихни!“ не е достатъчно