Проф. Любомир Стойков за знаците на кралската сватба, протокола, дрескода и роклята на Меган

| от |


Няколко думи от Проф. Любомир Стойков за предстоящата сватба. Какво трябва да знаем за протокола на подобен тип събития, както и още подробности около сватбената рокля на Меган и 600-те поканени на събитието, което ще се проведе утре в замъка Уиндзор.

Професоре, вълнувате ли се от предстоящата сватба на 19 май?

Да, вълнувам се, тъй като имам много основателен личен повод: на същата дата беше и сватбата със съпругата ми, тъй че това съвпадение би трябвало да е добър знак за Хари и Меган, имайки предвид успешния ми и щастлив брак (приемете го и като добронамерено намигване към бъдещата кралска двойка)….

Има ли някакъв определен протокол за кралските сватби?

За къде без протокол при такива изключително значими, отговорни и масово въздействащи събития? Логично и закономерно е през вековете да се уточнят и заковат правилата, редът, предписанията, ритуалите и церемониите на кралските сватби. Те, разбира се, не са неизменни, а се променят и – макар и бавно, се либерализират във времето. Протоколът представлява категорично указание за поведение, стил, общуване и облекло, чието спазване допринася за стойностното реализиране на събитието, както и за симетризирането, синхронизирането и координирането на неговите отделни компоненти. Той е и театър, и драматургия, и режисура, но също така – и наука, и рационална практика за държане по време на особено важни моменти и сюблимни ситуации. За сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, например, всички гости предварително получиха инструкцията за етикет и протокол по време на кралската церемония в обем от 22 страници.

В нея изрично бе записано, че всеки гост трябва да бъде на определеното в поканата му място, че не може да заговаря кралицата ако тя не го е заговорила първа, че не бива да й се подава ръка, ако тя не подаде първа ръката си, че са недопустими фотографиите с лични телефони и постовете в социалните мрежи, че са забранени жестовете с ръце, а самите ръце не трябва да бъдат в джобовете и още много други указания, ограничения и забрани. Регламентиран е в най-малки подробности и поклонът, който дамите трябва да правят пред кралицата, както и задължителното обръщение към нея с думите „Ваше величество“. Консервативност, умереност, сдържаност, баланс, такт и респект са в основата на изискванията към облеклото на присъстващите.

Например жените не трябва да са облечени в цветове, които могат да се окажат колористична конкуренция за булката, т.е. освен нея, друга дама няма право да се облича в бяло, кремаво или екрю. Предизвикателното облекло също е табу. Ако пък сред мъжете гости има военни, то те задължително трябва да бъдат облечени в официалните си униформи (това важи особено за следобедните и вечерните часове, когато настъпва времето на фраковете и униформите). Цивилните следва да си свалят шапките, когато са на закрито.В пространствен аспект локацията също е категорична – дясната част на църквата/параклиса е за кралското семейство, а лявата – за роднините и близките на младоженката.

PHILADELPHIA - OCTOBER 1: Princess Diana's wedding gown is displayed at a preview of the traveling "Diana: A Celebration" exhibit at the National Constitution Center on October 1, 2009 in Philadelphia, Pennsylvania. The exhibit, not shown in the U.S. since 2007, opens tomorrow and continues through December 31. (Photo by William Thomas Cain/Getty Images)

Толкова предположения имаше за сватбената рокля, какво е вашето?

Изборът на булчинската рокля от страна на Меган ще е недвусмислен знак за посоката на нейното бъдещо съществуване като принцеса. Този избор ще покаже както нейния вкус, стил и естетически манталитет, така и нагласата й, и отношението й към монархическите ценности и традиции. И тя, и Хари са реформаторски настроени, свободомислещи и дръзки, така че е логично да сме свидетели на по-смело решение. Логично е силуетът, обемът, кройката и детайлите на нейната сватбена рокля да се доближават много повече до булчинския тоалет на Кейт Мидълтън, отколкото до сватбеното облекло на Даяна. Но пък са и напълно възможни категорични промени, като още по-голямо опростяване на формата, по-изчистена линия и съвсем модерна изисканост. Не бива съвсем да се изключва, обаче, и изненадващо консервативно модно решение (макар че това е малко вероятно) в духа на английската максима „Консервативен, т.е. компетентен“! Има значение, разбира се, и изборът на дизайнер на сватбената рокля. В самото навечерие на сватбата мисля, че той ще бъде или американски, или британски (въпреки, че не е за пренебрегваневариантът с модни творци от други националности, както и съвсем неизвестни). Този избор ще бъде продиктуван от посланието, което Меган (а това означава и Хари) възнамерява да изпрати към обществото и света.

Това означава ли, че булчинският тоалет на Меган въобще няма да кореспондира със сватбеното облекло на Даяна и каква бе връзката между булчинските рокли на покойната принцеса и Кейт Мидълтън?

Независимо от обстоятелството, че дълги години бъдещата съпруга на принц Хари е заклета поклоничка на лейди Даяна и нейния стил, аз изключвам булчинският тоалет на Меган да напомня, копира или перифразира сватбения стил на Даяна. Или почти изключвам…По-скоро може да има някакъв намек, детайл и лека препратка към сватбеното облекло на Даяна. Да си припомним булчинското облекло на покойната принцеса – пищна, разточителна, романтична и толкова обемна рокля, коятомного трудно се събра в кралската каляска. Шлейфът, изработен от старинна дантела, бе дълъг 7 метра и половина, а в украсата бяха включени 10 000 седефени пайети. Що се отнася до сватбената рокля на Кейт Мидълтън, тя също не беше прекалено повлияна от сватбената дреха на Даяна. Сякаш по-големи заемки имаше от младоженското облекло на принцесата на Монако – Грейс Кели.

