Топмоделки с иск срещу някои от най-популярните модни агенции в света

| от |


Четири топмоделки подадоха иск в съд в Манхатън, в който обвиняват някои от най-големите модни агенции, че са подлагани на системен тормоз.Според него красивиците са били тероризирани от известни агенции катоWilhemina, Next, Elite иClick. На някои от момичетата дори било наредено да сеподложат на операции, чрез които да придобият по-слаби бедра, по-големи устни или гърди. Всяка седмица им се налагало да присъстват наунизителни седмични претегляния и дори да се откажат от неизвестните си приятели и да започнат да излизат със знаменитости – актьори, спортисти и подобни. Посещението при дерматолози и оперативните корекции не са подлежали на обсъждане от страна на моделите.

В действителност агенциите са контролирали всеки един аспект от живота им. Средищците – представени като жертви на индустрията, са имената на Ванеса Перон, Марсел Алмонте, Карина Вретман, Елени Тимас, Мелиса Бейкър, Греция Паломарес и мъжкиямодел Алекс Шанклин.

Агенция Next инструктирала Ванеса Перон да си направи процедури за по-тънки бедра, също така са я накарали да отслабне още, да промени прическата си и да се облича по различен начин.

Мелиса Бейкър, която рекламира бански костюми, била карана да се претегля по три пъти седмично по времето, когато имала ангажимент с агенция Click. Освен това от агенцията йказали, че трябва да смени гаджето си.

Освен всички тези задължения моделите са били карани да посещават събития, на които има в изобилие известни личности. В така нареченото им свободно време момичетата е трябвало да информират съответната агенцията за местонахождението си.

В иска са посочени и безброй парични задължения на агенциите към топмоделите, които по договор те не са изпълнили. Съответно обвинените коментират иска, че това е обикновен бизнес и няма нищо нередно в думите на моделите.