Нямаме нужда от еленови рога тази Коледа

| от Евелина Бонева |


Ако човешката емоционалност се подчиняваше на логиката и обществената угодност, в дните преди Коледа всички щяхме да се носим през ежедневието на въображаеми кънки за лед с пухкави шапки и глуповати усмивки на лицата, слушайки „Jingle Bells“ до полуда. Само дето лошото настроение реално е позволено дори по коледните празници, а някои неща упорито го подпомагат.

Например тези пет:

1. Експлоатацията на Дядо Коледа в рекламите

Не е ясно как някои деца все още вярват в съществуването на добрия старец, при положение че той хем идва веднъж в годината, хем е един-единствен и уникален, хем може да се види във всеки мол, в половината заведения и по всички радиа и телевизии. Дядо Коледа едновременно обещава безопасни бързи кредити, кара шейна с бутилки „Кока-кола“, презентира перални от Технополис и пие всякакви марки алкохол. Заветното му „хо-хо-хо“ кънти от радиостанциите по време на всяка рекламна пауза, а на телевизионния екран почти не виждаме хора без бели бради и червени шапки, освен Емо Чолаков и Никол Станкулова. А вдругиден най-вероятно и те ще се появят с бради и шапки. Това поне ще е разнообразно.

2. Еленовите рога на автомобилите

До преди две години рогата на Рудолф, стърчащи от автомобилни покриви, бяха приятна гледка, поне на фона на коледната шапчица върху емблемата на Мерцедес. Откакто обаче рогата се появиха в Jumbo на цена от 5лв., стана страшно. Особено дразнещо е, когато шофьорът на коледно пременената кола кара по празничному – като на три ракии. Нелепите движения на иначе празнично настроени шофьори някак естествено провокират другите участници в движението да изтръгнат плюшените имитации на рога и да им ги набутат на някое тъмно, безлюдно място. Особено в ситуацията на коледния трафик, който може да до кара язва и на психически най-непоклатимия човек. В крайна сметка, ако толкова искате рога, проверете есемесите в телефона на половинката си. Може пък да се окаже, че вече си имате.

3. Коледното матине по БНТ 2

Все още нямаме информация дали тази година за пети път БНТ и БНР ще подарят на публиката в зала „България“ и на зрителите на БНТ2 музикален подарък, наречен „На Коледа с любов“. Миналата година, вместо класическия симфоничен оркестър, който харесваме, чухме „любими коледни песни, откъси от обичани мюзикъли и творби на български композитори, изпълнени от детския радиохор“. Хайде да сме честни: изкуството, правено от деца, е предназначено единствено за родителите им. А и идеята още една година да гледаме по телевизията водещите на шоуто Еделина Кънева, Орлин Горанов и Орлин Павлов със сигурност ще ни накара да превключим на „Сам вкъщи“. Знаем, че ще го пуснете. Но на всички ни е по-интересно да видим как прекарва коледните купони Макколи Кълкин сега.

4. Благотворителността

Благотворителността е нещо чудесно и нивото на цивилизованост на едно общество се измерва по отношението му към по-слабите. Което е видимо в успеваемостта на благотворителните инициативи. Но спорадичните благотворителни актове по Коледа са лицемерни и не, „един път в годината“ не е „по-добре от нищо“. Добрите и щедри хора са добри и щедри през декември толкова, колкото и през август. И засипването на целокупния народ с гледки на сирачета и мизеруващи възрастни хора в периода около Коледа няма да направи хората по-съпричастни. Нека има повече и по-активни благотворителни кампании, но през цялата година. Иначе е дразнещо.

5. Задължителните семейни сбирки

Казват, че човек не може да избяга от две неща: данъците и смъртта. Фамилните очни ставки по Коледа обаче също са в кюпа. Повечето хора обичат семейството си, но едно е да го обичаш с телефонно обаждане веднъж на ден или на седмица, а съвсем друго – да го обичаш, докато прекарваш с него няколко часа накуп в два поредни дни. Да са живи и здрави всички, но дядовците сърбат, децата пищят, майките правят забележки, двойките се карат, всички жени се суетят и всички мъже говорят за спорт и политика. А представете си да прекарате коледната вечер сами у дома с чаша скъпо червено вино и любим филм. Е, може би следващата Коледа.