Събеля, тийнейдърт, поведа и още 5 измислени думи за обогатяване на речника

| от Милен Антиохов |


Езикът е истинско чудо! Прекрасно е да го ползваме в цялото му богатство, но може да се справяме идеално и само с 30-ина думички (като например безценните „такова“ и „нещо“). Езикът е и жив: той изхвърля неизползваното и прегръща новото. По-долу мятам 8 измислени думи и фрази, да видим как ще ги приеме. Опитайте ги и ако ви допаднат – заповядайте, ползвайте свободно:

Тийнейдърт

„Тийнейджър“ е дума, която обхваща децата на възраст от 13 до 19 години, включително. Е, да, но всеки родител знае каква огромна е разликата между тези на 13-14 и онези – на 18-19 г. Откъде-накъде една и съща дума и за едните, и за другите?! На първите лъжите им са, че не е верно, че са бъркали през нощта в хладилника и са изяли цялата нарязана шунка, дето ви трябваше за пиците за вечеря за цялото семейство. А другите лъжат, че не са отишли на интервюто за работа, защото в квартирата им е имало наводнение (или лъжат, че им пука какво мислите). Сериозни разлики, както казах. Така че – заповядайте дума за обозначаване на по-старите пубери – „тийнейдърт“ – за онези на възраст от 17 до 19, включително.

Пример за употреба:
– Махай се от къщата ми, тийнейдърт такъв!

Гигантогромен

Дума, която чух от синовете си. Ползват я, когато искат да опишат нещо като наистина огромно! И понеже и аз самият не съм наясно кое е по-голямото: „огромен“ или „гигантски“, ето решението: „гигантогромен!“.

Пример за употреба:
– Леле, какъв гигантогромен сопол ти виси от носа!

Събеля

За всеки, който се дразни от чуждици. За всеки, който трудно си изчепва езика да каже „уикенд“ (и често произнася „уйкенд“ и „уик-енд“). И за онези, които предпочитат да използват „събота и неделя“, но са наясно, че им идва дълго. На тяхното внимание – имаме „събеля“! Събеля звучи натурално българско – като „къделя“ – и подсказва произхода си: събота + неделя = събеля.

Пример за употреба:
– Какво ще правиш тази събеля?
– Тази събеля няма да правя нищо.

Гоблин пич

Принципно думата  „пич“ е нещо позитивно – използва се, знаете, не като едно време за по-малко от теб дете, а за привлекателен мъж. Най-вече визуално хубав, не по душа. Фразата, базирана на този смисъл, е „готин пич“. Да, обаче, както много добре знаете (независимо от пола си) един мъж може да бъде много привлекателен и без да отговаря на нормите за красота на Дейвид Бекъм например. Има мъже като Хоаким Финикс или Мадс Микелсен, които имат криви, дори грозновати черти, пък все пак са някак много харесвани, да? Е, за тях по-точен ще е изразът „гоблин пич“ – мъж, леко грозноват, но много готин! Хем звученето е подобно на „готин пич“, хем не е само „гоблин“ (сред гоблините ние, човешкият вид, привлекателен като за нас няма да открием).

Пример за употреба:
– Носът на Ейдриън Броуди за малко не проби екрана вчера на See How They Run!
– Да, ама е гоблин пич той, мани ти!

Поведа

Вашият отбор е повел на противника и аха да победи – но в последните минути на добавеното време е допуснал изравняване и е изпуснал победата.

Пример за употреба:
– Как свърши мачът? Бихме ли?
– Не, поведа…
– Тъпаци!

Триеточие

Ето и една дума, която може да помага на по-слабо грамотните. Виждате ги как използват многоточието, като пишат из чатовете и социалните мрежи! Ами, то объркването идва не само от това къде да се слага многоточие – все пак поетичен инструмент е, може, където ни е кеф! Но и как се изписва – защото самата думата те обърква. „Многоточие“ = „много точки“ – и хората слагат по четири, пет, че и повече точки. И затова – нека влезе „триеточие“ – тя не само може, но и трябва да замести думата „многоточие“ – за да е ясно, че точките са точно три! Не четири или повече, нито две. А три!

Пример за употреба:
– …

Страгадно

Не ми се е получило толкова добре като „гигантогромен“, но се опитах да взаимствам подхода на синовете ми при образуването на „страгадно“ – дума, която е съставена от „страшно“ и „гадно“. И – логично – целта ѝ е да се използва, когато искаме да посочим, че нещо е страшно гадно.

Пример за употреба:
– Котката ближе лицето ти, но точно преди това си ближеше дупето! Страгаднооо!

Лекичка

Някои майки, пък и доста немайки (както жени-неродители, така и обикновени татковци) обичат да се лигавят и да използват умалителни думи за какво ли не: целувчици, картофки, филийки, колички и колѝчки, парички, съкровищенца, гащички, водичка, филмче и т.н. И за тях имам думичка, с която може да си отправят пожеланийца вечерничко временце: вместо „Лека нощ!“ могат да използват „Лекичка!“. Приятно лигавичко и кратичко, със запазване на смисъла. Защото, ако се опитат да умалят „нощ“, думата става „нощица“ или „нощичка“, което звучи неясно и близо до „нощница“, съответно „ножичка“. Бонус: може да се използва и при пожеланийце за по-приятничко минаващичка работичка.

Примерче за употребичка:
– Ще лягам в креватчето, миличко, лекичка от мен!
– Лекичка и на теб, сладурченценце!

Вижте още: 

Неграмотните деца може би си имат неграмотни възрастни