През 2017-а Марс ще се вижда най-ясно през април

| от Mamamia |

Марс все пак продължава да бъде най-интригуващата планета в нашата галактика и това няма да се промени скоро, тъй като тепърва предстоят най-големите разкрития за Червената планета. Възможността там да се култивират картофи и да има вода, е само началото, убеден е Никола Петров, астрофизик и директор на НАО Рожен. “Между 2 и 5 април Марс ще е близо до хоризонта, което създава предпоставки за наблюдението му, а освен това и Луната ще бъде в първа четвърт и ще нараства след своето новолуние, допълвайки красотата на нощното небе. В края на април Марс може също да бъде наблюдаван, като тогава ще бъде още по-ниско до хоризонта. През есента пък Марс ще се наблюдава рано, преди изгрев-слънце на изток. В тези периоди очакваме доста посетители в Обсерваторията, а на 22-ри април ще посрещнем и децата, победители в кампанията “Виж къде е Марс”, споделя още Петров.

“Спечелването на посещение в НАО Рожен от кампанията “Виж къде е Марс” е изненада, която определено не сме очаквали. Детето е много развълнувано от предстоящото събитие, от срещата с космическия свят и неговите тайни. Организацията е на изключително високо ниво и вече нямаме търпение”, споделя Катя Папучиева, майка на 6-годишната Ивет.

Скорошни изследвания върху развитието на детското въображение сочат, че срещата с познанието за Вселената в ранна възраст помага на децата да развият усещане за нейната необятност и да оценят красотата на космическите обекти. В допълнение на това, тези познания играят и изключително важна роля в изграждането на ценностната им система, тъй като астрономията е една от малкото дисциплини, които не се базират на каквото и да било противопоставяне, а се позовават на чисти факти. Това е и основната цел на кампанията “Виж къде е Марс” – да насърчи креативността и въображението на малчуганите, като им даде възможност да излязат навън, сред природата, и да научат ценна информация за планетите и заобикалящата ни Вселена, представена им от първа ръка – от самия директор на НАО Рожен г-н Никола Петров.

“За мен ще е огромно удоволствие да се срещна с децата, да ги разведа из Обсерваторията, да им покажа нашия най-голям телескоп – как се движи той и как се управлява, да им предам част от своето познание за Вселената. Времето обещава да е хубаво, което означава, че можем да направим разходка на открито, в двора на астрономическия комплекс, където в непринудена обстановка да си поговорим за всичко, свързано с Космоса, което ги вълнува и да се опитвам да отговоря на всичките им въпроси. Най-вълнуващо, разбира се, си остава вечерното наблюдение, когато пред нас ще се покаже магията на нощното небе”, разкрива част от програмата на посещението директорът на НАО Рожен.

Инициатор на кампанията „Виж къде е Марс“ е Валмарк България, лидер на пазара на хранителни добавки, част от чието портфолио са и продуктите за деца “Марсианци”(www.marsianci.bg). Кампанията стартира през есента на 2016 г. и благодарение на нея 15 български деца, придружени от техните родители, ще посетят НАО Рожен този април.

Ако нямате късмета на тези 15 деца ви даваме и един бонус – карта на светлинно замърсяване, по която можете да изберете подходящо място извън града, където при добро време, звездите се виждат по-ясно.

Светлинно затъмнение България