Булчинската рокля на сегашната принцеса Катрин бе изработена от дантела, на която бяха избродирани роза, магарешки бодил, нарцис и детелина. Те символизираха съответно Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – своеобразен респект към четирите историко-географски области на Обединеното кралство. Изработката на дантелата бе вдъхновена от традиционната ирландска технология от 20-те години на 19 век. Шлейфът бе сравнително къс – с дължина 2.70 метра.Воалът на Кейт бе създаден от нежен, копринен тюл в цвят слонова кост и бе обточен с ръчно бродирани цветя. Общото между булчинските тоалети на принцесите бе това, че и двата бяха сътворени от британски дизайнери – на Даяна – от Дейвид и Елизабет Емануел (възпитаници на Кралския колеж за изкуства) и на Кейт – от Сара Бъртън за „Аликзандър Маккуин.

LONDON - APRIL 29: Prince William, Duke of Cambridge and Princess Catherine, Duchess of Cambridge leave the Westminster Abbey after their wedding ceremony on April 29, 2011 in London,England. (Photo by Suzanne Plunkett - WPA Pool/Getty Images)

Никога не съм се задълбочавала в протокола с шапките, може ли да го обясните?

Не само в британската култура шапката е важно и незаменимо модно допълнение. Тя е завършващ естетическата конфигурация аксесоар, който оптически е много атрактивен, а и играе ролята на своеобразна рамка, която кара да изпъкне още повече най-въздействащата зона на човешкото тяло – лицето. Познавачите казват: за да изиграе своята роля, шапката трябва да е добре ушита, да е издръжлива и да буди възхищение. Лорд Бийвърбрук твърди, че британците не биха гласували за мъж, който не носи шапка, а прочутият актьор и певец Франк Синатра съветва: „Винаги накланяйте шапката си на една страна – този ъгъл създава отношение!“. Векове наред в британския маниер на обличане на дамите носенето на шапки е било задължително.

До преди 60-70 години не е било прието публично те да показват косите си открити. Днес на официални и церемониални събития на Острова дамската шапка е неизменна част от дрескода. Колкото по-екстравагантна е формата на шапката, толкова повече расте шансът персоната с нея да бъде високо оценена или пък критикувана и осмяна, тъй като всяко нещо си има и граници. Особено е интересна и популярна т.нар. disk hat (плоска шапка), на която често залагат представители на кралското семейство. Странната, причудливата и в значителна степен ексцентрична, но заедно с това – привлекателна, шапка често носи наименованието фасинатор (от fascinate – очаровам) и е главно аксесоар, който не покрива изцяло главата, а по-скоро се закрепва за нея и има предимно декоративни и символни функции. Голяма заслуга за популяризиранегона шапките и за издигането на нивото на това изкуство и занаят в съвременната британска култура имат двама от най-прочутите в света дизайнери на шапки – гениалните Стивън Джоунс (работещ за такива творци и брандове като Джон Галиано и „Кристиан Диор“) и неговият ученик Филип Трейси (любимият шапкар на покойния вече Аликзандър Маккуин).

Една от водещите дизайнерки на шапки в Обединеното кралство – Вивиън Шериф (тя е сред предпочитаните шапкарки от Кейт Мидълтън), смята, че на сватбата на Хари и Меган ще има разнообразие от тези аксесоари – ще се носят както наклонени и широкополи, така и шапки тип „барета“. Според нея, перата, камъните „Сваровски“ и многото цветове ще бъдат доминиращи в предстоящата кралска сватба. Любопитна статистика изнася списание „Тайм“, според което кралица Елизабет ІІ през целия си период на управление е носила над 5000 шапки – различни, атрактивни и най-често в бонбонени тонове. Именно чрез тях британският монарх е изпращал и продължава да изпраща своите кодирани послания към медиите и публиката, обществото и поданиците.

Последно, как бихте изкоментирали, че няма да бъдат поканени политически фигури на сватбата?

Предполагам, че все някак Хари и Меган ще преживеят този факт! Особено ако той е желан от тях…Важна причина поради която ще отсъстват политически лидери като британският премиер Тереза Мей, лейбъристкият лидер Джереми Корбин, бившият американски президент Барак Обама и дори настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп е че принц Хари не е сред първите наследници на британската корона, каквито са например принц Чарлз, принц Уилям и трите му деца – Джордж, Шарлот и Луи (Хари е на последното шесто място в този ред).

Друг официален мотив, който е посочен от двореца Кенсингтън е малкото пространство в параклиса „Сейнт Джордж“ в Уиндзор. Но неофициална причина може да бъде и нежеланието на Хари и Меган да намесват политиката и политическите фигури в най-съкровения си ден. Още повече, че тяхната концепция предполага голяма част от гостите им да са обикновени, неизвестни люде, в т.ч. хора с увреждания, приятели на Хари от армията, пострадали при бойни действия, ученици, деца, заразени с ХИВ, работници от благотворителни организации и др. Вярно е, че се очакват и знаменитости като Виктория Бекъм, Серина Уилямс, Приянка Чопра и самият Елтън Джон, който ще пее в чест на младоженците, но по-важното е, че за пръв път толкова много хора от народа ще присъстват на кралска сватба.

 


Повече информация Виж всички