Да развалим коледните празници на детето в няколко прости стъпки

| от Владимир Вълков |


Цяла година ние, родителите, търпим. Търпим децата да ни съсипват личния живот, да ни пречат да сме в добра физическа форма, да не ни оставят да се наспим и дори да си отпочинем. Развалят ни социалния живот, доколкото изобщо бихме го имали без тях. Провалят ни нормалното ходене до тоалетна и взимането на душ, както и хапването на спокойствие. Носят какви ли не вируси вкъщи и послее – чао, планове! А темата за бюджета по-добре да не я и започвам. А отгоре на всичко последните две години покрай тези разправии с дистанционното обучение съвсем вече ни дойде нагорно…

Децата в същото време много обичат празниците, подаръците и настроението – особено около Коледа. Така че, както ни се е насъбрало, дали пък не е време ние тази година малко да си разчистим сметките и да развалим Коледните празници на малчуганите?

Ето няколко бързи и лесни начина да го направим, като още по-добър ефект би се постигнал, ако комбинираме някои от тях:

Да напишем писмо, което уж е от Дядо Коледа до детето ни, в което подробно са описани всички неща, с които то е дразнило родителите си и че, както самичко разбира, било е доста лошо цялата година. Така че изобщо да не си помисля, че ще получи каквото и да е за Коледа. Ако детето ви го заслужава, може накрая да добавите и послепис, че ако то продължава да се държи така, Дядо Коледа ще изпрати своята приятелка Феята на зъбките някоя нощ да му открадне всички зъби (и то без да плати за тях!).

Или пък да обясним мило на детето, че Дядо Коледа няма да идва тази година в нашия дом и то ще трябва да остане без абсолютно никакви подаръци – тъй като Добрия старец се страхува, че никой от нас не е ваксиниран срещу COVID-19. Респективно – ако ние сме ваксинирани – че Дядо Коледа няма зелен сертификат и няма как да го пуснем да влезе в блока/квартала/комплекса.

Ако обаче в предишни години сме научили хлапето, че освен Дядо Коледа, подаръци даваме и ние, родителите, тогава да му разкажем подробно за Грета Тунгберг, за вредата за околната среда от производството на стоки, от транспорта и всичко останало и че ако продължаваме с тази бясна консумация, светът ще загине. Накратко, това, което трябва да разбере детето, е следното: ако му подарим подаръци за Коледа, то ще носи вина за края на света.

В по-краен случай – да обясним, че Дядо Коледа не съществува и откъде-накъде подаръци тогава!

Да направим детето отговорник за украсата на елхата. И докато то очаква това да му донесе вълнение и красиви емоции, ние да го затрупаме със забележки, изисквания, критика, очаквания и разочарование от (не)свършената от него работ. Рано или късно, то ще се разплаче и няма да иска никаква украса, никаква елха и дори има шанс да намрази празника.

Да седнем с детето на чаша мляко с канела и тихо и топло да му разкажем накъде отива светът. За виртуалните валути, за изкуствения интелект, за дигитализацията… И как вече всяка Коледа неговите подаръци ще са виртуални. Например – вместо истински скейтборд – снимка на скейтборд в интернет.

Да заявим, че тази година бюджетът ни за коледните празници изцяло ще отиде за благотворителност. С други думи – за други деца. Без да обясняваме как те си нямат никого и т.н. Защото ако предизвикаме съчувствие и разбиране, шансът да разстроим детето ни намалява.

Да му поискаме и ние конкретен подарък. Но не някаква рисувана картичка. А нещо материално, което наистина би ни зарадвало. То вероятно ще е нещо скъпо и е добре, когато детето ни си каже откровено, че няма как да ни го купи, ние да изразим истинските си чувства и разочарование. Може и да опитаме малка сцена с драматични елементи. Важно е диването да усети вина в комбинация с безпомощност.

Да проявим родителска загриженост, отговорност и принципност точно покрай празниците. Дисциплина, ранно лягане, оправяне на стаята, без вредни шоколади и сладки неща, без екрани, с допълнителни домашни по математика и английски и изобщо всичко останало, което не сме изисквали навреме от детето – да го съберем в тези няколко коледни дни.

Да го попитаме иска ли тази Коледа то да е един малък елф. Важно е да зададем въпроса с ентусиазъм и широка усмивка. След като детето се съгласи, да поясним, че това на практика означава да върши домакинска, черна, помощническа работа минимум от 23 до 26 декември. Ами да, както елфите вършат основната работа цяла година за Дядо Коледа, така и то сега, САМО за празниците ще трябва да прави всичко, което му казваме. Ааа, не, не, вече се съгласи да бъде елф, не може да се отмята!

Вижте още:

5 оправдания, типични за бащите на момчета