Стефано Габана и Доменико Долче са обвинени в расизъм

| от |


Италианската модна къща Dolce & Gabbana бе обвинена в расизъм, заради три рекламни клипчета, показващи как китайска жена ядe с пръчкипод инструкциите на мъжки глас, предава CNBC.

В серия от три видеоклипа, озаглавени „Хранене с пръчки”, компанията показва жена, която използва пръчки, за да яде пица, спагети и паста, докато мъжки глас й дава инструкции как се използват специфичните прибори. Клиповете бяха публикувани в Instagram и Twitter, за да промотират предстоящо модно ревю на D&G в Шанхай на име The Great Show, което ще се проведе в сряда тази седмица.

Някои хора обаче се почувстваха засегнати от рекламните послания, като един от тях пише, че „ориенталското е представено твърде буквално” в клипчето. „Толкова е глупаво и обидно всички китайци да бъдат изобразявани по толкова стериотипен начин”, добавя потребителят.

Друг потребител заявява, че клиповете са глупави и демонстрират липса на чувствителност, призовавайки модната компания да свали видеото от социалните мрежи. „Това е расистко, свалете го!”, пише трети потребител.

Китайският новинарски сайт „Jing Daily“ предава, че клиповете са премахнати от социалната мрежа Weibo. Изданието посочва, че призивът Boycott Dolce е споменат в китайската социална мрежа над 18 хиляди пъти.

Това не е първият път, в който модната къща попада под недоволството на потребителите. През 2015 година Доменико Долче и Стефано Габана заявиха, че са против осиновяването на деца от гей двойки.

„Единственото семейство е традиционното такова“, казаха те, което предизвика протест пред техен магазин в Лондон. Стефано и Доменико също са с нетрадиционна сексуална ориентация, което обаче изобщо не попречи на някои представители на гей общността по света да ги заклеймят. Компанията има 25 магазина в Китай, сочи справка на сайта на D&G. Потребителите на луксозни стоки в страната оформят пазар на стойност 72 млрд. долара годишно, което представлява внушителните 1/3 от глобалния пазар на луксозни стоки, сочат данните на McKinsey към края на 2017 година.