Юруш на сватбите в Исландия!

| от Вучето |


Решили сте през тази година да приключите с ергенлъка/моминството и да се вречете на половинката си във ВНЛ ? Заделили сте някой лев, а и вашите са обещали да дадат колкото се налага, понеже „веднъж се жени човек“ (романтично, но спорно!). Добре, парите значи ги има, непреходната любов също, и кумовете вече сте избрали. Обаче някак не ви тегли да го направите по традиционния начин – с крадене на булката, Славка Калчевавата бяла роза, фотосесия с всички роднини (уви, и с грозните) и трохи от обредната погача в косата.

С риск да забиете метафоричен кинжал в сърцето на близките си, които отсега шият тоалети и репетират хора̀, решавате да се ожените в чужбина, само двамата – на някое много яко място, заради което да ви завидят всички приятели и познати, които вече са се пречукали да се бракуват в някой роден парк-хотел от времето на соца, с триста гости, от които само двама трезви и то защото са били на осем. Сигурно вече се досещате накъде бия предвид заглавието на този текст.

Точно така, направете го в Исландия – и сватбата и първия секс след сватбата.

А за да парирам моментално спонтанното футболно „Уууу!“, ще кажа, че колкото и ексцентрично да звучи тази идея, тя изобщо не е за пренебрегване. Първо на първо, все повече двойки от цял свят решават да си кажат „Да“ именно там и даже, веднъж стъпили на острова, обикват това място ЗАВИНАГИ. И второ на второ, ако ще избивате рибата, няма по-подходяща дестинация, защото за сватбата ви ще се говори с години наред. Дори след като бракът ви е приключил.

Убедете се сами защо е така.

Точно по средата

По средата на какво, ще попитате? Между този и онзи свят? На нищото? На сценария за поредния фентъзи от типа на „Троновете“? Всичко това, но най-вече чисто географски.

Островът се намира малко над Арктическия полярен кръг, между 64-ия и 66-ия паралел, а град Хелисандур е идеалната географска среда на имагинерната права, свързваща Ню Йорк и Москва! Преди стотици години викингите са стигнали дотам с леките си, бързи кораби, а в наши дни авиокомпанията Iclandair предлага по-бърз начин за придвижване от различни точки на Европа до острова.

Като човек, който е бил в Исландия няколко пъти (макар и без цел брак), трябва да ви предупредя, че на такава географска ширина има само два сезона, които нордическите народи за удобство наричат „бяла зима“ и „зелена зима“. Зелената зима в Исландия е между април и септември, а лятото – такова, каквото ни е известно от практиката – се пада на 25-и юли, плюс-минус няколко дни. През този ден е възможно и да спре да духа за малко, а температурите се вдигат до максималните 16 градуса. Това го казвам с цел да съобразите тоалета си, понеже съм напълно наясно с факта, че повечето от вас са свикнали през лятото да носят джапанки, а не апрески.

Обаче! Независимо през кой месец решите да посетите острова, няма да съжалявате, понеже винаги има какво да се прави. Освен любов, имам предвид.

Не се е случило, ако не сте го снимали

Много хора избират Исландия, за да се оженят, заради невероятните снимки, които стават на фона на този буквално извънземен пейзаж. Дори да сте най-смотаната и невзрачна двойка на света, фотографирани на фона на Aurora Borealis, изригващ гейзер на 10 хиляди години, мощен водопад, падащ от 35 метра височина, айсберг, откъснал се от огромен ледник или просто докато се киснете с питие в ръка в красивите млечно-сини води на Синята лагуна, няма как да не ослепите всичките си последователи в  Instagram. И да си спечелите още много. А защо не и да отмъкнете първата награда изпод носа на Владо Карамазов от някой международен фотографски конкурс за аматьори?…

Противно на поговорката „Магаре седнало – магаре излезнало“, която майка ми обичаше да казва всеки път като ревнех, че съм излязла като изрод на някоя снимка, в Исландия просто няма начин да излезете като магаре. Просто защото магическата природа на страната ви поглъща и ви превръща в невъзможно красива своя версия. Дори без филтри.

Вижте още: Топ 10 най-тъпи снимки, които виждаме непрекъснато

NB! Aко не разчитате на собствените си фотографски умения, за да запечатате по най-ефектен начин бялата си булчинска рокля на фона на драматичните черни вулканични скали, добре е да знаете, че в Исландия работят едни от доказано най-добрите сватбени фотографи в света. А са такива, защото им се е наложило да усвоят изкуството до съвършенство предвид бързо променящите се метеорологични условия и светлина, както и липсата на такава през по-голямата част от годината. Таксите на тези професионалисти варират от €150 до €600 на час. Така и така роднините са ви ударили по едно силно финансово рамо, защо да не развържете кесията, за да получите възможно най-добрия снимков материал!

Закон и ред

Много влюбени от цял свят избират да се бракуват в Исландия не само заради неповторимото приключение и страхотния за снимки сетинг. Друга много важна причина е, че там бюрократичните формалности за чужденци са сведени до минимум. За разлика от други популярни за сватби дестинации, в Исландия властите не изискват документите да са непременно на местния официален език – и английски стига. Необходимо условие е да сте над 18 години, както и да подадете необходимите документи поне три седмици преди избраната от вас дата. Програсивното, либерално законадателство, както и гъвкавата религиозна политика дават карт бланш на хора с различна сексуалност и религия да се бракуват без проблеми. За атеистите, както и за тези, които не искат да се обременяват с излишна бумащина, местните брачни агенции пък предлагат изключително ефектни церемонии в духа на древните езически традиции.

Show me the money!

Вече казах за фотографите (които, разбира се, може и да пропуснете), но има някои разходи, освен транспортните и тези за хотел, които няма как да си спестите, ако искате да се ожените в Исландия. Гражданскта церемония струва около €70. Ako искате да се венчаете някъде сред природата – в пещера, на глетчер или в конюшна, има допълнителна такса. Съмнявам се, че много роднини и приятели ще решат да уважат празника ви на 3,700 км разстояние (ако изобщо някой се навие!), но, в случай че сте с придружаващи лица и искате да се почерпите след церемонията в ресторант, е важно да знаете, че кетърингът в обикновен ресторант в столицата Рейкявик варира от €58 до €80 на човек. БЕЗ АЛКОХОЛА! Почти целият алкохол в страната е импортен, което го оскъпява неимоверно много. Затова, ако гостите ви не са Луна и други заклети въздържатели, най-добре да помислите за алтернативи предварително.

Ако не ви се занимава с организационни въпроси и не държите да се бракувате според каноните на конкретна религиозна традиция, можете да се обърнете към Siðmennt, хуманистко-етическа организация, която ще организира вместо вас скромна гражданска церемония за сумата от €485 на човек.

Не че ми се изчерпаха причините, поради които си да предпочетете сватба по-скоро в Исландия, отколкото на Бали или в Балчик, обаче броят на думите ми е ограничен. Затова за финал ще кажа само, че дори снимките ви да не станат инстаграмски и бракът ви да не потръгне, пак ще си е заслужавало да прелетите половината свят. Дори само за да опитате конско на грил, филе от ферментирало акулско и картофена ракия, която не току-така наричат „Черната смърт“.

Вижте още: 

Традиционна сватба? Не, благодаря!