Топмоделки с иск срещу някои от най-популярните модни агенции в света

| от |

Четири топмоделки подадоха иск в съд в Манхатън, в който обвиняват някои от най-големите модни агенции, че са подлагани на системен тормоз. Според него красивиците са били тероризирани от известни агенции като Wilhemina, Next, Elite и Click. На някои от момичетата дори било наредено да се подложат на операции, чрез които да придобият по-слаби бедра, по-големи устни или гърди. Всяка седмица им се налагало да присъстват на унизителни седмични претегляния и дори да се откажат от неизвестните си приятели и да започнат да излизат със знаменитости – актьори, спортисти и подобни. Посещението при дерматолози и оперативните корекции не са подлежали на обсъждане от страна на моделите.

В действителност агенциите са контролирали всеки един аспект от живота им. Сред ищците – представени като жертви на индустрията, са имената на Ванеса Перон, Марсел Алмонте, Карина Вретман, Елени Тимас, Мелиса Бейкър, Греция Паломарес и мъжкия модел Алекс Шанклин.

Агенция Next инструктирала Ванеса Перон да си направи процедури за по-тънки бедра, също така са я накарали да отслабне още, да промени прическата си и да се облича по различен начин.

Мелиса Бейкър, която рекламира бански костюми, била карана да се претегля по три пъти седмично по времето, когато имала ангажимент с агенция Click. Освен това от агенцията й казали, че трябва да смени гаджето си.

Освен всички тези задължения моделите са били карани да посещават събития, на които има в изобилие известни личности. В така нареченото им свободно време момичетата е трябвало да информират съответната агенцията за местонахождението си.

В иска са посочени и безброй парични задължения на агенциите към топмоделите, които по договор те не са изпълнили. Съответно обвинените коментират иска, че това е обикновен бизнес и няма нищо нередно в думите на моделите.