Моята Коледа с…Нели Апостолова

| от MamaMia |


Декември е и остават точно 3 дни до дългоочакваната Коледа, когато ще можем дружно да седнем на домашния диван с кореми, натъпкани със зелени сарми, и да гледаме „Love actually“. Но преди баклавите и коледната телевизия, имаме да изминем дълъг път, в който ни занимават други неща: колко подаръка да купим, какви, откъде, понякога и защо, откъде да напазаруваме за Бъдни вечер и за Рождество, традиционното ли да сготвим или да го играем новатори в кухнята, как да украсим дома, как да изиграем идването на дядо Коледа за децата и не са ли вече достатъчно големи, за да разберат, че дядо Коледа е в Лапландия и не се спуска по комина, нито пълзи по тръбите на парното.

Днешният Mamamia герой се казва Нели Апостолова- талантлив шивач и майстор на handmade подаръци за близките Handmade Nel. По професия е маркетинг специалист с над 10 години опит, но това не й пречи да прави с огромен майсторлък и любов към детайла кошове за играчки за деца, красиви калъфи за книги, калъфки за влюбени, чанти, портмонета и т.н. Благодарим на Нели, че успя да отговори и на нашите въпроси, въпреки натовареността й в пред-коледния период.

1. Опиши твоята Коледа с три думи

Почивка, храна и приятели.

2. Обичаш ли да украсяваш дома си за празниците и как?

Обожавам Коледа и всякаква украса свързана с нея. В последните години сама изработвам украсата си, като я свеждам до еко украса от хартия, дърво или плат. Например изрязвам коледни орнаменти от цветна хартия, които залепям на различни плоскости, рисувам или шия неща от плат.

3. Ако дядо Коледа ти подари право на едно желание, с което да промениш света около теб, какво би било то?

Да има повече разбирателство между хората, това би решило много проблеми.

4. Кой в семейството ти готви вечерята за Бъдни вечер?

В родната ми къща мама приготвя всичко за вечерята, като е готова предварително и за Коледа.

5. Кога пазаруваш подаръците – от по-рано или в последния момент?

Винаги съм готова по-рано. Обичам да обмислям внимателно какво ще купя, като съм убедена че това ще бъде полезно и ще се хареса на човека. В последния момент мога да купя малък и непредвиден подарък за някого.

6. А от какви магазини предпочиташ да пазаруваш?

Няма някакви специални магазини, важно е това, което купувам. Може да бъде от голям магазин за техника, малко магазинче за ръчно правени неща или сама да го изработя.

7. Коя е най-емоционална коледна песен за теб?

„So this is Christmas“ на Селин Дион.

8. Опиши момента, в който разбра, че дядо Коледа не съществува

Не е било много драматично, просто някак усещах, че има нещо нередно в цялата история. Пишех разни неща на Дядо Коледа, а той все ми носеше друго. Вероятно пачка за балерина с мигащи лампички вътре му се е сторило невъзможно, затова получих детска кафе машина. Но още помня лелката от детската градина, която беше облечена като Дядо Коледа и имаше бяла брада…

9. А трябва ли да казваме на децата, че не съществува?

И да и не. Хубаво е да се запази магията по неговото съществуване, но не бива да се държи детето в някаква илюзия. Или пък да се използва образа му, за да се манипулира детето да бъде добро.

10. Имате ли си коледен ритуал – като отваряне на подаръците сутрин, пържени филийки за закуска и т.н.?

Нищо специално, всяка година е различна и се правят различни неща.

11. Какво създава коледната атмосфера?

По-голям корем и до +5 килограма. Шегувам се, разбира се! Този период е много личен за мен и време за равносметка на изминаващата година. Освен това покрай западната традиция ние обръщаме повече внимание на самата Коледа, храната и подаръците, отколкото на самата Бъдни вечер и нейното тайнство. Рождество е момент за ново начало за пускане на старото и даване на път на ново. Време за надежда и вяра в себе си, човечеството и идващата нова година.

12. За или против пътуването извън града по празниците?

Много съм за. Всяко пътуване ни обогатява като личности и ни среща с много други наши черти. А празниците са чудесен повод за почивка, пътешествие, опознаване на други места и хора. Възможност за нови усещания и празник по различен начин.

13. Книга на коледна тематика, която би препоръчал/а?

Анна, бабата на Иисус.

14. Ще гледаш ли „Сам вкъщи“ по телевизията и тази година?

Ако го засека по телевизията, което е вероятно да се случи ако си остана у дома. Но иначе не бих си го пуснала, макар че още има моменти, които биха ме развеселили.

15. А какъв е подаръкът, за който си мечтаеш през тази година?

Здраве. А другото вече съм го описала на Дядо Коледа, надявам се и този път да не ми обърка поръчката.