Как да се справим с преяждането по празниците

| от Лилия Огнянова |


Да не преядеш на Коледа звучи като мисия невъзможна, освен ако си някакъв особен вид не-човек, който спартански може да издържи на всички изкушения и всеобщо разпускане.

Ако обаче сте обикновен простосмъртен,нямащнищо против да се наслади на коледните и новогодишни празници в тяхната кулинарна всеобхватност, то ще се сблъскате неминуемо с преяждането. А то никак не е хубаво усещане.

Лежиш на дивана и имаш чувството, че ще ти се развие пъпът, а от него ще изтекат несметни количества сарми, питки, капама, баклавички, мандарини, литри вино и т.н.

Как можем да си помогнем в тези моменти?

Най-лесно би било изобщо да не стигаме до тях, но след като веднъж се е случило, няколко неща са от полза – вода и ябълки, за предпочитане зелени.

Звучи като диета за отслабване (каквато не е лошо да направите след Нова година), но двете помагат и при преяждане.

Водата ще помогне на метаболизма ви да се залиси и да започне да обработва, и съответно изхвърля, всичко, с което сте го задръстили.

Важното е да не изпиете просто половин литър наведнъж, защото така ще се почувствате само по-зле. Пийте на малки глътки, но продължително.

Чудесна идея би било да си направите чай от мента (по възможност без подсладител), който ще успокои стомаха и ще ви освежи.

Зелените ябълки от своя страна ще съдействат на стомаха ви да преработи по-лесно храната, особено мазната част от нея, а също така ще ви избави от киселини.

Недейте да пиете хлебна сода срещу киселини, така само може да си навредите, напук на бабините съвети.

Ако страдате от подуване, газове и други проблеми, причинени от необмислено и лакомо хранене, по-добре потърсете подходящ препарат в аптеката, който да ви избави от неволите.

Вода и ябълки – може да ви звучи доста обикновено, но именно в простичките неща често се крият най-големите тайни 🙂

И разбира се, най-важното – дайте си почивка! Нека организмът ви има време да осмисли какво му се е случило, да се вземе в ръце и да се справи с положението.

Не се напрягайте излишно физически, но пък една по-дълга разходка ще свърши чудеса с чувството на тежест в стомаха, отколкото излежаването (и тихичко оригване) на дивана.