През 2017-а Марс ще се вижда най-ясно през април

| от Mamamia |


Марс все пак продължава да бъде най-интригуващата планета в нашата галактика и това няма да се промени скоро, тъй като тепърва предстоят най-големите разкрития за Червената планета. Възможността там да се култивират картофи и да има вода, е само началото, убеден е Никола Петров, астрофизик и директор на НАО Рожен. “Между 2 и 5 април Марс ще е близо до хоризонта, което създава предпоставки за наблюдението му, а освен това и Луната ще бъде в първа четвърт и ще нараства след своето новолуние, допълвайки красотата на нощното небе. В края на април Марс може също да бъде наблюдаван, като тогава ще бъде още по-ниско до хоризонта. През есента пък Марс ще се наблюдава рано, преди изгрев-слънце на изток. В тези периоди очакваме доста посетители в Обсерваторията, а на 22-ри април ще посрещнем и децата, победители в кампанията “Виж къде е Марс”, споделя още Петров.

“Спечелването на посещение в НАО Рожен от кампанията “Виж къде е Марс” е изненада, която определено не сме очаквали. Детето е много развълнувано от предстоящото събитие, от срещата с космическия свят и неговите тайни. Организацията е на изключително високо ниво и вече нямаме търпение”, споделя Катя Папучиева, майка на 6-годишната Ивет.

Скорошни изследвания върху развитието на детското въображение сочат, че срещата с познанието за Вселената в ранна възраст помага на децата да развият усещане за нейната необятност и да оценят красотата на космическите обекти. В допълнение на това, тези познания играят и изключително важна роля в изграждането на ценностната им система, тъй като астрономията е една от малкото дисциплини, които не се базират на каквото и да било противопоставяне, а се позовават на чисти факти. Това е и основната цел на кампанията “Виж къде е Марс” – да насърчи креативността и въображението на малчуганите, като им даде възможност да излязат навън, сред природата, и да научат ценна информация за планетите и заобикалящата ни Вселена, представена им от първа ръка – от самия директор на НАО Рожен г-н Никола Петров.

“За мен ще е огромно удоволствие да се срещна с децата, да ги разведа из Обсерваторията, да им покажа нашия най-голям телескоп – как се движи той и как се управлява, да им предам част от своето познание за Вселената. Времето обещава да е хубаво, което означава, че можем да направим разходка на открито, в двора на астрономическия комплекс, където в непринудена обстановка да си поговорим за всичко, свързано с Космоса, което ги вълнува и да се опитвам да отговоря на всичките им въпроси. Най-вълнуващо, разбира се, си остава вечерното наблюдение, когато пред нас ще се покаже магията на нощното небе”, разкрива част от програмата на посещението директорът на НАО Рожен.

Инициатор на кампанията„Виж къде е Марс“ е Валмарк България, лидер на пазара на хранителни добавки, част от чието портфолио са и продуктите за деца “Марсианци”(www.marsianci.bg). Кампанията стартира през есента на 2016 г. и благодарение на нея 15 български деца, придружени от техните родители, ще посетят НАО Рожен този април.

Ако нямате късмета на тези 15 деца ви даваме и един бонус – карта насветлинно замърсяване, по която можете да изберете подходящо място извън града, където при добро време, звездите се виждат по-ясно.

Светлинно затъмнение България


Повече информация Виж всички